Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 6. 2021,
9.42

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Natisni članek

državna proslava 30 let samostojnosti Slovenije Slovenija

Petek, 25. 6. 2021, 9.42

2 leti, 10 mesecev

Janša: Doma in v Evropi se bomo borili za enake vatle za vse #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti | Premier Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša | Foto Ana Kovač

Premier Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša

Foto: Ana Kovač

"Vemo, da so dvojna merila najhitrejša pot v razgradnjo vsake skupnosti, zato se bomo doma in v Evropi borili, da bodo za vse veljali enaki vatli," je v govoru na proslavi ob dnevu državnosti poudaril premier Janez Janša. "Koalicija za velike cilje vedno gradi na tistem, kar nam je skupno, ne na tistem, kar nas razdvaja. Drugače ne more biti uspešna. Taka je bila koalicija pred 30 leti," je dejal predsednik republike Borut Pahor.

Slovenija praznuje 30 let samostojnosti. Ob dnevu državnosti je na Trgu republike v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri so obeležili tudi prevzem predsedovanja Slovenije Svetu EU. Pred tem sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta. Petkovi protestniki so medtem na Prešernovem trgu izvedli alternativno proslavo.


Kaj se je dogajalo pred začetkom proslave? Video: Ana Kovač

Proslava se je začela z zvonjenjem zvonov ljubljanskih cerkva in streli topovskih salv, končala pa z veličastnim ognjemetom.

Pahor: Enotnost je bila odločilnega pomena

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je med drugim dejal: "Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene." 

Predsednik republike Borut Pahor | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor Foto: STA ,

"Danes praznujemo 30. rojstni dan naše ljube, samostojne in neodvisne. Srečno je bila rojena v naročju ljudske enotnosti. Bili smo enotni na plebiscitu, na podlagi tega ljudskega mandata smo jo skupaj ustanovili prav na današnji dan, pred 30 leti. Enotnost je bila odločilnega pomena za nastanek in za razvoj naše države. Skupaj smo dosegli velike stvari in vse, kar smo se namenili velikega narediti za prihodnost, bomo dosegli edino skupaj. Zato je danes naš skupni praznik. Ne glede na razlike med nami," je izpostavil v svojem govoru in dodal:

"Koalicija za velike cilje vedno gradi na tistem, kar nam je skupno, ne na tistem, kar nas razdvaja. Drugače ne more biti uspešna. Taka je bila koalicija pred 30 leti." 

Evropski javnosti je še sporočil, da se bomo glede visokih ciljev predsedovanja v Sloveniji potrudili po naših najboljših močeh.

Po njegovem govoru je ljubljanski nadškof Stanislav Zore blagoslovil osamosvojitveno lipo.

France Bučar
Novice Kako je slovenski narod postavil na noge svojo državo

Janša: Nič nam ni bilo podarjeno

"Demokracijo, svobodo in državnost smo si izborili. Nič nam ni bilo podarjeno. Nismo bili rojeni v blagostanju. Smo trdoživ, vendar optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujemo druge. Znamo in zmoremo," pa je v svojem govoru povedal Janša. Kot je dejal, nikoli ne bomo največji, smo pa lahko marsikje najboljši. "Najbolj varni, najbolj trajnostni, najbolj povezovalni in vztrajni. Samozavestni in pogumni, kot smo bili pred 30 leti," je prepričan.

Janša meni, da nam nikoli ne bi uspelo, če bi govorili in delali, kar se je prikazovalo kot všečno. Namesto tega smo po njegovih besedah videli razmere, kakršne so bile v resničnem svetu, in delali tisto, za kar smo verjeli, da je dobro za nas, generacije potomcev in druge narode.

"Najpomembnejše je, da vemo, kaj smo in da to tudi hočemo biti. In da znamo in si upamo sanjati. Tako kot smo si upali sanjati v času slovenske pomladi. Generacijam mladih moramo vrniti pogum in sanje," je zatrdil.

Janša je poudaril tudi, da imamo Slovenci izkušnje z življenjem v večnacionalni oziroma federalni skupnosti in da vemo, kaj se v njej odnese in kaj ne. "Vemo, da so dvojna merila najhitrejša pot v razgradnjo vsake skupnosti, zato se bomo doma in v Evropi borili, da bodo za vse veljali enaki vatli," je dejal.

Najmočnejša mednarodna udeležba do zdaj

Pozdravne nagovore so med drugim imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav, in sicer avstrijski kancler Sebastian Kurz, madžarski premier Viktor Orban in hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković. Proslave se je udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in številni drugi tuji gosti.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, madžarski premier Viktor Orban in avstrijski kancler Sebastian Kurz. | Foto: Ana Kovač Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, madžarski premier Viktor Orban in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Foto: Ana Kovač

Kurz: Na Triglavu sem se prepričal, kako čudovita je Slovenija

Kurz je poudaril, da je Slovenija v času od osamosvojitve s trudom in pogumom veliko dosegla. Kot je dejal, je naša država njihova pomembna soseda in partnerica. "Ko me je Janša poleti peljal na Triglav, sem se še enkrat prepričal, kako čudovita država je Slovenija," je dejal in se Janši zahvalil, ker bo med predsedovanjem Svetu EU velik poudarek dal tudi na področje Zahodnega Balkana.

Orban: Madžari na vas gledamo kot na krščanske brate

"Prinašam pozdrave in izraze spoštovanja madžarskega ljudstva. Madžari na vas gledamo kot na svoje prijatelje in krščanske brate. Veseli smo, da smo vaši sosedi. Ko pridemo v slovenijo, vidimo čudovito deželo," je poudaril Orban. "Kolikor je naša soseda bogatejša, močnejša in srečnejša, toliko bolje se godi tudi Madžarski. Takšna država prinaša dodano vrednost tudi naši deželi," je povedal.

Plenković: Čim več prispevajte k prihodnosti Evrope

Plenković pa je izpostavil: "Zanesite se na svoje znanje, svojo ustvarjalnost, svojo domoljubnost, na svoje evropejstvo in čim več prispevajte k prihodnosti Evrope." Hrvaški premier je prepričan, da imata Slovenija in Hrvaška najboljše odnose med vsemi državami nekdanje Jugoslavije.

Tako močne mednarodne udeležbe na proslavah ob dnevu državnosti v 30 letih še ni bilo, poroča TV Slovenija.

Fajonova odpovedala udeležbo

Na državni proslavi ni bilo prvakov LMŠ in Levice Marjana Šarca in Luke Mesca. Predsednika SNS Zmago Jelinčič je šel na proslavo v Radencih, novi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa do srede vabila še ni prejel. Ker na proslavi niso sodelovali praporščaki Zveze borcev za vrednote NOB, je udeležbo odpovedala tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon.

Udeležbo je odpovedal tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ker, kot je povedal za medije, oblast, ki proslavo organizira, izgublja legitimnost. Prvi predsednik Milan Kučan se je na drugi strani proslave udeležil.

Fotogalerija
1 / 42

Poglejte, kdo vse je prišel na proslavo. Foto: Ana Kovač
Tanja Fajon. Alenka Bratušek.
Novice 30 let Slovenije: Fajonova bo šla na proslavo, Mesec na proteste
Za vstop na prizorišče je bilo treba predložiti potrdilo o prebolelosti, cepljenju proti covid-19 ali negativnem testu na novi koronavirus. Zaradi varnosti so bile zaprte nekatere ceste v bližini DZ.

Protestniki na Prešernovem trgu

Ob 19. uri je na Prešernovem trgu potekala alternativna proslava petkovih protestnikov.

Fotogalerija
1 / 22

Foto: Ana Kovač

 

Dogajanje na Prešernovem trgu je potekalo ob spremljavi številnih policistov. Tik pred začetkom protesta je na Prešernovem spomeniku transparent z napisom "Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem" razvila tudi skupina posameznikov, ki jih je policija odstranila. Dogodek je po tem potekal mirno.

policija policisti
Novice Policija predstavila aktivnosti na državni proslavi

 

Ne spreglejte