Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2008,
10.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2008, 10.02

8 let, 1 mesec

Ljubljanski svetniki v ponedeljek o napovedani podražitvi vrtcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ljubljanskih vrtcih se s 1. marcem zaradi višjih plač in drugih stroškov obeta podražitev.

V prvem starostnem obdobju se bo cena programa zvišala za 5,4 odstotka, v drugem starostnem obdobju pa za 14,6 odstotka. Mestni svet bo o podražitvi med drugim odločal na ponedeljkovi redni seji, ko naj bi obravnaval tudi podražitev vozovnic za vzpenjačo.

Janković pričakuje burno razpravo

Župan Zoran Janković pričakuje "burno razpravo, ker se na tem dobivajo politične točke". Strinja se, da je podražitev vrtcev neprijetna za vse starše. Ob tem dodaja, da so vrtci v Ljubljani še vedno cenejši kot v nekaterih drugih občinah. Po njegovih besedah starši v ljubljanskih vrtcih povprečno plačujejo 23,23 odstotka stroškov, državni pravilnik pa določa do 36 odstotkov plačila staršev. V vrtce je vključenih 79,5 odstotka otrok, kar Mestno občino Ljubljana (MOL) postavlja na prvo mesto v državi.

Za enak program v vseh ljubljanskih vrtcih enaka cena

Glavna novost, ki jo prinaša sklep o določitvi cen v javnih vrtcih, je poenotenje cene. Tako bodo starši za enak program v vseh ljubljanskih vrtcih plačevali enako. Na MOL pa so prisluhnili tudi pobudam staršev za podaljšanje delovnega časa. Tako bodo od jeseni ljubljanski vrtci glede na potrebe staršev delali tudi do 17.30, staršem pa za to ne bo treba dodatno plačevati, je pojasnila načelnica oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marija Fabčič.

So se plače dvignile za 8,6 ali 5,6 odstotkov?

Za povišanje so se morali po besedah načelnice odločiti, ker so se od zadnje uskladitve cen plače 2275 zaposlenih v vrtcih dvignile za 8,6 odstotka. Cene pa so se v lanskem letu po podatkih statističnega urada dvignile za 5,6 odstotka. Kot je dejala, se je izteklo šestletno prehodno obdobje, v katerem so se cene v vrtcih vsako leto povečevale le postopno. S 1. januarjem 2008 pa se je po besedah Fabčičeve prehodno obdobje izteklo in se morajo cene v vrtcih uskladiti s stroški.

Ljubljanski mestni popust ostaja

Fabčičeva je poudarila, da v veljavi ostaja ljubljanski mestni popust v višini 22 odstotkov v prvem starostnem obdobju in 15 odstotkov v drugem starostnem obdobju. Ljubljanskim otrokom, ki obiskujejo vrtce v drugih občinah, pa bo MOL priznala dodatno 17-odstotno znižanje plačila staršev v njihovem plačilnem razredu.

Sušnik: Popust naj se zviša na 25 odstotkov

Svetnik SDS Peter Sušnik je vložil dopolnilo, v katerem predlaga, da se mestni popust v višini 15 odstotkov v drugem starostnem obdobju zviša na 25 odstotkov, staršem otrok, ki so vključeni v vrtce izven MOL, pa se popust s 17 odstotkov zviša na 37 odstotkov. Sušnik predlog utemeljuje z zniževanjem plačil staršev in blažitvijo posledice znatnega višanja cen programov. Matični odbor mestnega sveta dopolnila ne podpira.

Dražja vzpenjača?

Na dnevnem redu redne seje je še podražitev vozovnic za vzpenjačo na Ljubljanski grad, ki je v prvem letu obratovala z izgubo. Vzrok je po mnenju mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet v neekonomski ceni vozovnic, zato so za obravnavo na mestnem svetu pripravili sklep o višjih cenah vozovnic in cenah za dodatno ponudbo. Predlagajo za 50 odstotkov višjo ceno povratne vozovnice.

Po hitem postopku o zelenih pasovih

Mestni svetniki naj bi obravnavali tudi predlog odloka o cestnoprometni ureditvi s predlogom za sprejem po hitrem postopku. Predlog odloka na vpadnicah predvideva ureditev zelenih pasov, ki so namenjeni avtobusom in osebnim vozilom z vsaj dvema potnikoma. Za voznike, ki se v mesto pripeljejo v vozilu sami, odlok predvideva možnost uvedbe takse.

Jazbinšek in SDS: Manj onesnaženja in gneče

Predlog odloka, ki ga je svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek pripravil skupaj s svetniki SDS, po mnenju predlagateljev prinaša manjše onesnaženje in manjšo prometno gnečo. Tako Jazbinšek kot svetnik SDS Dimitrij Kovačič pričakujeta, da bo prometno ministrstvo predlagani odlok prepoznalo kot primer dobre prakse za zmanjševanje onesnaženja v mestu in ga priporočilo v sprejem mestnemu svetu.

Iz gradiva je razvidno, da sta predlog odloka obravnavali četrtni skupnosti Center in Posavje. Slednji na predlog niso imeli pripomb in mestnemu svetu predlagajo, da ga sprejme. V Četrtni skupnosti Center pa podpirajo predlog v smislu zmanjšanja osebnega motornega prometa in med drugim predlagajo sprejem odloka po dvofaznem postopku.

Ne spreglejte