Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
10.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 10.40

8 let, 1 mesec

"Križaničev klic je korupcijsko dejanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Protikorupcijska komisija je v primeru telefonskega pogovora med finančnim ministrom Francom Križaničem in dekanom ekonomske fakultete ugotovila, da gre za koruptivno dejanje.

To so sporočili na spletnih straneh omenjene komisije. Minister naj bi dekana ekonomske fakultete kontaktiral glede sestave komisije za doktorsko delo uslužbenke ministrstva za finance Katje Božič.

Primera ne bodo predali policiji, saj naj ne bi šlo za sum kaznivega dejanja "Ravnanje javnega funkcionarja, ki poseže v avtonomnost izobraževalne ustanove in izobraževalnega procesa ter svobodo znanstvenega delovanja in ustvarjanja zato, da vpliva ali poskuša vplivati na sestavo znanstveno-pedagoškega telesa, pristojnega za odločanje o pridobitvi oziroma podelitvi akademskega naziva in stopnje izobrazbe, je kršitev dolžnega ravnanja, s katero drugemu pridobi ali poskuša pridobiti neupravičeno korist, kar ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena ZPKor (NM 193)," so zapisali na spletni strani protikorupcijske komisije.

Ob tem je predsednik komisije Drago Kos povedal, da primera ne bodo predali policiji, saj ne gre za sum kaznivega dejanja. Finančni minister je dekana sicer poklical, ker se ni strinjal z izborom člana komisije Jožeta P. Damjana.

Križanič: Povedal sem že vse Križanič je zadevo komentiral z besedami, da je "o tem povedal že vse". "Če bom poklican na zagovor, bom še enkrat povedal to, kar sem že pred časom javno povedal. Te teme ne bom več odpiral," je bil kratek minister.

Neresničen prikaz telefonskega pogovora? Minister je na načelno mnenje komisije poslal še pisni odziv, v katerem je zapisal: "Odločno zavračam načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije ... To mnenje namreč temelji na napačnem oziroma neresničnem prikazu mojega telefonskega pogovora z dekanom ljubljanske ekonomske fakultete."

Dekana poklical kot stanovski kolega, ne kot minister Križanič je ponovil, da dekana ni klical kot javni funkcionar, temveč kot njegov stanovski kolega. "To sem ob začetku pogovora tudi izrecno poudaril in ob tem dodal, da ni moj namen vplivati na avtonomne odločitve pristojnih organov fakultete. Edini namen in vsebina tega pogovora sta bila izražanje mojega mnenja, da Damijanovo imenovanje v komisijo za oceno doktorske naloge Katje Božič pomeni konflikt interesov," je zapisal in pojasnil, da je znano, da sta se omenjena konceptualno razhajala v osnovni doktorski tezi Katje Božič, to je negativnih pravnih posledicah morebitne prodaje večinskega deleža NLB tuji banki, že v času, ko je bil Damijan minister za razvoj.

"Njegovo imenovanje v komisijo za oceno doktorata, in to celo kot ključnega, odločujočega člana, bi zato pomenilo izrazit konflikt interesov in morebitno pristranskost. To se mi je zdelo nepošteno takrat in to se mi zdi nepošteno tudi danes," je izpostavil Križanič in spomnil, da je o podobnih primerih konfliktov interesov pri sestavi komisij za oceno kandidatov za akademske nazive v Univerzi Ljubljana pred kratkim v časniku Delo pisal tudi profesor Aleš Iglič iz Fakultete za elektrotehniko.

Križanič bo zaščitil svoje dobro ime s pravnimi sredstvi Minister za finance je zagotovil, da od dekana ekonomske fakultete nikoli ni zahteval, naj zamenja posamezne člane, ali izrazil jasnega namena, da želi doseči spremembo pogojev v postopku za oceno konkretnega znanstvenega dela. "To je popolna neresnica. Če ta trditev, na katerem temelji vse načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, izhaja iz prijave, na katero se sklicuje komisija, je ta nasedla lažnivi prijavi," je poudaril minister in napovedal, da bo razmislil o možnosti uporabe ustreznih pravnih sredstev za zaščito svojega dobrega imena.

Jože Mencinger: Damijan bi se moral izločiti iz komisije Izredni profesor na ekonomski fakulteti Jože P. Damijan bi se moral, v primeru, da sta imela z direktorico direktorata za finančni sistem Katjo Božič v preteklosti spore, ki niso povezani s pisanjem njene doktorske disertacije, izločiti iz komisije za oceno te disertacije. To bi bilo higienično, je v odzivu na dogodke okrog pogovora ministra Križaniča z dekanom ekonomske fakultete povedal Jože Mencinger.

"Ne gre za korupcijo; Križanič ni ravnal pametno" Ekonomist in nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Mencinger sicer meni, da finančni minister Franc Križanič ni ravnal pametno, če je pri dekanu ljubljanske ekonomske fakultete Dušanu Mramorju želel doseči, da bi fakulteta iz komisije za oceno doktorske disertacije Božičeve odstranila Damijana, vendar pa tu po njegovem mnenju ne gre za korupcijo, kot to ocenjuje komisija za preprečevanje korupcije.

Mencinger: Nenavadno je, da je Mramor "o tem poročal časopisom" Mramor je kot dekan avtonomen pri svojih odločitvah, zato bi lahko zavrnil Križaničevo prošnjo, je dejal Mencinger, ki se mu pa zdi nenavadno, da je Mramor "o tem poročal časopisom". "Mramor bi se lahko preprosto odločil, da Križaničevih prošenj ne bo upošteval, Križanič pa tudi kot minister nima nobenih orodij, da bi vplival na njegovo odločitev," je poudaril Mencinger.

Ne spreglejte