Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2022,
9.23

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

98

Natisni članek

seznam Danijel Bešič Loredan Ministrstvo za zdravje napotnica

Sreda, 9. 11. 2022, 9.23

1 leto, 6 mesecev

Ministrstvo oškodovalo na tisoče pacientov. Bešič Loredan: Krivcev ne iščemo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

98

"Mi ne iščemo krivcev, mi iščemo povezljivost," je zaplet z izbrisom napotnic na novinarski konferenci komentiral minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Pacient se mora pisno opravičiti, če na termin ne pride, sicer se ga izbriše s čakalnega seznama," pa je dejala vršilka dolžnosti direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu Alenka Kolar. "Škodo smo storili 5.977 pacientom," je priznala in razkrila tudi, da sistema e-naročanja nikoli niso dobro preizkusili. 

"Mi ne iščemo krivcev, mi iščemo povezljivost sistema ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, op. p.), NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje, op. p.) in MZ (Ministrstvo za zdravje, op. p.) in poskušamo ta sistem zdaj vzpostaviti, kaj je bilo obračunano in kaj je digitalizirano. Druge poti ni. Moramo najti način, kako sistem digitalizirati. Danes vidimo, da ni niti informatiziran, kaj šele digitaliziran," je po tem, ko so pri ministrstvu za zdravje konec oktobra iz centralnega sistema izbrisali neizkoriščene napotnice pacientov, ki jih na naročene preglede terminov ni bilo, na novinarski konferenci danes dejal minister Bešič Loredan.

Za pisno opravičilo 30 dni časa 

"Zakon o pacientovih pravicah v členu 15. b navaja, da se mora pacient pisno opravičiti, če na termin ne pride, in ima za to še 30 dni časa. Če se to ne zgodi, se pacienta izbriše s čakalnega seznama in sledijo še nekatere posledice," je pravila naročanja pojasnila Alenka Kolar

V nadaljevanju je Kolarjeva razložila, kaj se je v Sloveniji zgodilo v informacijskem sistemu e-naročanja in kaj so lahko vzroki za zaplete oziroma izbris napotnic s čakalnih seznamov ter kako naročanje sploh poteka.

  • Prva možnost je, da pacient dobi napotnico, napotnica dobi termin, termin ima unikatno številko in ta termin je v sistemu fiksno določen. Na ta termin lahko pacient pride, izvajalec pa zaključi postopek in v sistem sporoči, da je termin oziroma pregled zaključen.
  • Druga možnost je, da lahko pacient na termin pride, izvajalec opravi nalogo, a v informacijski sistem ne označi, da je pacient tam res bil. 
  • Tretja možnost pa je, da pacient na predvideni termin ne pride, se ne opraviči in sistem ga izbriše s čakalnega seznama.

"Dve kritični poti sta še, ko se pacient javi, da ga na pregled pravočasno ne bo, in se opraviči, kjer lahko spet nastaneta napaka v informacijskem sistemu ali človeška napaka," je dodala Kolarjeva. "Problem je, da imamo napotnice z več termini in če en termin ni bil pravilno odjavljen ali pravilno prenesen v prihodnost, se avtomatsko izbrišejo vsi preostali termini na tej napotni listini."

Iz sistema so pri ministrstvu za zdravje namreč izbrisali tudi tiste paciente, ki so nov datum za pregled dobili upravičeno, kar je povzročilo veliko težav v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

"Nekdo mora storitev fizično obkljukati"

V e-naročanje ta trenutek poroča osem podjetij, je še povedala Kolarjeva in priznala, da sistema, dokler se niso zgodile zadnje napake, nikoli niso dobro preizkusili.

"In morda tudi uporabnikov pri proizvajalcu niso naučili, da če nekdo na termin ne pride, mora to nekdo obkljukati. Računalnik sam tega ne zazna," je dodala.

Težave ob ponovnem vklopu sistema 

Storitev brisanja terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki se jih bolniki niso udeležili, je bila v obdobju epidemije covid-19 ustavljena, je po pisanju STA še pojasnila Kolarjeva.

Z ministrstva so zdravstvene izvajalce 26. septembra obvestili, da bodo storitev ponovno vklopili 10. oktobra, in jih pozvali, da se nanj pripravijo. Zaradi težav, ki so jih javili nekateri izvajalci, so 21. oktobra sistem začasno izklopili ter zavodom in podjetjem, ki skrbijo za njihove informacijske sisteme, sporočili, naj do 1. novembra uredijo notranje čakalne sezname. 1. novembra je bil sistem znova vklopljen.

Po prvem vklopu storitve brisanja 10. oktobra je bilo iz sistema izbrisanih 645.690 naročil s točnim terminom, večina še iz let 2020 in 2021. Po ponovnem vklopu storitve novembra je bilo do torka izbrisanih še 424.732 napotnic, prav tako večina iz zadnjih dveh let.

Vsi našteti izbrisani termini se nanašajo na 294.148 oseb, ki so jim tako izbrisali enega ali več terminov, na katere so bili naročeni. "To so lahko bolniki, ki so imeli eno naročilo iz leta 2021, na katerega niso prišli, ali pa so prišli, pa ni bilo sporočeno, da je bil pregled izveden," je še dejala.

Od tega je bilo oškodovanih 5.977 oseb, ki so imele eno ali več napotnic za pregled v prihodnosti.

V NSi zahtevajo sklic nujne seje odbora za zdravstvo

Izbris terminov zdravstvenih storitev 5977 posameznikom, ki se storitev še niso udeležili, je nesprejemljiv, je na novinarski konferenci poudaril poslanec NSi Jožef Horvat. V poslanski skupini bodo zato še danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, kjer bodo med drugim zahtevali "odgovornost z imeni in priimki", je napovedal.

Ne spreglejte