Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
10.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Franc Planinšek kirurgija bolnik Ljubljana

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 10.40

5 let, 5 mesecev

Kirurg Planinšek pojasnjuje: Sin je bil zraven pri rutinskem posegu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski kirurg Franc Planinšek pojasnjuje svoje videnje, zakaj so ga odpustili iz ljubljanskega UKC in zakaj je bil njegov sin zraven pri lepotni operaciji.

Pojasnilo uredništva: Z objavljeno zgodbo ne želimo braniti kirurga Franca Planinška. Zdi se nam nedopustno, da je v prostoru operacijske dvorane poleg medicinskega osebja lahko še 14-letnik, za katerega ne razumemo, kako bi lahko prispeval h kakovosti operativnega posega. Ne želimo niti presojati, ali je ukrep odpovedi pogodbe o zaposlitvi sorazmeren s prekrškom. Vendar pa menimo, da ima Planinšek pravico, da predstavi svojo plat zgodbe in opozori na ozadja, ki se dogajajo v največji zdravstveni ustanovi pri nas.

Kdo je Planinšek? Lepotnemu kirurgu Francu Planinšku, inštruktorju za povečave dojk, na tujem zaradi najnižje stopnje zapletov pri povečanju dojk posvečajo veliko pozornosti. Vseeno ga njegov mednarodni sloves ni obvaroval pred odpustitvijo, ki se je začela zaradi prisotnosti njegovega sina med eno izmed, po Planinškovih besedah, rutinskih operacij.

Planinšek: Šlo je za rutinski poseg Planinšek se te dni mudi v New Yorku na največji estetski konferenci. Njegova zgodba, zakaj je 14-letni sin sedel med operacijo zraven njega:

"Šlo je za povsem rutinski poseg šivanja rane na koži roke, kar vedno opravim sam. Enako tudi vsi moji kolegi naredijo to brez asistence, ker asistenca ni potrebna. Moj sin si je že dolgo želel videti kakšno operacijo. V UKC mi je prinesel ključe, ravno ko smo pripravljali operacijo in je potem sedel nasproti mene in gledal, kako se to naredi. Po protokolu se oseba, ki sedi nasproti kirurga, imenuje assistant in v šali sem mu rekel, če bo asistent. Seveda ni bil asistent operacije, je pa bil oblečen tako, kot mora biti oblečen asistent, se pravi sterilno, da ne bi prinesel nečistoč v prostor," pojasnjuje Planinšek.

Zakaj je Planinšek brez koncesije? "Bolnik škode ni utrpel in tudi ni mogel utrpeti škode, če ga je gledal v roko tudi moj sin. Vse rane so zaceljene in bolnik je že okreval. Glede na vse dogodke sem pozneje bolnika o sinovi prisotnosti seznanil. Bolnik se je le nasmejal in odvrnil: 'Vse ok, majstore,'" pravi Planinšek.

"Najbrž ne veste, da so me v UKC pred približno 10 leti 'po pomoti' pozabili napisati na listo prosilcev za koncesijo. Zato je nisem dobil in sem torej ostal z rekonstrukcijsko kirurgijo vezan na UKC, deloma pa se ukvarjam z estetsko kirurgijo. Ko sem letos opozoril na neprimernost operiranja v neprimernih prostorih opeklinske prevezovalnice, so se očitno odločili, da me je najbolje odstraniti tudi iz UKC," je prepričan Planinšek.

Operacijska soba brez čistilca zraka "Zapletov, do katerih lahko pride, če se bolnike operira v prostorih opeklinske prevezovalnice, je lahko veliko. Večinoma se kažejo kot mikroinfekcija. Opeklinska prevezovalnica nima čistilca za zrak, torej ni le neprimerna za te posege, temveč bolnike tudi ogroža. Še posebej, kadar gre za bolnice po rakavi bolezni. Te so imunsko kompromitirane tako zaradi bolezni same kot še bolj zaradi kemoterapije in obsevanja," pojasnjuje Planinšek.

Prostorska stiska ne more biti izgovor "Razumem prostorsko stisko UKC, še posebej po selitvi celotne abdominalne kirurgije iz Bolnice Petra Deržaja v glavno stavbo UKC. Vendar pa prostorska stiska ne sme biti razlog za izpostavljanje bolnic, na kar sem opozarjal predstojnika, čeprav je ta problem ostal skrit akreditacijski komisiji. Še naprej pa ga ni mogoče skrivati tako, da se da meni odpoved," pravi Planinšek.

"Škode ne ocenjujem v denarju, temveč v oblatenem ugledu. Ugled so mi okrnili zdravniki, ki sem jih učil kirurške abecede, in ustanova, katere ime sem širil po svetu. Jaz imam rad delo z bolniki. Moje poslanstvo je, da jim pomagam, za to mi ni treba iti 'v Afriko'. A če me doma nočejo, bom svoje življenjsko poslanstvo uresničeval drugje," napoveduje Planinšek.

Ne spreglejte