Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
22.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

11

Natisni članek

goljufija minister ovadba Sindikat policistov Slovenije

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 22.00

3 leta, 3 mesece

Policijski sindikat s kazensko ovadbo nad bivšega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

11

ovadba

V Sindikatu policistov Slovenije so vložili kazensko ovadbo, in sicer glede ozadja naročanja in realizacije pogodbe ob naročilu "Neodvisne strokovne analize ustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili".

Razpis in podpis pogodbe sta bila izvršena v času vlade Marjana Šarca, medtem ko sta bila pristojna ministra dva: na ministrstvu za javno upravo Rudi Medved in na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Prvo javno naročilo je bilo objavljeno 28. 2. 2019, na to naročilo se ni prijavil nihče. Drugi javni razpis, s spremenjenimi tehničnimi specifikacijami, je bil nato uspešen. Na razpisu je bila izbrana Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, vrednost naročila, ki je bilo podpisano 19. 6. 2019, je znašala 29 tisoč evrov. 

V ovadbi v Sindikatu policistov očitajo:

  • oškodovanje javnih sredstev Fakulteti za upravo je bilo omogočeno plačilo v višini 29 tisoč evrov za raziskovalno delo, ki ne ustreza strokovnim kriterijem in je bilo spremenjeno po naročilu naročnika,
  • nevestno delo v službiuradne osebe ali javni uslužbenci so zavestno opuščali svoje nadzorstvo ali drugače nevestno ravnali v službi, saj so se zavedali, da je končni rezultat javnega naročila in na njeni osnovi sklenjene pogodbe prirejen in spremenjen po želji naročnika (Ministrstva za javno upravo) ter ne dosega niti minimalnih standardov znanstvenega raziskovanja,
  • zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic  ker so v času od 5. 11. 2020 do 23. 9. 2020 z navodili vplivali na izvajalca javnega naročila na način, da je bila pogodba spremenjena in prirejena, s čimer so prizadejali škodo in kršili pravice podpisnikov Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev do poštenega izvajanja podpisane pogodbe,
  • goljufijo  ker so trenutni vladi zavestno prikrili dejanske okoliščine spreminjanja in prirejanja predmeta javnega naročila, njegove nestrokovne izvedbe in spornosti ter vlado zavedli, da je v škodo svojega premoženja (proračuna RS) sprejela citirani sklep (23. 9. 2020).

V Sindikatu vztrajajo, da analiza ne izpolnjuje niti minimalnih standardov strokovnosti, objektivnosti in neodvisnosti. Prav tako vztrajajo, da je vlada Marjana Šarca "za ceno socialnega miru z drugimi poklicnimi skupinami grobo presegla svoja pooblastila in zavestno ter naklepno vplivala na izvajalca, da je le ta spremenil podatke in zaključke v tej meri, da je vsa analizirana delovna mesta preprosto izenačil".

Celotno besedilo ovadbe si lahko preberete tukaj.

Kazensko ovadbo so vložili v Sindikatu policistov Slovenije.  | Foto: Bor Slana Kazensko ovadbo so vložili v Sindikatu policistov Slovenije. Foto: Bor Slana Fakulteta za upravo: S strani naročnika je bil projekt potrjen

Na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani glede ovadbe komentirajo, da so projekt pridobili preko javnega naročila in ga na osnovi pogodbe z dne 19. 6. 2019 izvedli v skladu s tehničnimi specifikacijami ter zaključili 16. 3. 2020. 

"Vsi koraki priprave analize so zavedeni v dokumentaciji projekta. Ta je bil s strani naročnika potrjen kot ustrezen," še dodajajo.

Vpletene smo povprašali za komentar. Na nekatere odzive še čakamo, ko jih bomo prejeli, jih bomo objavili. 
Ne spreglejte