Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS SD

Četrtek, 1. 9. 2011, 10.44

8 let

SDS dobrih 15, SD dobrih sedem odstotkov podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obe največji stranki, opozicijski SDS in vladajoči SD, sta v primerjavi z julijem izboljšali svoj položaj.

SDS je s 15,1 odstotka glasov anketirancev še vedno na vrhu, v primerjavi z julijsko anketo pa se je njen položaj izboljšal za 1,3 odstotne točke, kaže anketa Večera. Na drugem mestu je SD s 7,2 odstotka glasov, kar je za pol odstotne točke boljši rezultat v primerjavi z julijsko anketo. Največjima strankama sledijo SLS s 3,1 odstotka, SNS (2,9 odstotka), DeSUS (1,7 odstotka), LDS (1,4 odstotka), na zadnjem mestu pa ostaja Zares z 0,4 odstotka podpore. 37,3 odstotka vprašanih ne bi šlo volit Neko drugo stranko bi sicer volilo 6,3 odstotka anketirancev. Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile to nedeljo volitve, ni znalo odgovoriti 22,1 odstotka vprašanih, 2,5 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti. Anketa je pokazala, da 37,3 odstotka vprašanih ne bi šlo volit oz. ne bi volili nobene od parlamentarnih strank. Evro še vedno ohranja "prvotno privlačnost" Pogledi na prihodnost EU pa so po zadnjih Večerovih javnomnenjskih podatkih različni, a sodeč po rezultatih skupna evropska valuta kljub temu ostaja nekaj, kar "kljub mnogim težavam, ki jih gospodarska kriza postavlja na evropski dnevni red, ni izgubilo svoje prvotne privlačnosti", so zapisali. Po Večerovi anketi evru zaupata dobri dve tretjini vprašanih. Slaba tretjina mu ne zaupa, slabih pet odstotkov vprašanih pa ne ve, ali si ta denar še zasluži naše zaupanje ali ne.

Četrtina jih meni, da bo Evropska unija razpadla Na vprašanje o prihodnosti EU je 26,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da bo unija razpadla, 30,2 odstotka pa jih meni, da se bo še naprej širila, a bo razpadla na razviti in manj razviti evropski del. Da se EU ne bo bistveno spreminjala, jih je prepričanih 18,1 odstotkov, medtem ko 15,7 odstotka anketirancev predpostavlja, da se bo EU še naprej širila in enakomerno razvijala. Ob tem si 9,6 odstotkov vprašanih prihodnosti EU ne zna ali ne more predstavljati.

Anketo javnega mnenja je od 26. do 28. avgusta za Večer izvajalo podjetje RM PLUS, in sicer na vzorcu 700 naključno izbranih oseb, starih 18 let ali več.

Ne spreglejte