Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 8.16

8 let

Na Jesenicah bodo spričo letošnjih težav več vlagali v vodooskrbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob letošnjem pomanjkanju pitne vode na Jesenicah se je pokazalo, da je občina v preteklem obdobju premalo vlagala v vodooskrbo.

Letos so za reševanje težav pri oskrbi s pitno vodo že rezervirali dodatnih 200.000 evrov sredstev. Po zagotovilih župana pa bodo v prihodnje rajši zamaknili kakšne druge naložbe in se osredotočili na vodooskrbo.

Lahko se pojavijo občasne motnje pri oskrbi na višje ležečih območjih Ker vse od avgusta lani ni bilo obilnejših padavin, je izdatnost vodnih virov na območju jeseniške in žirovniške občine še vedno kritična. Kot ugotavljajo v komunalnem podjetju Jeko-in, se poraba vode marca kljub pozivom k varčevanju ni zmanjšala. Zato lahko pride do občasnih motenj pri oskrbi na višje ležečih območjih in zgornjih nadstropjih stolpnic.

Težave, ki se pojavljajo letos, so za jeseniško občino opozorilo, da mora vlagati v vodooskrbni sistem. "Sistem je zastarel. Pri novogradnjah se sicer obnavlja, ampak obsežen je tisti del omrežja, kjer voda nekontrolirano odteka," je povedal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki razmišlja o tem, da bi več sredstev namenili za sanacijo obstoječega sistema.

"Če bi imeli novo vodovodno omrežje, občani težav s sušo ne bi občutili" Da je to bolj smotrno od iskanja novih vodnih virov, se strinja tudi direktor komunalne direkcije na jeseniški občini Marko Markelj. Kot je pojasnil, v omrežje letno zajamejo okoli dva milijona kubičnih metrov vode, prodajo pa le milijon, saj se je praktično polovica izgubi v samem sistemu in po ceveh. "Če bi imeli novo vodovodno omrežje, občani težav s sušo ne bi občutili," je prepričan.

"Da bi v celoti rešili problem vodooskrbe, je tako ob vključevanju novih vodnih virov treba vzporedno zmanjšati izgube na vodovodu," je poudaril Markelj. Pojasnil je, da bi s karavanško vodo, za katero je izdelana projektna dokumentacija za aktivnejšo vključitev v sistem, letno pridobili 350.000 kubičnih metrov, kar pa je bistveno manj od primanjkljaja, ki se izkazuje v letošnji suši.

Suša se obravnava kot naravna nesreča Ob tem za letos načrtujejo še vrsto drugih ukrepov. V proračunu so rezervirali 200.000 evrov dodatnih sredstev za sanacijo zajetja Peričnik, ki je glavni vodni vir za Jesenice in je lani občasno kalil, in za investicijo v Javorniškem Rovtu. Za sanacijo vodnega vira v Završnici pa v proračunu nimajo predvidenih sredstev, vendar ker se suša obravnava kot naravna nesreča, bi lahko v sodelovanju z žirovniško občino sredstva zagotovili iz proračunskih rezerv.

"Suša je vse planirano postavila precej na glavo, tako da iščemo variante, kako aktivirati razpoložljive vodne vire, predvsem iz predora Karavanke," je pojasnil Markelj in dodal, da kakšnih bistvenih drugih variant nimajo na razpolago. Župan pa je spomnil na nekdanje vodne vire, ki so jih našli v starih registrih vodnih zajetij, med drugim vir nad jeseniško železarno na desnem bregu Save.

Meteorne vode za zalivanje vrtov in pranje avtomobilov "Ko se bo po izdatnejših padavinah sistem opomogel, ne smemo zaspati, ampak planirati in na daljši rok učinkovito reševati težave z vodo," je poudaril Mencinger in dodal, da je treba ob vlaganju v oskrbo z vodo hkrati tudi osveščati ljudi o uporabi pitne vode ter preiti na uporabo meteorne vode za zalivanje vrtov in pranje avtomobilov.

Ne spreglejte