Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2023,
16.20

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

odstop RTV Slovenija Simon Kardum

Petek, 29. 12. 2023, 16.20

4 mesece, 2 tedna

Simon Kardum odstopil kot član uprave RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Simon Kardum | Za člana uprave je bil Kardum imenovan 19. julija. | Foto STA

Za člana uprave je bil Kardum imenovan 19. julija.

Foto: STA

Simon Kardum je odstopil kot član uprave RTV Slovenija, je potrdil v pogovoru za MMC RTVS. Po njihovih navedbah je Kardum že minuli teden izrazil nezadovoljstvo z močno okrnjenim programsko-produkcijskim načrtom RTVS za leto 2024, ki ga je svet RTVS obravnaval in potrdil 21. decembra.

"To je bila odločitev, ki je zorela lep čas. Gre za to, da so se moja pričakovanja ob kandidaturi obrnila v pesimistično stran zgodbe. Na ta način, kot se je med drugim tudi sprejemala ključna dokumenta za naslednje leto, se ta hiša, ki naj bi bila največja javna medijska hiša in hkrati osrednja kulturna ustanova, ne more rešiti," je za MMC razloge za odstop pojasnil Simon Kardum.

Dodal je, da sta predsednik uprave in predsednik sveta RTV Slovenija že prejela njegovo utemeljitev odstopa.

Novega člana uprave bodo iskali v skladu z obstoječo zakonodajo

Uprava bo po navedbah RTVS tudi v prihodnje nadaljevala uresničevanje visoko zastavljenih ciljev in standardov. Na RTVS so prepričani, da bodo s sodelovanjem vseh zaposlenih še naprej uspešno izpolnjevali nalogo javnega medijskega servisa in zagotavljali kakovostne medijske vsebine za svoje gledalce, poslušalce in bralce.

Novega člana uprave bodo iskali v skladu z obstoječo zakonodajo, so dodali. Glede na novelo zakona o RTVS bo torej objavljen razpis, predsednik uprave Zvezdan Martić pa bo moral med kandidati z izpolnjenimi pogoji predlagati svetu zavoda kandidata, ki bo zasedel izpraznjeno mesto v upravi.

Kardum nasprotoval PPN-ju za leto 2024

Kardum je sicer že pretekli teden izrazil nezadovoljstvo s programsko-produkcijskim načrtom RTV SLO (PPN) za leto 2024, ki je močno okrnjen in so ga potrdili na seji Sveta RTV SLO. Za PPN in finančni načrt je glasovalo 13 svetnikov, proti so bili trije.

Sprejeti programsko-produkcijski načrt predvideva, da bodo oddaje zgostili v prvem polletju 2024, ko bo oddaj in filmov le malo manj kot letos, od julija do decembra 2024 pa nadaljevanje nekaterih oddaj sploh ni predvideno. Glede na finančni načrt za leto 2024 bo zavod leto 2024 končal s presežkom dva tisoč evrov.

V ločenem mnenju je Kardum opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTV SLO na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu. Za člana uprave je Karduma Svet RTVS na predlog predsednika uprave Zvezdana Martiča imenoval 19. julija, predtem pa je bil od leta 2009 direktor Centra urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

S sprejetim PPN-jem se ni strinjal tudi delavski direktor Franci Pavšer, še poroča MMC. Opomnil je, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami in da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Preberite še:

RTV Slovenija
Novice Sindikata kritična do sprejetega programsko-produkcijskega načrta RTVS
RTV Slovenija
Novice Kaj bodo na RTVS ukinili in kaj ohranili?
Val 202
Novice Skrb vzbujajoče razmere na Valu 202: naslednje leto prinaša velike spremembe
Ne spreglejte