Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
20.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milan Brglez Miro Cerar

Petek, 21. 11. 2014, 20.08

8 let, 1 mesec

Koroška Slovenka, predsednica avstrijskega zveznega sveta, na obisku v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je danes na prvem uradnem obisku predsednica avstrijskega zveznega sveta, koroška Slovenka Ana Blatnik z delegacijo.

Po pogovorih z gostiteljem, predsednikom državnega sveta Mitjo Bervarjem sta v izjavi za javnost izpostavila dobro sodelovanje med drugima domovoma parlamentov obeh držav.

"Samo govorjenje je premalo" Sodelovanje se med državnim svetom in bundesratom po besedah Bervarja še posebej poglablja, odkar je Blatnikova sredi letošnjega leta prevzela četrto najvišjo funkcijo v avstrijski državi. V dokaz je navedel tudi oktobrsko mednarodno konferenco o Balkanu v Celovcu, na kateri so izmenjali različna mnenja in se zavzeli za sodelovanje. Oba sveta načrtujeta tudi različno sodelovanje na regionalni ravni.

Danes so se pogovarjali predvsem o konkretnem sodelovanju na področju turizma in športa. Kot je ob tem dodala Blatnikova, je potreben tudi razmislek, kako realizirati projekte, saj je "samo govorjenje premalo".

Predsednica bundesrata se je uvodoma v slovenščini zahvalila za povabilo na obisk, ki je zanjo znak "skupnega zelo pozitivnega sodelovanja".

Izpostavila je potrebo po regionalnem, dvostranskem in mednarodnem sodelovanju ter sožitju, ki je tudi temelj za sodelovanje v skupni Evropi. Ta je po njenih besedah pred številnimi nalogami in izzivi, o katerih se je danes tudi pogovarjala s slovenskim kolegom. Blatnikova je ob tem navedla vprašanja brezposelnosti, migracij, azila, gospodarske rasti, za katere meni, da jih je moč rešiti samo v skupni Evropi.

Gostjo sprejela tudi predsednik DZ in premier Blatnikovo je danes sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, s katerim sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama dobri. Kot so še sporočili iz DZ, je Brglez v pogovoru poudaril pomen parlamentarne dimenzije sodelovanja, ki jo želi nadgraditi in nadaljevati. Predsednica bundesrata pa je izpostavila dobro sodelovanje na področju kulture in športa ter med občinami. Pri tem je pohvalila projekt Geopark Karavanke, pri katerem sodelujejo številne občine, in menila, da bi morali biti za tovrstne projekte odprti tudi v prihodnje.

Brglez in Blatnikova sta se dotaknila tudi nekaterih vprašanj, ki so v avstrijskem bundesratu trenutno v ospredju, na primer vprašanja imunitete, dostojanstvene smrti in reforme demokracije. Kot so še sporočili iz DZ, sta avstrijske goste zanimala tudi vprašanje druge cevi predora Karavanke in priznanje nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji.

Predsednica bundesrata se je nato srečala tudi s premierjem Mirom Cerarjem, s katerim sta se strinjala o visoki ravni odnosov med državama in se zavzela za njihovo nadgradnjo.

Ne spreglejte