Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DeSUS kongres

Petek, 1. 3. 2013, 7.10

8 let

Karl Erjavec ostaja predsednik DeSUS-a

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največ glasov za predsednika DeSUS-a je zbral dosedanji predsednik Karl Erjavec, ki stranko vodi od leta 2005. Dobil je 114 od 217 glasov delegatov in ostaja predsednik stranke v naslednjem mandatu.

Ob Karlu Viktorju Erjavcu, ki stranko vodi že od leta 2005 in jo bo tudi v naslednjem mandatu, sta se za mesto predsednika DeSUS-a potegovala še Meta Vesel Valentičič, ki je prejela 62 glasov, in Ljubo Jasnič, ki je dobil 39 glasov. Delegati so oddali tudi več kot 1200 glasovnic za organe stranke.

Erjavec: To bo težak mandat! "Zahvaljujem se vam za podporo. To bo težak mandat, trudil se bom, da bom še naprej uresničeval program stranke DeSUS, skupaj z vami. Zadovoljen sem tudi z izborom podpredsednikov, izpolnjeni so pogoji, da bo stranka še močnejša. Obljubljam vam lahko samo trdo delo in pričakujem vašo podporo - tudi tistih, ki me danes niste podprli. Hvala - gremo naprej! Gradimo skupaj DeSUS!" je zbrane na kongresu nagovoril staro novi predsednik DeSUS-a Erjavec.

Erjavec je ob koncu prosil nove člane izvršilnega odbora stranke, naj po kongresu ostanejo v dvorani, saj da morajo nujno oblikovati pogajalsko skupino, ki bo v ponedeljek z mandatarko Alenko Bratušek nadaljevala pogovore o koalicijski pogodbi in predvsem o novih ministrskih imenih. Da naj bi se v ponedeljkovih pogajanjih osredotočili predvsem na dogovor o razdelitvi ministrskih položajev, je sicer napovedala tudi v sredo izvoljena mandatarka.

V DeSUS so volili tudi podpredsednike in sprejeli resolucijo za bodočnost Stranka je na kongresu izvolila tudi tri podpredsednike. Med dvanajstimi kandidati so bili izvoljeni Tomaž Gantar, Brigita Čokl in Saša Ivan Geržina.

Pred predstavitvijo in volitvami kandidatov za predsednika so v stranki predstavili poročilo o delu v minulem mandatu, delegati pa so sprejeli Resolucijo DeSUS za bodočnost Slovenije, s katero so začrtali delo stranke v naslednjem letu, do prihodnjega kongresa. Ta sicer ne predstavlja kakšnih sprememb programa, saj gre v njej predvsem za pogled stranke na aktualne politične razmere.

Kritično do staro-novega vodstva stranke Na kongresu je bilo sicer slišati precej kritik staro-novega vodstva stranke. Večina je bila povezanih z upadom članstva v stranki in s tem, da je DeSUS po lanskih volitvah vstopila v Janševo koalicijo in podprla nekatere vladne ukrepe, med katerimi naj bi jih nekaj po mnenju govornikov ogrozilo tudi socialni položaj več skupin upokojencev.

Deveti kongres stranke DeSUS se je z razlglasitvijo rezultatov končal, številni delegati menijo, da volilni rezultat ni prinesel presenečenj.

Pred volitvami je vsak od treh kandidatov za predsednika predstavil svoj pogled na stranko in program.

Meta Vesel Valentinčič: Stran od neoliberalnega! Kot v družbi, kjer so bile spremembe v zraku že nekaj časa, je treba marsikaj spremeniti tudi v DeSUS. S stisnjenimi zobmi smo se strinjali z vstopom v koalicijo, ker da bomo tam lahko uresničevali svoje programske točke, zaveze. Zgodil se je hud premik od enega in drugega, od zavez, obljub volivcem. Zgodil se je hud spodpad na področju ideoloških opredelitev – tu smo bili zraven,” je dejala kandidatka za predsednico Meta Vesel Valentinčič. Položaj stranke po njenem mnenju trenutno ni dober, saj “smo na repu parlamentarnih strank in na robu izvolitev v parlament. Vendar ne smemo izgubiti volje in upanja, saj Slovenija tako stranko rabi.” Stranka DeSUS ne more soditi na področje neoliberalnega, saj sodi na področje socialnega in to je naša prva vsebinska točka, je dejala. Vrniti se moramo k temeljem, ki jih predstavljajo socialna in pravna država ter socialna blaginja. Zavzeti se moramo, da se že pridobljene pravice se ne smejo odvzemati. To smo v zadnjem času v stranki kršili, je dejala. Bistveno za DeSUS je, da je na prvem mestu splošni, javni interes in ne interes posameznikov ter delitev poslanskih in ministrskih stolčkov. “Iskati moramo ravnovesje med gospodarstvom in zagotavljanjem socialne blaginje. Z novimi, kompetentnimi ljudmi moramo pokazati, da smo močna stranka.” “Stranka DeSUS ni ne leva, ne desna – je samostojna, ima svoj program in dela za svoje volivce. Smo samostojna stranka, ki se ne uteplja ne na levi, ne na desni, ne na tej ali oni koaliciji.” Kot predsednica bi aktivirala kadrovske potenciale stranke, nujno pa bi obnovila in okrepila sodelovanje z Zvezo društev upokojencev. Če bo v novi vladi, bi morala stranka DeSUS po njenem mnenju prevzeti resor za delo, zdravje ter morda še za šolstvo.

Slovenija rabi strategijo gospodarskega razvoja, opredeliti je treba, katera so naša strateška podjetja, ki jih ne bomo prodajali, zastaviti, kako zagnati nekdaj paradne panoge kot so gradbeništvo in lesarstvo ter ohraniti farmacevtsko industrijo. Kot ključni programski cilj je navedla takojšnjo ustavitev padca pokojnin ter skb za socialo in javno zdravstvo. Med ključnimi programskimi točkami točke je navedla še razvoj socialnega podjetništva, boj proti vse večjemu razlojevanju plačilno in davčno disciplino “tudi za tiste, ki je ne plačujejo, med njimi je tudi bogata Rimskokatoliška cerkev.”

Karl Erjavec: Čist sem kot solza! Dosedanji predsednik stranke in kandidat za predsednika Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo s potekom kongresa in kakovostjo razprav, tudi tistimi, ki so bile kritične. “Današnji kongres je izjemnega pomena, stranko moramo stabilizirati, ker ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti.” Doživljamo kadrovski cunami, ogrožena sta javno zdravstvo, socialna država. V naslednjih dneh se bodo začela pogajanja za koalicijsko pogodbo, najlažje je reči: “Ne bo nas zraven.” A če nas ne bo zraven, potem ne bomo imeli nobenega vpliva na dogajanje.” Erjavec je pohvalil delo dosedanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja, češ da mu je uspelo v težkih časih “ohraniti javno zdravstvo”. “Očitajo mi, da sem pragmatičen, zvit … če ne bi bil pragmatičen, zvit, ne bi dosegli, kar smo dosegli. Treba se je zavedati, da smo le zavarovali del upokojencev – za tiste, ki imajo manj kot 622 evrov pokojnine, se ni nič spremenilo,” je Erjavec navajal svoje dosedanje dosežke in dodal, da se je z mandatarko Alenko Bratušek v zadnjih dneh že dogovarjal o tem, da se višina pokojnin ne sme spreminjati. Zakona o uravnoteženju javnih financ s prvim aprilom ne bo več, če bo DeSUS v novi vladi. Vem, da to ni bila dobra odločitev, a če zakona ne bi podprli, bi bilo še slabše. Včasih je treba narediti tudi kakšen kompromis, da zaščitiš kakšno bolj pomembno točko iz programa DeSUS,” je dejal Erjavec in se dotaknil tudi vprašanja korupcije: “Odkar sem minister, nisem od stranke dobil niti centa. Mi nismo koruptivna stranka, pri nas ni lobijev, ni mrež. Delam za stranko zato, ker verajmem v stranko, še bolj pa verjamem v člane in simpatizerje te stranke.” Kot je dejal, se bo potrudil, da se poveže z Zvezo društev upokojencev Slovenije in da bo “našel pot do Mateje Kožuh Novak”, čeprav je to po njegovih besedah ujezilo dejstvo, da se je DeSUS po zadnjih volitvah pridružila koaliciji Janeza Janše. “Zdaj so pred nami predčasne volitve. Ampak teh se stranka DeSUS ne boji, jaz se jih ne bojim. Predsednik stranke DeSUS ima čist obraz. Komisija za preprečevanje korupcije je vse pregledala. Čist sem kot solza,” je še dejal Erjavc in dodal: Z novimi obrazi v politiki so same težave.” Spomnil je na ponarejeno spričevalo nekdanjega poslanca Simčiča in bodoče predstavnike organov stranke pozval: “Tudi tisti, ki boste danes izvoljeni v organe stranke, glejte, da imate čiste zadeve.”

“Če bom izvoljen, bom malo spremenil način vodenja. Pa ne avtokratsko, kot mi očitajo. Če bi bil avtokrat, ne bi imeli toliko sej kot smo jih imeli. Gradimo skupaj DeSUS!”

Ljubo Jasnič: Člani so nam zamerili skok v desno "Za kandidaturo sem se odločil, ker sem prepričan, da lahko sprememba izboljša stranko," je dejal tretji kandidat za novega predsednika stranke DeSUS Ljubo Jasnič. "Danes smo govorili o tem, da je stranka izgubila 2.000 članov. Vzroka sta po mojem mnenju dva: pridobili smo si naziv stranke nenačelnih in pa programsko izpraznjenost, saj ni več jasno, kam želimo in kako bi to dosegli. Skakali smo z leve na desno zadnjih osem let. Predvsem zadnji skok v desno koalicijo so nam naši člani zelo zamerili."

DeSUS ne more biti stranka, ki podpre selektivno zniževanje pokojnin upokojencem: "Česa takega si ne smemo nikoli več dovoliti. Nikoli več ne smemo privoliti v ostro politiko zategovanja pasu – če seveda to ni v smislu zagona gospodarstva in razvoja novih delovnih mest. DeSUS je pokončna in ponosna stranka. Nihče več ne bo kradel na naših žuljih ukradenega bogastva! Ustvarili smo ga za boljšo prihodnost naših otrok, ne za davčne, temveč za naše pokojninske in zdravstvene oaze," je dejal Jasnič. Kot je dodal, je DeSUS stranka, katere člani lahko v vsakem trenutku prikažejo izvor premoženja.

"Program porazdelitve bremen še ne vključuje vseh, država še naprej jemlje tam, kjer ima najboljše evidence, ne kjer bi bilo to smiselno in potrebno," je dejal in povedal, da bi morala tudi po njegovem mnenju stranka DeSUS, če bo v vladi, prevzeti resorje dela, področje zdravstva ter se ukvarjati s pokojninami.

"Bomo molčali še, ko nam bodo vzeli in zasegli vodne vire?" se je vprašal Jasnič in dodal: "Moje stališče je: vode ne damo; ne pustimo razprodaje državnega premoženja za vsako ceno ali za ceno odpuščanja. Če bo to zahtevala EU, zahtevajmo referendum o EU! DeSUS ne sme biti poligon za uresničevanje ambicij posameznikov, zato tudi ne bi smeli sodelovati pri delitvi kvot. Poslanska skupina sme zastopati samo volivce in stranko kot celoto!"

Prvi cilj Jasniča, če bo izvoljen za predsednika, bo utrditi stranko in si prizadevati, da vanjo pripeljejo mlade ljudi, "zlasti tiste, ki so jo v preteklosti zapustili".

"Okrepil bom sodelovanje s civilno družbo in društvi upokojencev, z regijski odbori DeSUS, kar mora delovati ves čas, ne le v času volitev v stranki. DeSUS bo podpiral politiko gospodarske rasti, naredil vse, da bi jo zagnali, ter se zavzel za nekatere spremembe na finančnem področju."

Sledi predstavitev dvanajstih kandidatov za podpredsednike stranke, med njimi je tudi dozdajšnji podpredsednik in dosedanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Delegati bodo izmed njih izvolili tri.

Ne spreglejte