Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
23.14

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poslanci plača nadomestilo služba Franc Pukšič Zoran Janković

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 23.14

3 leta, 3 mesece

Se vam nekdanji poslanci kaj smilijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaposlitev za določen čas štirih let z možnostjo skrajšanja, povprečno 2300 evrov neto plače brez dodatkov. Šestmesečni "odpovedni rok" z 80-odstotno plačo. Nekdanji poslanci pravijo, da jim je težko.

Poslancem brez službe, ki jim je ljudstvo na volitvah julija lani obrnilo hrbet in so bili pred tem večkrat izvoljeni, počasi teče voda v grlo. Nadomestilo poslanske plače lahko namreč prejemajo leto dni, potem pa bo treba v novo službo ali na zavod za zaposlovanje.

Vse delajo, da bi dobili novo službo Nekateri nekdanji poslanci, s katerimi smo govorili, zatrjujejo, da med plačanim "odpovednim rokom" intenzivno iščejo novo službo. So ožigosani, ker so politiki osovraženi, ali je to prednost, ker imajo tako imenovane zveze in poznanstva? Poglejmo, kakšni so njihovi odgovori na vprašanje, kako je videti iskanje službe po koncu mandata v državnem zboru. Morda se boste po prebranem lažje odločili, ali se vam smilijo, ker ne morejo najti nove službe.

Katastrofalna muka "Če vam pokažem svojo mapo, v kateri imam vse prijave za službe, boste videli, da je precej debela. Če si dolgoletni poslanec in nisi v pravi politični opciji, je to katastrofalna muka," pravi dolgoletni župan Destrnika in poslanec SDS, ki je nato prestopil k SLS, Franc Pukšič.

Ko prideš v državno podjetje, skomignejo z rameni, razlaga Pukšič in dodaja, da k temu pripomorejo tudi mediji, ki nekdanje poslance ožigosajo pred koncem postopka izbire kandidatov za določene službe.

Prosilci od vrat do vrat Pukšiča smo sicer zmotili ravno med pogovorom v nekem zasebnem podjetju, pravi pa, da službe ni videti na obzorju, čeprav se mu nadomestilo plače izteka. "Hodim od vrat do vrat, za zdaj žal nič," pravi Pukšič in cinično dodaja, da bi lahko delal na gradbišču, tako kot leta 1973 v Nemčiji.

Kaj pa mladi, ki vstopajo na trg dela? Toda ali ni mogoče začeti svojega posla, recimo z več kot 20 tisoč evri kapitala, ki ga prinaša zgolj enoletno nadomestilo plače, če zaslužkov pred tem ne štejemo? In kakšna je primerjava z mladim človekom, ki vstopa na trg dela, ki ni otrok bogatih staršev in ki šele začenja kariero?

Pukšič ne bo pometal pločnikov pred parlamentom "Zaslužil sem od 2200 do 2400 evrov plače, nadomestilo je bilo nižje. Mladi? Da, jaz sem imel tri mlade, ki jih je bilo treba izšolati," odgovarja Pukšič, ki pravi, da v nobenem primeru ne bo pometal pločnikov pred parlamentom prek zavoda za zaposlovanje. "To pa ne bom. To je realnost. Greš na borzo in te dajo prek javnih del pometati pločnike pred parlamentom, pred tem pa si tam 20 let delal in bil petkrat izvoljen. Kakšna država je to," se sprašuje Pukšič.

Poslanci so napredovali, zakaj jih ne bi po koncu mandata spet zaposlili? Nekdanji poslanec SDS Ivan Grill, ki je bil poslanec tri mandate, je prepričan, da bi morali nekdanjim poslancem zagotoviti službe v javnem sektorju. "Vsak poslanec, ki je bil en mandat v državnem zboru vpet v delo, je lahko toliko strokovno napredoval na določenih področjih, da bi mu lahko zagotovili neko delovno mesto v javnem sektorju. Vsake štiri leta je to največ od 30 do 40 ljudi."

Grill torej ocenjuje, da je zakonodaja na tem področju slabo urejena, zato se bo vse vse manj sposobnih ljudi odločalo za politiko.

"Za vsakega delodajalca je to okoliščina, ki je ne dojema neobremenjeno. Izogibajo se zaposlitvam nekdanjih poslancev, ker imajo politične stranke negativen predznak. Še posebej, če gre za vodstveni položaj, je to dojeto kot politično kadrovanje ali vračanje uslug."

Kdo dobi službo takoj po izteku poslanskega nadomestila? Grill, ki je bil pred nastopom poslanskega mandata podjetnik, še nima zaposlitve, pred iztekom prejemanja nadomestila pa je optimističen. "Službo sem iskal, oddal sem nič koliko prošenj, zdaj pa se mi v drugi polovici leta obeta, da bi lahko dobil zaposlitev v podjetju, ki nima nič s politiko."

Samo Bevk je bil župan Idrije, od leta 1996 do leta 2011 pa poslanec Socialnih demokratov. Tudi on pričakuje zaposlitev ob izteku nadomestila poslanske plače, a je bil precej skrivnosten. "Upam, da bomo uresničili dogovor in da bom ob koncu prejemanja nadomestila nastopil službo. Bomo videli." Bevk konkretneje o najverjetnejši novi službi še ni želel govoriti, dokler ne bo podpisal pogodbe.

Prednosti in slabosti nekdanjih poslancev Je to, da si politik, pri iskanju službe prednosti ali ne? "Odvisno od primera do primera." Njegova izkušnja ni slaba? "Bomo videli, zdaj težko rečem." Ima torej pozitivne ali negativne izkušnje? "Težko bi rekel, mislim, da se bo dobro izšlo." Zakaj je čakal na iztek nadomestila? "To je velik prelom v karieri, če si pet mandatov poslanec, ker si zunaj stroke," pravi Bevk, sicer zgodovinar in umetnostni zgodovinar.

Nekdanji poslanec SD je bil, kot ste lahko prebrali, pri odgovorih, zelo redkobeseden in ni želel odgovoriti niti na to, ali bo službo iskal znotraj stroke. Poskušali smo ga razgovoriti z vprašanjem, ali pogreša politiko oziroma ali je zdaj, ko ni več v politiki, bolj sproščen, in uspelo nam ga je nasmejati. "Mešani občutki so, to pove dovolj."

Blagodejna javna uprava Branko Ficko (Pozitivna Slovenija) je bil poslanec le en mandat, zato mu je pripadalo šestmesečno nadomestilo plače. Drugače kot Bevk, ki je iskanje službe označil kot običajno, Ficko pravi, da mu je to, da je bil politik, otežilo iskanje zaposlitve. "To je znana zgodba, poslanci imamo negativni pečat. Če se ukvarjaš s politiko, za kaj drugega nisi. Tega ti nihče ne pove neposredno, a ti nekako da vedeti. Tisti, ki so bili že prej v javni upravi, imajo lažjo pot."

Ficko pravi, da ni iskal službe v javni upravi, sam je bil prej v gospodarstvu. Nekdanji poslanec stranke Zorana Jankovića je dobil neki projekt, delal pa bo kot samostojni podjetnik. Konkretneje o poslu ni želel govoriti, šlo pa bo za trženjsko dejavnost oziroma zastopanje nekega podjetja za trženje njegovih produktov. Pred nastopom poslanskega mandata je bil Ficko zaposlen v komerciali skupine Panvita.

Odvetnik, ki ni našel službe Rihard Braniselj je bil izvoljen kot poslanec Državljanske liste, katere predsednik Gregor Virant je predlagal zdajšnjo ureditev poslanskih ugodnosti, ki so v primerjavi s prejšnjo ureditvijo manj razkošne. Braniselj je iskal službo v državni upravi, saj ima pravniški državni izpit, a je ugotovil, da nima veliko možnosti, še posebej brez zvez. Tako se je vrnil v odvetniške vode.

"Moja sreča je bila, da sem lahko odvetniško licenco spet aktiviral, nesreča pa, da sem moral začeti znova. Kolege, nekdanje poslance, ki so prišli iz javnega sektorja, pa je takoj naslednji dan čakala služba."

Škodljivci in kriminalna združba Zdaj ko ni več v politiki, Braniselj prav, da se počuti, kot da je bil del neke kriminalne združbe, ne pa slovenskega parlamenta. Zakaj? "Kdor se ukvarja s politiko, je v naši državi označen kot škodljivec."

Braniselj pravi, da kdor zna delati in je sposoben, lahko ponovno začne delati. Ali se nekdanji poslanec torej strinja, da stokanje ni na mestu, še posebej če gre za dolgoletne poslance, od katerih bi lahko pričakovali, da začnejo kakšen posel ali si s številnimi izkušnjami najdejo službo? S tem se strinja, opozarja pa še na eno težavo.

Kdo nič ne tvega? "Razumem, da je težko iti nazaj po številnih mandatih, ampak vseeno je pomembno poudariti, da tisti, ki se vračajo v javni sektor, v življenju nič ne tvegajo, ker jih čaka udobna služba. Tako je vse več poslancev in kandidatov iz javnega sektorja."

Ne spreglejte