Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 21.16

8 let

Slovesnost ob obletnici preprečitve mitinga resnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob napovedi mitinga resnice, pred 22. leti, je prišel po vseh popuščanjih trenutek, ko so morali Slovenci pokazati, ali so cunje ali možje, je na povedal slavnostni govornik Matjaž Kmecl.

Ob tem je Matjaž Kmecl še poudaril, da so veterani tvegali tudi svoja življenja. Po njegovih besedah so bili današnji člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever pogumni branilci slovenske časti in neodvisnosti, ki so zavrnili "jogurtovce" oziroma militantne jugoslovanske centraliste, ki so hoteli svoje nasilje pod krinko bratstva in enotnosti izvoziti tudi v Slovenijo.

Med slovenskimi branilci tudi Ertl Med slovenskimi branilci je bil, tako Kmecl, tudi takratni republiški sekretar Tomaž Ertl. Med tistimi, ki so se še pred kratkim oglašali čez njega, so bili tudi, kot jih je poimenoval, "vnazajšnji osamosvojitelji in današnji jezikači", ki "danes s takim oglašanjem ne tvegajo nič in v glavnem tudi takrat niso".

Nekateri se takrat še niti rodili niso, danes pa vedo vse in kar pokajo od besedne korajže, je nadaljeval Kmecl in opozoril, da so takrat nasprotno veterani tvegali vse in da danes nihče niti ne pomisli, da tudi svoja življenja.

Na slovesnosti Kučan, Šteiner, Lipič in drugi Slovesnosti, ki sta jo priredila Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina, so se udeležili njuni člani in gostje, med njimi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, svetovalec predsednika republike Danila Türka general Ladislav Lipič in drugi, na prireditvi pa so podelili plakete omenjenega združenja.

22 let od napovedanega tako imenovanega mitinga resnice v Ljubljani Danes je minilo 22 let od napovedanega tako imenovanega mitinga resnice v Ljubljani, dogodka, ki naj bi vodil v izredne razmere, destabiliziral enotnost takratne slovenske politike, ustvaril dvom v njeno verodostojnost in izvedel menjave v njenem vrhu, s čimer je nameraval režim Slobodana Miloševića Slovenijo podrediti njegovi centralistično-hegemonistični politiki. Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in slovenskega naroda ter ukrepanja takratne milice, ki je izvedla akcijo Sever, je omenjena Miloševićeva zamisel propadla.

Zveza društev Sever šteje približno 6500 članov, med njimi pa je približno 15 odstotkov veterank.

Ne spreglejte