Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
7.03

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

37

Natisni članek

Vera Jourova

Sreda, 1. 3. 2023, 7.03

1 leto, 2 meseca

Jourova se bo v Sloveniji najprej srečala s predsednikom ustavnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

37

Vera Jourova | Vera Jourova se bo danes srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. | Foto STA

Vera Jourova se bo danes srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom.

Foto: STA

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova danes začenja dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. Srečala se bo s predstavniki treh vej oblasti ter se udeležila razprave o neodvisnih medijih kot braniku pred dezinformacijami. Ker je Jourova v Komisiji pristojna tudi za področje medijev, je pričakovati, da bo med drugim govora o položaju medijev.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost bo s slovenskimi sogovorniki razpravljala o vojni v Ukrajini in grožnjah, ki jih v tem kontekstu predstavljajo dezinformacijske kampanje, o vladavini prava, sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev ter ukrepih proti zastraševalnim tožbam (SLAPP) proti novinarjem, so pred obiskom sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Jourova se bo srečala s predsednikom ustavnega sodišča Accettom in Klakočar Zupančičevo

Jourova se bo danes srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. V četrtek se bo v DZ srečala s člani odborov za kulturo, pravosodje in evropske zadeve ter s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, s katero bosta imeli izjavo za javnost.

Srečala se bo tudi z ministricama za pravosodje in za kulturo, Dominiko Švarc Pipan in Asto Vrečko. Z zadnjo bosta po pogovorih imeli še izjavo za javnost.

Sodelovala bo tudi v razpravi Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne, na kateri bosta leto dni po začetku ruskega napada na Ukrajino o pomenu svobodnih medijev v boju proti dezinformacijam sodelovala tudi predsednica Nataša Pirc Musar in ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran.

Jourova se bo nato sestala tudi z državnim sekretarjem v premierjevem kabinetu Igorjem Mallyjem ter državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Markom Štucinom.

Delovna večerja pri Pirc Musarjevi

Obisk v Sloveniji pa bo končala z delovno večerjo s predsednico Pirc Musarjevo, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisija je septembra lani predstavila akt o svobodi medijev, ki naj bi na evropski ravni zagotovil zaščito uredniške neodvisnosti medijev ter stabilno financiranje javnih medijev. Razmislek o pripravi medijske zakonodaje na ravni EU je sprožilo dogajanje na področju medijev v Sloveniji, tudi v zvezi s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), je julija lani ob predstavitvi letnega poročila o vladavini prava tudi v luči dogajanja na RTV Slovenija dejala Jourova.

Sabine Verheyen
Novice Evropska poslanka: Medij mora biti svoboden, da lahko kritizira tako vlado kot opozicijo
Vera Jourova
Novice Sporni zakon o RTV: Vera Jourova stopila na stran Roberta Goloba

 

Ne spreglejte