Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
11.56

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Lukšič interpelacija Žiga Turk

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 11.56

5 let, 9 mesecev

Lukšič: Ta teden se bodo stvari razgalile (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
SD bo do jutri čakala na odzive strank na že napisano interpelacijo o delu "superministra" Žiga Turka. Če sopodpisnikov ne bo, bodo interpelacijo najverjetneje vseeno vložili.

Predsednik SD Igor Lukšič je na novinarski konferenci dejal, da ob vložitvi interpelacije pričakuje "kristalizacijo" glede podpore vladi Janeza Janše.

"Če bomo na tej programski točki dobili soglasje in podpise, potem bo to dobra pot v spremembo razmer. Pričakujemo, da se bodo ta teden stvari povsem razgalile, da ne bo več možno sedeti na dveh stolčkih. Še vedno imamo preveč akterjev, ki nastopajo v dvojčkih ali trojčkih, se razdružujejo, pregrupirajo, imajo neke svoje kandidate in jih umikajo samo zato, da se zganja hrup, zgodi pa se nič," je dejal predsednik Socialnih demokratov, ki bodo v četrtek na predsedstvu stranke ustanovili volilni štab in se tako začeli pripravljati na predčasne volitve.

Tudi slaba banka, ki žre milijarde, bo preizkus nove večine Ali v državnem zboru obstaja nova večina, se bo po Lukšičevih besedah izkazalo tudi ob podpori pobudi SD za ustavno presojo zakona o slabi banki, ki jo bodo dali na razpolago preostalim strankam. Medtem ko so v SD ostali osamljeni glede ustavne presoje zakona o Slovenskem državnem holdingu, o kateri bo ta teden odločal državni svet, Lukšič meni, da bo novi preizkus tudi opredelitev do zakona o slabi banki, ki bo "požrla pet milijard evrov".

Dvojčki in trojčki, ki stikajo glave glede mandatarja Glede iskanja novega mandatarja je Lukšič ponovil, da je na potezi Pozitivna Slovenija. "Stranka, ki je dobila največje število glasov, je edina poklicana, da predlaga mandatarja. Potem mandatar obišče poslanske skupine in se dogovarja naprej. Ne morejo dvojčki in trojčki s stikanjem glav določati, kdo bo kaj v tej državi. Za to imamo volitve."

Partijska država in njeni vojaki Iskanje mandatarja ne more potekati tako, da njegovo ime najprej objavijo mediji, nato pa ga stranke vprašajo, ali je pripravljen voditi vlado, je dejal Lukšič. "Imamo vlado, ki dela slabo. Zlasti v zadnjih tednih je začela strankarsko kadrovanje, ki ruši strukturo javnega sektorja. Prihajajo ljudje, ki niso postavljeni po kriterijih strokovnosti, ampak glede na to, ali so strankarski vojaki. Dobivamo partijsko državo."

Kaj je Lukšiču vse bolj jasno? Tudi zaradi tega so ljudje vse bolj nestrpni, večina se radikalizira in od državnega zbora zahteva ustrezne korake, pravi Lukšič. "To agonijo je treba končati. Če vprašate mene, je vse bolj jasno, da lahko Slovenija do močne in kredibilne vlade pride samo skozi proces očiščenja in predčasnih volitev."

Rezanje v varčevanje in nemir v šolskem polju Lukšič sicer meni, da interpelacija proti Turku ne bo nujno pokazala, da so stranke, ki jo bodo podprle, tudi proti vladi Janeza Janše. V SD se bodo o nadaljnjih političnih korakih odločali po razpravi o interpelaciji. V njej bodo vladi ter ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v SD očitali, da je preveč globoko zarezala v varčevanje, vnesla preveč nemira v šolsko polje, dajala prednost zasebnemu šolstvu, bila brez posluha za kulturne delavce, sistematično razgrajevala športne organizacije in da je na vseh omenjenih področjih kadrovala strankarsko.

Turk enostavno ne razume Na vprašanje o prvem odzivu ministra Turka, ki je pred tednom dni na Twitterju zapisal, da ne bo več samo strelovod, ampak tudi poskusni zajec za oceno podpore vladi, je Lukšič dejal: "Minister ne razume politične situacije. Tega, kar njemu in vladi očitajo kulturniki že od trenutka, ko je bil nastavljen, ko so se ga nekateri lotili kar fizično, do danes enostavno ni razumel. Da vodi politiko, ki je pogubna za slovensko šolstvo, znanost, univerzo, kulturo in šport."

Šušteršič ne sme imeti nobene vloge Lukšič je odgovoril tudi na vprašanje o morebitnem sodelovanju v vladi z DL oziroma z nekdanjim finančnim ministrom Šušteršičem, enim od tvorcev slabe banke in Slovenskega državnega holdinga. Če bi Šušteršič še naprej zagovarjal takšno politiko, v vladi ne bi smel igrati nobene vloge, je dejal Lukšič.

Ne spreglejte