Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor vlada

Četrtek, 1. 9. 2011, 7.17

8 let

Pahor bo kandidate za nove ministre predstavil prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Borut Pahor bo listo kandidatov za nove ministre, na katero bo vezal zaupnico, predstavil prihodnji teden, ko jo bo tudi vložil v parlament, je pojasnil po seji vlade.

Po neuradnih informacijah bo sicer Pahor ministrske kandidate razkril v ponedeljek ali torek. Kot je pojasnil Pahor, s kandidati za nove ministre potekajo zaključni pogovori, skupaj s celotno vladno ekipo pa se pripravljajo na veliko odgovornost, da kot manjšinska vlada morda dobijo zaupnico in nadaljujejo delo v zaostrenih razmerah. Pomembno, da DZ dobi "svojega gospodarja postopka" Poudarja, da kandidatne liste v DZ ne bi vložil dan pred odločanjem o novem predsedniku DZ, pri tem pa opozarja, kako zelo je pomembno, da DZ v petek dobi "svojega gospodarja postopka". Napovedal je, da bo predlog novih ministrov prihodnji teden izročil novemu predsedniku parlamenta.

Če njegova vlada ob glasovanju o ministrih ne bo dobila zaupnice, bo država po njegovi oceni bolj ali manj odvisna od ravnanja DZ, in to v času, ki bi bila potrebna vlada s polnimi pooblastili. Če pa bo premier zaupnico dobil, napoveduje da bo vztrajal pri reformni politiki.

Premier sicer še vedno ne izključuje dogovora o predčasnih volitvah tudi v primeru izglasovane zaupnice in računa, da bi do njih prišli z ustavnim zakonom. Kot pravi, bi bilo to najbolj razumno obnašanje slovenske politike.

Kdo bo zasedel ministrska mesta? Imena možnih ministrskih kandidatov se sicer že nekaj časa pojavljajo v javnosti. LDS tako za ministra za gospodarstvo predlaga Tomaža Orešiča, za notranjega ministra Branka Janca, za ministra za kulturo pa Jožefa Školča. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo naj bi vodila Tamara Lah Turnšek, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, Pahorjeva favoritka za ministrico za javno upravo pa naj bi bila vodja vladne pravne službe Ksenija Globokar.

Ne spreglejte