Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
20.55

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 20.55

8 let, 4 mesece

Planet TV: Novi guverner Banke Slovenije ne bo imel lahkega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Boštjan Jazbec, pred šestimi leti nesojeni kandidat za guvernerja Banke Slovenije, se vrača. Tokrat v njegov uspeh ne dvomi nihče, saj ga podpirajo vse stranke - z izjemo Socialnih demokratov.

To pomeni, da bo jutri v državnem zboru verjetno brez težav prejel 45 poslanskih glasov, kolikor jih potrebuje za imenovanje na ta - v Sloveniji in v teh časih - nehvaležni položaj. Strokovnjaki opozarjajo na slabo doto, ki jo bo Jazbec prejel od Marka Krajnca - nestabilen bančni sistem. Boštjan Vasle z Urada za makroekonomske analize je dejal, da so težave, ki jih imamo v Sloveniji, posledica aktivnosti, ki so jih banke izvajale v preteklosti. Po prepričanju mnogih je zaradi tega zadnji čas, da se Kranjcu izteče mandat.

Ekonomist Marko Golob pravi, da ne bi bili v tej krizi, če bi Banka Slovenije opravila svojo vlogo. Kranjec je še vedno prepričan, da od leta 2007, ko je stopil na čelo Banke Slovenije, do zdaj še nobena slovenska banka ni bila v resnih težavah. "Nekoč je predsednik Feda dejal, da je naloga guvernerja, da umakne pijačo z mize, ko se zabava dobro začne," pravi Golob. Predsednik države Borut Pahor je za Kranjčevega naslednika predlagal Boštjana Jazbeca, ki ga podpirajo vse stranke v parlamentu razen SD. Prvak SD Igor Lukšič pravi, da bi si želel guvernerja, ki bo sodeloval pri odpravi kreditnega krča in sanaciji bank. Jazbeca so stranke želele na položaju guvernerja že pred šestimi leti, ko ga takratni predsednik Janez Drnovšek ni želel predlagati. A bo tudi brez glasov SD-ja dobil zadostno večino, potem ga čaka težka naloga. Kot pravi Golob: "Mi smo mizo dobro naložili, zabave nismo ustavili in smo še tri leta nosili pijačo na mizo. Danes nam je tri leta slabo, glava pa nas bo bolela še deset let." A sam vsega le ne bo mogel rešiti, je prepričan nekdanji guverner Banke Slovenije, bančnik France Arhar. Levji delež pri reševanju bančnega sektorja bodo morale narediti banke same in znova pridobiti zaupanje ljudi in poslovnih partnerjev. "Večkrat se zastavi vprašanje, ali bi morali nekateri ljudje imeti vedno poleg sebe policista. Pri denarju je zaupanje številka ena," pravi Arhar. Pahor je prepričan, da bo Jazbec povrnil ugled in zaupanje v Banko Slovenije ter v druge finančne institucije doma in v tujini.

Ne spreglejte