Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
18.35

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

pogajanja vlada javna uprava plače

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 18.35

11 mesecev, 3 tedne

Pogajanja sindikatov in vlade: za koliko se bodo dvignile plače?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Sanja Ajanović Hovnik | Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik | Foto STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik

Foto: STA

 Vlada in sindikati javnega sektorja so danes nadaljevali pogajanja, kot edina točka pa je bila na dnevnem redu znova "prenova plačnega sistema in odprava nesorazmerij v osnovnih plačah".  Sindikati so pričakovali, da jim bo vladna stran predstavila svoj predlog odprave nesorazmerij, kar je napovedala pred tednom dni. Po poročanju Večera je vlada odpravo plačnih nesorazmerij ponudila nekaterim javnim uslužbencem, ne pa vsem. Pogajanja se bodo do sprejetja končne rešitve, s katero bodo zadovoljni vsi, nadaljevala vsako sredo.

Vladna pogajalska skupina za odpravo plačnih nesorazmerij v javni upravi predlaga 267 milijonov evrov na leto, osnovne plače pa bi se javnim uslužbencem, a ne vsem, dvignile za štiri plačne razrede ali za okrog 16 odstotkov (oziroma za tri plačne razrede ali 12 odstotkov po novi plačni lestvici), poroča Večer. Za dva plačna razreda bi se plače medtem dvignile zaposlenim v plačni skupini J.

Vlada sicer nima posluha za predlog sindikatov za dvig letnega regresa na 1.503 evre za najslabše plačane javne uslužbence, saj bodo junija letos že prejeli višjega kot lani, piše Večer. Dobili bodo 1.203,36 evra. 

Luka Mesec
Novice Luka Mesec o pokojninah: Odločili smo se, da princip obrnemo

Pogajali se bodo ob sredah

Vladna stran je sindikalni prejšnji teden že predstavila, kako bodo pripravili predloge za odpravo nesorazmerij. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, izhajajo iz tega, da je nesorazmerja povzročil dvig plač novembra 2021 v delu zdravstva in socialnega varstva, po katerem so se usklajevale tudi plače znotraj tega področja. Po besedah ministrice so pričakovanja zaposlenih v javnem sektorju razmeroma visoka, a na vladni strani želijo pričakovanja postaviti na realna tla.

V prihodnje sledijo pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij, ki bodo potekala glede na plačne stebre posameznih delov javne uprave. Plače zaposlenih v javni upravi se bodo iz naslova odprave plačnih nesorazmerij sicer zvišale le, če se bodo vlada in sindikati o plačni reformi strinjali v celoti, ne le o njenih posameznih delih, še piše Večer. Pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerji z vladno skupino bodo ob sredah, sindikati pa bodo o pogajanjih razpravljali dvakrat na mesec.

Ne spreglejte