Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2018,
6.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

vreme neurje padavine

Petek, 31. 8. 2018, 6.41

5 let, 9 mesecev

Močni nalivi povzročali težave po državi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Državo so včeraj proti večeru zajele močnejše nevihte, ki so po nekod povzročale težave. Gasilci so meteorno vodo črpali iz kleti, pospravljali podrta drevesa in čistili zamašene prepuste.

Po besedah župana Brezovice Metoda Ropreta je bilo v njihovi občini najhuje v Notranjih Goricah, kjer je dvema družinama neurje v celoti razkrilo streho. Na terenu je bilo okoli 100 gasilcev, ki so do 2. ure uspeli sanirati najnujnejše.

Ropret je pojasnil, da je hudo neurje z vetrom in močnimi padavinami začelo pustošiti v njihovi občini okoli 19.30. Veter je razkril strehe kar nekaj stanovanjskih hiš, v celoti je razkril streho dvostanovanjskega objekta. Prav tako se je sprožil zemeljski plaz, meteorna voda je zalila več kleti stanovanjskih objektov in tudi trgovine Tuš.

Tako so imeli gasilci kar veliko dela. Posredovali so v 36 intervencijah, na delu so bili gasilci iz šestih tamkajšnjih gasilskih društev, prav tako so bile na terenu pristojne službe.

Do 2. ure so uspeli za silo pokriti vse razkrite objekte in odpraviti najhujše posledice. Danes nadaljujejo dodatna sanacijska dela, odpravljanje posledic neurja pa bo trajalo še cel konec tedna, je napovedal župan. "Upam, da bomo uspeli vsem družinam, ki so utrpele škodo, v najkrajšem možnem času zagotoviti normalne pogoje za bivanje," je dejal. Po njegovih besedah ocen škode v tem trenutku še nimajo, popis bo potekal v prihodnjem tednu.

Gasilci so bili nujno potrebni tudi v drugih občinah

Poleg občine Brezovica je neurje zajelo tudi območja občin Ig, Log-Dragomer in Grosuplje. Gasilci so posredovali tudi na več lokacijah v Borovnici, kjer so črpali meteorno vodo iz kleti in čistili zamašene prepuste.

Na novomeškem območju je neurje podiralo drevesa, ki so ovirala promet, v Dolenji Nemški vasi v občini Trebnje je meteorna voda ogrožala telovadnico osnovne šole, v tej občini je plaz zasul cesto Odrga-Repče.

Največ težav so imeli na Dolenjskem v občini Trebnje, kjer so podrta drevesa ovirala promet, cesto Odrga–Repče pa je zaprl zemeljski plaz. Cesto so toliko očistili, da je prevozna izmenično enosmerno. V Nemški vasi je meteorna voda ogrožala telovadnico osnovne šole.

 

 

Konec tedna bo oblačen in deževen

Padavine so čez noč postopno ponehale, danes bo sprva delno jasno le na zahodu države, drugod bo pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše krajevne padavine.

Zvečer se bo povsod pooblačilo, na zahodu bo začelo deževati. Vremenoslovci predvsem za Primorsko napovedujejo nevihte.

Padavine z močnejšimi nalivi bodo tudi ob koncu tedna.

Danes bomo čez dan imeli od 18 do 23, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

Ne spreglejte