Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
6.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

dom za starejše občane upokojenci

Petek, 1. 3. 2019, 6.31

5 let, 2 meseca

Se bodo domovi za upokojence (ponovno) dražili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

upokojenci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

S 1. marcem se praviloma usklajujejo cene socialno varstvenih storitev. V več kot polovici domov za starejše so zaradi dviga plač zaposlenim v javnem sektorju v začetku leta že povišali oskrbnine. Podatke o tem, koliko jih bo to storilo z marcem, bodo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zbrali v prihodnjih dneh.

Na ministrstvu so zpojasnili, da podatkov o spremembi cen, veljavni od 1. marca dalje, še nimajo, saj so v tem tednu potekale seje svetov zavodov, na katerih so potrjevali predlagane spremembe cen. Obvestila o spremembi cen pa bodo ministrstvu posredovali v začetku marca.

Na podlagi pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev se namreč cene v domovih za starejše praviloma usklajujejo enkrat letno, s 1. marcem. Dodatna uskladitev je možna, če je dvig stroškov dela za 1,5 odstotka višji od zadnje uskladitve.

Novice Z višjimi pokojninami tudi podražitve v domovih za upokojence #video

Tri petine domov že dvignilo cene

Po dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja o dvigu plač se je tako 60 odstotkov vseh izvajalcev z novim letom že odločilo za dvig cen. Po podatkih ministrstva ta v povprečju ni presegel dveh odstotkov.

Pred uskladitvijo cen v marcu pa je ministrstvo vse izvajalce pozvalo, "da odgovorno pristopijo k določitvi cene in pri tem upoštevajo izkazane prihodke in odhodke v poslovnem poročilu za leto 2018, načrtovane odhodke v finančnem načrtu za leto 2019 in tudi plačilno sposobnost uporabnikov".

Izvajalce, ki so v začetku leta že uskladili cene storitev, je pozvalo tudi, da k dodatni spremembi cen pristopijo le, "če veljavne cene ne omogočajo kritja načrtovanih stroškov storitve oziroma ustrezno uskladijo tiste elemente cene, ki v začetku leta niso bili predmet usklajevanja".

Alenka Čerin Janžekovič
Novice Upokojena učiteljica, ki se zavzema za uvedbo evtanazije v Sloveniji #video
Ne spreglejte