Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
15.37

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

detektiv sum zlorabe Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Torek, 21. 3. 2017, 15.37

6 let, 8 mesecev

Kateri ministri zaposlene nadzorujejo z detektivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Detektiv. Kriminalist. Policija. Preiskava. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenska državna uprava je v zadnjih petih letih za nadzor uslužbencev z detektivi zaradi zlorab pravic iz delovnega razmerja namenila deset tisoč evrov.

Potem ko je državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Žarko Bogunovič konec februarja zaposlenim poslal opozorilo, naj ne zlorabljajo pravic iz delovnega razmerja, in zagrozil tudi z detektivi, smo se pozanimali, kje v državni upravi plačujejo za detektivske storitve in kolikokrat so se za te odločili v zadnjih petih letih.

Večina ministrstev v zadnjih petih letih detektivov za nadzor uslužbencev zaradi suma zlorabe pravic ni najemala. Izjeme so ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za okolje in prostor.

Kaj pravi zakon

Zakon o javnih uslužbencih določa, da lahko predstojnik, če sumi, da javni uslužbenec zlorablja pravico do zadržanosti z dela do 30 delovnih dni zaradi bolezni ali poškodbe oz. pravico do povračila stroškov prevoza na delo in z dela, pooblasti enega ali več javnih uslužbencev za ugotovitev dejanskega stanja.

Če predstojnik presodi, da je to smotrnejša rešitev, lahko sklene pisno pogodbo in za to pooblasti pravno ali fizično osebo v skladu z zakonom, ki ureja detektivsko dejavnost.

Urad za intelektualno lastnino (minister Zdravko Počivalšek) - slabih 2.000 evrov

Urad za intelektualno lastnino, ki ga vodi Vojko Toman, je organ v sestavi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Detektiva so najeli le leta 2016 in zanj plačali 1.993 evrov, izvajalec pa je bil detektiv Janko Trivunović.

Detektiv je zaradi suma zlorabe pravice do zadržanosti z dela do 30 dni zaradi bolezni ali poškodbe pridobival informacije o:

  • dokaznem gradivu, potrebnem za zavarovanje ali dokazovanje pravic pred pravosodnimi in drugimi organi in organizacijami, ki v postopkih odločajo o teh pravicah,
  • zlorabah pravice do zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe,
  • zlorabah uveljavljanja pravice do povračila stroškov prevoza na delo in z dela,
  • evidenci stalnega in začasnega bivališča.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (minister Dejan Židan) - 4.500 evrov

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovarjajo, da so v zadnjih petih letih za te namene sklenili eno pogodbo v vrednosti do 4.500 evrov brez DDV. Storitve detektiva so uporabili "v letu 2013 za dva javna uslužbenca zaradi suma zlorabe uveljavljanja povračila stroškov prevoza na delo in z dela". V obeh primerih je detektiv potrdil zlorabe in uslužbenca sta dobila izredni odpovedi delovnega razmerja, ki sta zdržali tudi sodno presojo. Tudi tu so najeli detektiva Trivunovića.

Na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki deluje v okviru tega ministrstva, so 30. maja lani sklenili pogodbo za dve leti oziroma do porabe sredstev z Detektivsko varnostno agencijo v vrednosti 4.000 evrov brez DDV. Dejanske porabe sredstev po tej pogodbi še ni bilo.

Ministrstvo za okolje in prostor (ministrica Irena Majcen) - 3.600 evrov

Od leta 2014, ko je bilo ministrstvo za okolje in prostor ponovno ustanovljeno, so v te namene za enega zunanjega izvajalca (CS Agencija) izdali dve naročilnici. V letu 2016 je nastal strošek v višini 3.623 evrov, v letošnjem letu pa ima ministrstvo izdano naročilnico v vrednosti 4.941 evrov, vendar storitve še niso potrebovali in tako tudi stroški še niso nastali.

Na ministrstvu za zunanje zadeve detektivskih storitev v te namene ne uporabljajo, ampak v primeru suma zlorabe bolniških odsotnosti prosijo imenovanega zdravnika ZZZS, da presodi oceno izbranega zdravnika o začasni nezmožnosti do 30 dni. "V primeru suma zlorabe bolniške odsotnosti, ki traja več kot 30 dni, pa zaprosimo ZZZS za izvedbo laične kontrole bolniške odsotnosti, ki jo izvaja nadzornik ZZZS," so pojasnili.

Ne spreglejte