Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
20.41

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planet TV Danes Danes

Torek, 12. 3. 2013, 20.41

5 let, 3 mesece

Planet TV: Legalizacija zidanic lahko lastnike stane tudi več kot tri tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Država lastnikom novomeških zidanic, postavljenih na črno, brez gradbenega dovoljenja oziroma večjih od dovoljenih 60 kvadratnih metrov, grozi z rušenjem.

Toda novomeška občina se v sodelovanju z zavodom za turizem trudi rušitev preprečiti: lastnikom pomaga pri pripravi dokumentacije za legalizacijo zgradb. A to lahko lastnike stane tudi več kot tri tisoč evrov.

Na 53 vinogradniških območjih novomeške občine je v preteklosti zraslo okoli 3.500 zidanic.

"Ljudje so bili praktično prepuščeni samim sebi in so, glede na čas in prostor v katerem so živeli, dodajali, nadzidavali in tako naprej," pravi Ivan Kuljaj, direktor Zavoda za turizem Novo mesto.

Vznemirjati ljudi po toliko letih in jim groziti z rušenjem je povsem nepotrebno, meni Vlado Lojna, ki v svojo zidanico na Trški gori zahaja že več kot 40 let. "Naši predhodniki nikoli niso razmišljali o dovoljenjih, delali so, kar so hoteli. Zdaj pa so drugačne razmere. Zdaj smo v Evropi in ta narekuje veliko stvari, ki nam niso znane," pravi Lojna.

Treba je popraviti napako, ki so jo storili občinski načrtovalci, ko so pred skoraj štirimi leti onemogočili legalizacijo zidanic, večjih od 60 kvadratnih metrov, pojasnjuje Kuljaj. Zato je župan Alojzij Muhič sprejel program podrobnega prostorskega urejanja za vsako zidanico posebej.

"Občinski svet bo na podlagi vsega tega sprejel občinski odlok in s tem vzpostavil prostorske možnosti vsem ljudem, da bodo lahko naredili projekt s katerim bodo šli na upravno enoto in to legalizirali," je dejal Kuljaj.

Za legalizacijo se je prijavilo že več kot 200 lastnikov zidanic, upajo pa, da se bodo vsi.

"Da bo tukaj prevladala zdrava pamet, da ne bomo rušili narodnega bogastva, da ne bomo ljudem povzročali gorja, kajti na drugi strani lahko vidite, da je to božja renta," še dodaja Kuljaj.

Legalizacija zidanic, ki so zrasle na črno, bo vsakega stala približno 3.000 evrov.

Ne spreglejte