Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 2. 2014, 13.47

8 let

Komisar Potočnik za zdaj skrivnosten, če bo kandidiral za evropskega poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z januarjem se je iztekel interni rok, ki ga je dal predsednik Evropske komisije članom svoje ekipe, da mu sporočijo, ali nameravajo kandidirati na evropskih volitvah.

Komisar Janez Potočnik notranjih pogovorov s predsednikom ne želi komentirati. Pravi, da želi uspešno končati mandat in da bo javnost o vseh odločitvah obvestil pravočasno.

"Kot sem že večkrat javno povedal, želim uspešno zaključiti svoj mandat. O vseh ostalih odločitvah bom javnost seveda obvestil pravočasno," je komisar Potočnik odgovoril na vprašanje, ali je predsedniku komisije Joseju Manuelu Barrosu sporočil odločitev in kaj mu je sporočil. Barroso je decembra lani komisarje pozval, naj mu do konca januarja sporočijo, ali se bodo udeležili volitev v Evropski parlament.

Neuradno naj ne bi kandidiral za poslanca Komisar, ki se odloči za kandidaturo, mora po zadnjem plenarnem zasedanju parlamenta, torej od 18. aprila in vsaj do 25. maja, začasno s položaja. Njegov resor prevzame eden od kolegov. Ni pa jasno, kako hitro naj bi za poslanca izvoljeni komisar povedal, ali bo prevzel poslanskega ali ostal na komisarskem položaju.

Slovenski član komisarske ekipe Potočnik, ki v drugem mandatu zaseda položaj komisarja za okolje, v prvem pa je bil komisar za znanost in raziskave, za zdaj uradno še ni sporočil, ali bo kandidiral na evropskih volitvah. Po neuradnih bruseljskih informacijah tega sicer ne namerava storiti, čeprav se je pred časom omenjalo, da bi utegnil nastopiti na listi Pozitivne Slovenije.

Podpora slovenskim liberalcem Je pa po neuradnih informacijah mogoče pričakovati njegovo podporo slovenskim liberalnim strankam, če bi se združile in nastopile s skupno listo za poslanske sedeže v okviru skupine evropskih liberalcev (Alde). Takšno listo bi na primer lahko oblikovale Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, Zares in LDS.

Tudi o tem, ali ga zanima tretji mandat v komisiji, se Potočnik uradno še ni izrekel, ker je po njegovem mnenju še prezgodaj za to. Zdaj je namreč osredotočen predvsem na pripravo pomembnega okoljskega dosjeja, ki ga namerava predstaviti maja - nadgradnjo kažipota do Evrope, gospodarne z viri.

Namesto poslanskega mesta raje možnost za podpredsedniški položaj v komisiji? Če bi se Slovenija odločila, da za evropskega komisarja še tretjič kandidira Potočnika, bi lahko računala na podpredsedniški položaj in več možnosti pri izbiri resorja. To sicer ni napisano pravilo, je pa praksa, da "seniorjem" v komisiji pripadajo določeni privilegiji.

Ne spreglejte