Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
28. 7. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Računsko sodišče ministrstvo za javno upravo Boris Koprivnikar nepremičnine nepremičninski trg

Petek, 28. 7. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Kaj bo država storila s praznimi nepremičninami?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Boris Koprivnikar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministrstvo za javno upravo po reviziji računskega sodišča, ki je pokazala, da država neracionalno upravlja nepremične in da so pisarne državnih uradnikov večje od normativov, počasi ureja področje nepremičnin v lasti davkoplačevalcev. Posamezne prazne nepremičnine so zapolnili, ureditev evidence nepremičnin pa minister Boris Koprivnikar prepušča nasledniku.

Kot smo pisali, so revizorji računskega sodišča v grobem ugotovili, da:

- imajo vlada in ministrstva skupaj 80 tisoč kvadratnih metrov več površin prostorov od normativov, s čimer ima država 5,6 milijona evrov več stroškov, kot bi jih imela ob upoštevanju normativov (ti so že sicer v Sloveniji postavljeni višje kot na primer v ZDA ali Veliki Britaniji, kar kaže spodnji graf);

- ima država v lasti 63 tisoč kvadratnih metrov praznih nepremičnin, samo zmanjševanje njihove vrednosti pa državo letno "stane" dva milijona evrov;

- je vlada pred leti že imela vzpostavljen in delujoč interni trg državnih nepremičnin, na katerem so organi morali, preden so začeli najemodajalca iskati drugje, preveriti možnosti pridobitve ustrezne nepremičnine. A zakonodaja, ki je urejala to področje, je nehala veljati, s tem pa tudi interni trg.

Nepremičnine | Foto: Računsko sodišče Foto: Računsko sodišče

Prazni prostori za dispečerski center, pravosodni arhiv, morda begunce

Kar zadeva nezasedene prostore, na ministrstvu pravijo, da bodo vse tiste, ki jih nobeden od proračunskih uporabnikov ne potrebuje, prodali oziroma do prodaje oddali ali dali v brezplačno uporabo.

Na treh lokacijah po Ljubljani že izvajajo obnovo (Beethovnova 3, Gregorčičeva 25a in Parmova 33), ki jo bodo izvedli tudi na nekaterih stavbah v drugih krajih po državi. V prazne državne prostore v Litiji so naselili upravno enoto, prostore v Mariboru so odstopili pravosodnemu ministrstvu za arhiv in zdravstvenemu ministrstvu za dispečerski center. V prihodnjem letu in v letu 2019 ministrstvo načrtuje tudi rušenje in postavitev novega upravnega centra v Murski Soboti.

Objekti inšpekcijskih služb na meji s Hrvaško so v dogovoru z notranjim ministrstvom pripravljeni za uporabo v primeru novega vala beguncev. Od lani ministrstvo izvaja tudi projekt geodetske ureditve in lastniškega stanja na območju mejnih prehodov.

Objekti inšpekcijskih služb na meji s Hrvaško (na fotografiji mejni prehod Sečovlje) so v dogovoru z notranjim ministrstvom pripravljeni za uporabo v primeru novega vala beguncev. | Foto: STA , Objekti inšpekcijskih služb na meji s Hrvaško (na fotografiji mejni prehod Sečovlje) so v dogovoru z notranjim ministrstvom pripravljeni za uporabo v primeru novega vala beguncev. Foto: STA ,

Za transparentnost aplikacija Gospodar, a ne pred 2019

Ministrstvo za javno upravo, ki je junija končalo projekt centralizacije ravnanja z nepremičnim premoženjem oziroma prenosom nepremičnin v upravljanje ministrstvu za javno upravo, napoveduje vzpostavitev evidence nepremičnin v lasti države in nepremičnin v najemu.

Kot je razvidno s portala javnih naročil, je ministrstvo za javno upravo prejšnji mesec izbralo izvajalca projektnega nadzora pri izvedbi aplikacije. Med štirimi prejetimi ponudbami so izbrali skupno ponudbo javnosti neznanih podjetij Itad in Vris, ki sta imeli lani skupno četrt milijona evrov prihodkov. Vpogled v lastniško strukturo pokaže, da je lastnik podjetja Itad nekdanji direktor v Halcomu Matevž Suhač. Storitve bosta podjetji opravili za 37 tisoč evrov (prva ponudba podjetij je sicer znašala 25 tisoč evrov).

Pomanjkljiv načrt usklajevanja z normativi

Vse bodo združili v aplikacijo Gospodar. Ta bo, kot pravijo na ministrstvu, tudi informacijska podpora za nadzor nad stroški upravljanja nepremičnin, stroški, povezanimi z najemom nepremičnin, ter za vzpostavitev nadzora nad racionalno uporabo prostorov in izdelavo selitvenih načrtov. 

S tem nameravajo tudi rešiti težavo neracionalne izrabe prostora, a ministrstvo v popravljalnih ukrepih ni navedlo, do kdaj namerava velikost prostorov za javne uslužbence uskladiti z normativi. Računsko sodišče tako meni, da ministrstvo krši obveznost dobrega poslovanja, o čemer je obvestilo tudi državni zbor.

 

Ne spreglejte