Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 8.42

8 let

Komisija za preprečevanje korupcije poziva k zavrnitvi tožbe Katarine Kresal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija sodišče poziva, naj zavrne tožbo, s katero bivša notranja ministrica Katarina Kresal izpodbija mnenje komisije o domnevno koruptivnem sklepanju poslov ministrstva z Igorjem Pogačarjem.

Protikorupcijska komisija je tožbo Katarine Kresal z upravnega sodišča prejela 20. septembra. S tožbo predsednica LDS zahteva odpravo načelnega mnenja, v katerem komisija ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad označuje za koruptivno.

"Glede na izoblikovano in uveljavljeno sodno prakso smo mnenja, da je treba tožbo zavreči oziroma če bo sodišče ocenilo, da je pristojno za odločanje v tej zadevi, tožbo tožeče stranke kot neutemeljeno v celoti zavrniti," pojasnjujejo na komisiji, od koder so sodišču ta teden poslali odgovor na tožbo Kresalove, vloženo v začetku septembra.

Več tožb proti protikorupcijski komisiji Poleg Kresalove pa na upravnem sodišču trenutno obravnavajo spora, ki sta ga s tožbama proti protikorupcijski komisiji ločeno sprožila najprej šefinja zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec, nato pa še bivši glavni inšpektor za delo Borut Brezovar. Oba izpodbijata načelni mnenji, ki jima pripisujeta domnevno koruptivna ravnanja na področjih njunega dela.

V sporih zoper komisijo soodloča brat ministra Zalarja V obeh sporih zoper komisijo soodloča upravni sodnik Boštjan Zalar, brat pravosodnega ministra in strankarskega kolega Kresalove, ki vodi LDS, Aleša Zalarja. Zato na komisiji nasprotujejo Zalarjevi vlogi sodnika poročevalca. "Komisija je 14. septembra sodišču v obeh primerih zaradi okoliščin, ki zbujajo dvom o nepristranskosti sodnika, zahtevala njegovo izločitev. Enaindvajsetega septembra pa je komisija prejela sklep predsednice upravnega sodišča, s katerim je zavrnila to zahtevo, a sklep še ni pravnomočen," so pojasnili na komisiji. Tako naj bi bilo dokončno znano, ali bo Zalar v obeh postopkih še najprej sodeloval, šele ko se bo komisija odločila, ali bo s pritožbo zoper zavrnjeno zahtevo ponovno zahtevala njegovo izločitev. Neuradno nameravajo na komisiji pritožbo vložiti v naslednjih dneh, ko se izteče rok, a tega uradno še niso potrdili, še poroča Žurnal24.

Ne spreglejte