Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dimitrij Rupel SDS

Četrtek, 1. 9. 2011, 14.31

8 let

SDS za vitko diplomacijo, večji poudarek Sredozemlju in državam Brics

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tri prednostne naloge SDS na področju zunanje politike so vitka diplomacija, večji poudarek sredozemski razsežnosti Slovenije in krepitev sodelovanja s članicami skupine Brics.

To je na novinarski konferenci dejal predsednik odbora strokovnega sveta SDS za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki je še dejal, da se SDS zavzema tudi za to, da bi v ustavo, v kateri diplomatska služba zdaj ni omenjena, vnesli člen o tem, da ravnanje diplomatov ne sme biti strankarsko pristransko. V zvezi s pristojnostmi predsednika republike pri imenovanju diplomatov pa predlagajo formulacijo, kakršna je v nemški ustavi, namreč da predsednik veleposlanike "akreditira" oziroma jim "izda poverilnice". SDS za spremembe na zunanjem ministrstvu Med spremembami na zunanjem ministrstvu, za katere se zavzemajo, je nekdanji dolgoletni zunanji minister Rupel izpostavil ureditev položaja političnega direktorja ter odpravo ukinitve oddelka za strateške analize. Preureditev diplomatske mreže Poleg tega bi SDS preuredila diplomatsko mrežo, in sicer bi odpravili nekatera predstavništva v članicah EU, saj se slovenski predstavniki z njihovimi redno srečujejo v okviru unije, ter odprli nova v Afriki, Južni Ameriki in Aziji.

Več poudarka bi dali sredozemski razsežnosti Slovenije, pri čemer je Rupel izpostavil vlogo pristanišča Koper kot "dragulja v kroni", vztrajali pa bodo tudi pri povezavi med slovenskim in odprtim morjem.

"Arbitražni sporazum tudi problem prihodnje vlade" Glede vprašanja meje s Hrvaško je sicer nekdanji vodja diplomacije dejal, da bo arbitražni sporazum tudi problem prihodnje vlade, z Zagrebom pa bi morali po njegovem mnenju znova načeti vprašanje hrvaške enostranske izjave ob sprejetju arbitražnega sporazuma.

Na vprašanje, ali bo stranka podprla kandidaturo Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, je Rupel odgovoril nikalno: "Kot vem, bo SDS nasprotovala z nekaterimi vsebinskimi argumenti."

"Slovenski arbiter bo imel izjemno težko nalogo" Ob tem je poudaril, da bo imel slovenski arbiter izjemno težko nalogo zastopati slovenska stališča, med katerimi so tudi zagotovila premiera Boruta Pahorja, da bo Slovenija gotovo dobila teritorialni izhod na odprto morje. "To je zaveza, ki zavezuje tudi tega arbitra. Ali bo ta oseba to sposobna narediti, pa ne vemo," je dodal.

"Program SDS ni kritika sedanje vlade" Sicer pa je Rupel poudaril, da namen programa, ki ga je pripravila SDS, ni kritika sedanje vlade, temveč želijo z njim pokazati, kako si predstavljajo slovensko zunanjo politiko v prihodnje. Pri njegovem oblikovanju so upoštevali objektivne okoliščine in strokovna stališča, gradili pa so na ugledu, ki ga Slovenija, kot je dejal Rupel, še vedno uživa v mednarodni skupnosti.

Rant opozoril na pomanjkanje verodostojnosti Predsednik strankine komisije za globalna vprašanja Jože Rant pa je opozoril na pomanjkanje verodostojnosti Slovenije ter poudaril, da je na zunanjepolitičnem področju ključno sodelovanje med političnimi strankami.

"V Evropi ni mogoče ničesar skriti" Na novinarsko vprašanje, ali verodostojnosti Slovenije morda ne načenjajo tudi izjave, ki jih o razmerah v državi v svet pošilja SDS, je Rant odgovoril, da "odkrivanje stvari ne more biti škodljivo", medtem ko je bil Rupel kritičen do poročanja slovenskih medijev, hkrati pa opozoril, da v Evropi ničesar ni mogoče skriti.

Ne spreglejte