Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
22.01

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 22.01

8 let, 1 mesec

Na okrogli mizi o pomenu stabilnosti za otrokov razvoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodelujoči na okrogli mizi o odgovornem istospolnem starševstvu in partnerstvu so se strinjali, da se otrok lahko zdravo razvija tudi v drugih oblikah družine, ne le v t. i. klasični družini.

Pač pa so poudarili pomen, ki ga imata za otrokov razvoj stabilnost in odzivnost odrasle osebe.

"Presenečeni bi bili, kaj družbe razumejo kot družino" "Stabilni in varni vzorec vedenja ter odprtost bi lahko bili dobro zagotovilo za zdrav razvoj otroka," je dejala razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek s Filozofske fakultete v Ljubljani na okrogli mizi v organizaciji kampanje Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.

Sociologinja Tanja Rener s Fakultete za družbene vede v Ljubljani je zavrnila tezo, da je t. i. klasična družina osnovna celica vsake družbe. "Če bi imeli več antropološkega znanja, bi bili presenečeni, kaj določene družbe razumejo kot družino. Ponekod je družina oblikovana takrat, ko ženska zanosi z najboljšim prijateljem svojega očeta," je dejala.

"Pri otrocih, vzgojenih v istospolnih skupnostih, ni večjih odklonov" V stroki pa je po njenem opozorilu "ena sama splošna definicija družine - da družino tvori vsaj ena odrasla oseba, ki skrbi za otroka ali otroke". Ta definicija vključuje različne oblike družine, je kratka in jasna, je poudarila.

Po besedah psihiatra in psihoterapevta Mirana Možine statistični podatki kažejo, da pri otrocih, vzgojenih v istospolnih partnerskih skupnostih, ni večjih odklonov kot pri otrocih iz heteroseksualnih skupnosti. Pri otrocih iz istospolnih partnerskih skupnosti tudi ni več homoseksualnosti kot posledice življenja v takšni skupnosti kot pri drugih, je poudaril.

"Lažje razbiti atom kot predsodek" Predsednica parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Andreja Črnak Meglič, po izobrazbi sociologinja, je dejala, da se ob razpravah o družinskem zakoniku pojavljajo predsodki, ki se ponavljajo ne glede na strokovne argumente.

Ob problematiki predsodkov je Marjanovič Umkova omenila rezultate raziskave, po katerih imajo otroci iz istospolnih družin manj spolno stereotipnih predstav. Možina pa je spomnil na Einsteinove besede, po katerih je "lažje razbiti atom kot predsodek".

Marca začeli obravnavo predloga zakonika Predlog družinskega zakonika je razdelil politični prostor. Koalicija predlog podpira, opozicija mu zlasti zaradi izenačevanja homoseksualnih skupnosti s heteroseksualnimi ostro nasprotuje. Poslanci so v državnem zboru v začetku marca začeli prvo obravnavo predloga družinskega zakonika in sklenili, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Ne spreglejte