Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
16.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 16.58

8 let, 1 mesec

Slovenski vojaki pripravljeni na odhod na Kosovo in v Afganistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V celjski vojašnici so se postrojili pripadniki Slovenske vojske (SV), ki ta mesec odhajajo na operacijo kriznega odzivanja Kfor na Kosovo in Isaf v Afganistan.

Na Kosovo za obdobje šestih mesecev odhaja 350 pripadnikov SV, v Afganistan pa 66 slovenskih vojakov. Erjavec: Gre za dve zelo pomembni nalogi Pripadnike SV je danes slavnostno nagovoril tudi obrambni minister Karl Erjavec. Po njegovih besedah gre za dve zelo pomembni nalogi, Slovenija pa je zelo zainteresirana, da se razmere na Kosovu stabilizirajo. Minister tudi ocenjuje, da slovenski vojaki na Kosovo odhajajo v zelo občutljivem obdobju, saj tamkajšnje politično vodstvo napoveduje odcepitev od Srbije.

Glede Afganistana je Erjavec povedal, da je ta mirovna misija zelo zahtevna in nevarna, slovenski vojaki pa ostajajo v zahodnem delu te države, kjer bodo opravljali določene naloge okrog letališča in bodo usposabljali afganistanske nacionalne sile, da same poskrbijo za mir v državi.

"Število vojakov v Afganistanu se ne bo povečalo" Tudi danes je minister zagotovil, da se število slovenskih vojakov v Afganistanu ne bo povečalo, tudi lokacija njihovega delovanja ostaja nespremenjena. "V četrtek imamo neformalno srečanje ministrov za obrambo zveze Nato in gotovo se bom tam srečal z ameriškim obrambnim sekretarjem Robertom Gatesom. Izmenjala bova določena mnenja glede vprašanja povečanja števila slovenskih vojakov v Afganistanu. Slovenija v mirovnih misijah ima kredibilnost, zato ne vidim razloga, da bi se število vojakov povečalo," je dejal Erjavec.

Poudaril je tudi, da je slovenska prioriteta Kosovo, v Afganistanu pa je Slovenija glede na leto 2007 število vojakov že povečala za 20 odstotkov. Na vprašanje, ali bo Slovenija sodelovala v mirovni misiji v Čadu, je minister odgovoril, da je misija tam ustavljena, saj gre za državljansko vojno, dodatne težave pa predstavlja 250.000 beguncev iz pokrajine Darfur.

"Nevarnosti je veliko" Poveljnik kontingenta SV na Kosovu Cveto Kravanja je pojasnil, da so v okviru usposabljanja pridobili veliko informacij o stanju na Kosovu. Meni tudi, da je nevarnosti veliko, natančno jih ne more opredeliti, največjo pozornost pa bodo slovenski vojaki namenili varnosti v cestnem prometu. Njegov kolega, namestnik poveljnika kontingenta SV v Afganistanu, Bojan Prešern pa je dejal, da je trenutno v Afganistanu huda zima, vendar je situacija umirjena in ni nobenih izgredov.

Ne spreglejte