Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
15.50

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

vrtec Ljubljana Pohoda Pot ob žici

Četrtek, 9. 5. 2024, 15.50

1 teden, 3 dni

Na največji športno-rekreativni prireditvi skoraj sedem tisoč vrtčevskih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Pot ob žici | Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi. | Foto STA

Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi.

Foto: STA

V Ljubljani se je danes začelo dogajanje na že 66. prireditvi Pot ob žici, na kateri se v prestolnici spomnijo osvoboditve leta 1945 po okupaciji, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Na prvi dan prireditve je potekal pohod vrtcev, udeležilo pa se ga je 6.865 otrok.

Ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji bo po pričakovanjih organizatorjev tudi letos privabila okoli 40 tisoč udeležencev.

V petek sledi pohod za osnovne in srednje šole, osrednje dogajanje pa bo na sporedu v soboto, ko je pričakovati glavnino pohodnikov, na sporedu pa bodo tudi tekaški dogodki. Ti vključuje tek trojk na razdaljah 12,5 kilometra in 29 kilometrov ter šolski tek trojk. Med 1.404 trojkami jih je 840 prijavljenih na 12,5 kilometra in 97 na 29 kilometrov.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena in tudi ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice.

Ministrstvo za kulturo je Pot ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine 

Največ udeležencev se sicer zbere na pohodu okoli Ljubljane, s tem se obudi spomin na čas, ko je slovensko prestolnico med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica okupatorjev. Pohod poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Sklepno dogajanje letošnje prireditve bo v soboto na Kongresnem trgu, ko bodo ob 10.30 tradicionalno nastopili Partizanski pevski zbor in zbori ljubljanskih osnovnih šol.

pot ob žici 2023
Sportal Ljubljana bo med 9. in 11. majem obdana s tekači in pohodniki
Ne spreglejte