Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
19.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 19.56

8 let, 1 mesec

Minister Svetlik se bo pogovarjal z vsemi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za delo Ivan Svetlik je po srečanju s predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij poudaril, da so z invalidi "vzpostavili ustrezne osnove za dober dialog".

Kot je pojasnil, so izpostavili zlasti posodobitev nekaterih obstoječih zakonov na področju invalidskega varstva ter sprejem zakona o izenačevanju možnosti.

"Na srečanju smo izpostavili tudi implementacijo sprejete konvencije o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija letos podpisala med prvimi državami. Kot prvi rezultat konvencije smo na današnjem srečanju invalidskim organizacijam tekst konvencije posredovali v vseh mogočih oblikah in je tako dostopna za gluhe, slepe in tudi tiste, ki imajo težave z razumevanjem zahtevnejših tekstov," je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki invalidskih organizacij dejal minister za delo, družino in socialne zadeve.

Osebna asistenca je pomembna

Ministrstvo bo tako delalo tudi v prihodnje, je zatrdil Svetlik, ki obenem meni, da so "z invalidi vzpostavili ustrezne osnove za dober dialog".

Osebna asistenca je po njegovih besedah že sedaj pomemben del skrbi za osebe s posebnimi potrebami. V te namene država že sedaj uporablja okoli tri milijone sredstev, obseg financiranja pa bo treba prilagajati številu potreb, je še pojasnil minister.

Minister, ki se bo v še v tem tednu srečal tudi z drugimi predstavniki civilnih družb na področju socialnega varstva, je poudaril, da se bo kot minister o vseh težavah pogovarjal s socialnimi partnerji in interesnimi skupinami.

Finančna sredstva morajo postati bolj učinkovita

Predsednik nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič meni, da je varstvo invalidov v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU "solidno razvito, je pa nujno, da v skladu s konvencijo o pravicah invalidov povečamo integralnost invalidskega varstva. Finančna sredstva, ki so na razpolago, morajo postati bolj učinkovita, česar si ne predstavljam brez aktivne vloge samih invalidov," je izpostavil Šuštaršič, ki je s srečanjem z ministrom "zadovoljen".

Svetlik je po njegovih besedah zagotovil, da bo z invalidskimi organizacijami vzpostavljal civilni dialog ter da bodo invalidi lahko sodelovali pri ureditvi sistemske zakonodaje. "Zavzemamo se zlasti za sprejetje zakona o izenačevanju možnosti invalidov," je pojasnil Šuštaršič in pri tem izpostavil ureditev osebne asistence.

Predsednica društva za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) Elena Pečarič je dejala, da v društvu pričakujejo predvsem sprejetje zakona o osebni asistenci, zaposlovanje na običajnih delovnih mestih in protidiskriminacijsko zakonodajo.

Ne spreglejte