Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 9.01

8 let

Odslej začasen odvzem vozniškega dovoljenja najhujšim prekrškarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova prometna zakonodaja uvaja možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov.

Danes začnejo veljati določbe zakona o prekrških, ki se nanašajo na preventivne ukrepe in so namenjeni storilcem prekrškov v cestnem prometu. Novela zakona o prekrških, ki so jo poslanci potrdili februarja, je v povezavi z zakonom o pravilih cestnega prometa in zakonom o voznikih uvedla pomembni novosti, in sicer: začasni odvzem vozniškega dovoljenja ter odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Takojšnja odstranitev nevarnih voznikov s ceste Z novelo zakona o prekrških je bil uveden institut začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, katerega namen je takojšnja odstranitev nevarnih voznikov s ceste. Gre za primere najhujših kršitev pravil o hitrosti vožnje, vožnjo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in vožnjo v nasprotno smer od dovoljene na avtocesti, hitri cesti itd. Vozniško dovoljenje bo odvzela že policija ob ugotovitvi prekrška, o dokončnem začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja pa bo odločilo sodišče, je na petkovi predstavitvi novosti na Javni agenciji RS za varnost prometa pojasnil predstavnik policije Ivan Kapun. V primeru, da voznik stori prekršek, za katerega je predpisana kazen v višini 18 kazenskih točk oz. sedem kazenskih točk pri vozniku začetniku, zaradi katere se mu po zakonu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, bo lahko obdolženec pri sodišču vložil predlog za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja, vendar pa bo moral predlogu priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem pregledu po zakonu o voznikih. Sodišče bo predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja ugodilo, če bo ocenilo, da začasen odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa, so pojasnili na ministrstvu. Odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja Novela zakona o prekrških prinaša tudi možnost odložitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Namen tega ukrepa je po besedah ministrstva ne le represija temveč odprava vzrokov za ponavljanje kršitev cestnoprometnih predpisov. Krajevno pristojno sodišče sme storilcu prekrška, kateremu je s sklepom izreklo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, izvršitev te sankcije odložiti pod pogojem, da storilec v šestih do 24 mesecih ne stori hujšega prekrška in da izpolni obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih, in o tem sodišču dostavi dokazilo.

Učinki rehabilitacijskih programov se bodo pokazali po dveh letih Te obveznosti so udeležba v programih dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu, kot so edukacijske delavnice, psihosocialne delavnice oziroma programi zdravljenja odvisnosti. Rehabilitacijski programi so namenjeni večkratnim kršilcem prometnih predpisov in tistim, ki želijo ponovno pridobiti vozniško dovoljenje, je pojasnil direktor agencije Ljubo Zajc. Po njegovih besedah lahko učinke teh programov pričakujemo po dveh letih izvajanja, letno pa naj bi se v vse rehabilitacijske programe vključilo več kot 5000 kršiteljev.

Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, ki bo udeleženca stal 225 evrov, je namenjen tistim kršiteljem, pri katerih niso zaznali alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Program obsega teoretični in praktični del, ki se izvede v obliki vadbe varne vožnje.

Za prekrške, ki so povezani z vožnjo pod vplivom navedenih snovi, pa so namenjeni prostovoljni zdravstveni pregledi s svetovanjem, za katere bo kršitelj odštel 43 evrov. Izbris točk si s takim pregledom lahko zagotovi voznik začetnik oz. poklicni voznik, če je imel v organizmu do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi, oziroma drug voznik, če je imel v organizmu nad 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi.

Voznik, ki je imel v organizmu več kot 0,80 do 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, se lahko udeleži rehabilitacisjkega programa, ki ga na podlagi ugotovitev predhodnega zdravstvenega pregleda določi zdravnik. Med rehabilitacijskimi programi so edukacijske delavnice, ki bodo kršitelja prometnih predpisov stale 200-250 evrov, psihosocialne delavnice (480-540 evrov) in programi za zdravljenje odvisnosti.

Kot je pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje, voznik potrdilo o udeležbi na svetovanju, ki ne sme biti starejše od treh mesecev, sam predloži ministrstvu za pravosodje, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke. Kontrolne preglede bodo izvajali v 11 pooblaščenih institucijah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki. Kerstin Petričeva pričakuje, da bo v povprečju posamezen zdravnik opravil 2-3 tovrstne preglede na mesec.

Ministrstvo je objavilo splošno obvestilo, s katerim seznanja vse storilce prekrškov, ki bodo imeli na današnji dan pravnomočno izrečene najmanj štiri kazenske točke in največ 17 kazenskih točk, o možnosti, pogojih in postopku izbrisa kazenskih točk. Pogoj za izbris točk je prostovoljna udeležba v enem od rehabilitacijskih programov, katerih namen ni samo kaznovanje, temveč odpravljanje temeljnih vzrokov za ponavljanje kršitev cestno prometnih predpisov.

Ne spreglejte