Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
1. 8. 2018,
14.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

54

Natisni članek

vlada Marjan Šarec koalicija Levica Pavle Gantar Zenel Batagelj

Sreda, 1. 8. 2018, 14.06

5 let, 9 mesecev

Kako bi Marjan Šarec vladal brez Levice

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

54

Luka Mesec in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Odločitev Levice, da se ne pridruži vladni koaliciji petih levosredinskih strank, analitikov ne preseneča. Čeprav manjšinska vlada načeloma lahko dobro funkcionira, pa ne zagotavlja politične stabilnosti. Zaradi tega se znova povečujejo možnosti za predčasne volitve.

Potem ko se je sinoči svet stranke Levice odločil, da ne bodo vstopili v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, temveč se bodo zavzemali za projektno sodelovanje z manjšinsko vlado, smo preverili, kaj lahko pričakujemo od takšnega sodelovanja.

Pričakovana odločitev Levice

"Odločitev Levice, da bo podprla mandatarja Marjana Šarca, ne bo pa vstopila v vlado, je pričakovana," pravi nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar. 

Novice Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinske vlade #video

SD bo odgovorna za slabe odločitve, Levica pa bo udobno v opoziciji

"Še posebno nesrečni bodo socialni demokrati, ki jim v Levici konkurirajo za glasove in bodo del vladne ekipe. Medtem ko bodo socialni demokrati sprejemali odgovornost za slabe vladne odločitve, bo Levica udobno sedela zunaj vladnih soban," napoveduje Gantar.

Po mnenju nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja je opcija nestabilne manjšinske vlade vseeno bolj verjetna kot pa prestop ene ali dveh strank pod okrilje morebitnega mandatarja Janeza Janše. | Foto: STA , Po mnenju nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja je opcija nestabilne manjšinske vlade vseeno bolj verjetna kot pa prestop ene ali dveh strank pod okrilje morebitnega mandatarja Janeza Janše. Foto: STA ,

"Odhod v vlado bi za Levico pomenil samomor"

Da je bila odločitev Levice pričakovana, se strinja tudi Zenel Batagelj iz agencije za javnomnenjske raziskave Valicon. "To je z njihove strani izjemno modra poteza. Kaj pa lahko izgubijo? Odhod v vlado bi za njih predstavljal samomor. V primeru predčasnih volitev bodo dosegli še boljši rezultat," je prepričan Batagelj.

Gantar: Manjšinska vlada je bolj verjetna od Janševe

Je pa po Gantarjevem mnenju opcija nestabilne manjšinske vlade vseeno bolj verjetna kot pa prestop ene ali dveh strank pod okrilje morebitnega mandatarja Janeza Janše.

Predsednik LMŠ in kandidat za mandatarja Marjan Šarec je danes pojasnil, da obstaja možnost tudi manjšinske vlade, če bo Levica ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno. Koordinator Levice Luka Mesec je na vprašanje, ali je manjšinska vlada lahko stabilna, odgovoril: "Seveda." Predsednik SMC Miro Cerar pa je pripomnil, da manjšinska vlada ni najboljša možnost za Slovenijo.

Gantar opozarja, da je delovanje manjšinske vlade težavno, saj se morajo stranke nenehno dogovarjati o zadevah, ki so pravzaprav rutinske.

Levica
Novice "Če Levica vstopi v koalicijo, se bo zadovoljila z drobtinicami"

Je manjšinska vlada dobra za Slovenijo?

Batagelj meni, da manjšinska vlada načeloma lahko funkcionira, a glavno vprašanje je, ali je to dobro za Slovenijo. 

"Slovenija potrebuje vsaj štiri leta stabilne vlade, ki bo vzpostavila stabilno okolje ter vzpenjajočemu se gospodarstvu dala krila. V nasprotnem primeru bodo v zraku ves čas visele predčasne volitve, česar si nihče ne želi," poudarja Batagelj.

"Slovenija potrebuje vsaj štiri leta stabilne vlade, ki bo vzpostavila stabilno okolje ter vzpenjajočemu se gospodarstvu dala krila," je prepričan Zenel Batagelj iz Valicona. | Foto: STA , "Slovenija potrebuje vsaj štiri leta stabilne vlade, ki bo vzpostavila stabilno okolje ter vzpenjajočemu se gospodarstvu dala krila," je prepričan Zenel Batagelj iz Valicona. Foto: STA , Gantar bi si želel, da bi nova vladna koalicija prinesla politično stabilnost na zdravih temeljih, a ga trenutna situacija ne navdaja z optimizmom.

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Levica za podporo Šarcu, a ne v vladi

Strankam ni do predčasnih volitev

"Lahko bo še zelo vroče, izključiti ne smemo niti možnosti predčasnih volitev. A zdi se, da nobeni stranki ni do tega. Zato je morda zanje bolje tvegati z oblikovanjem manjšinske vlade ter se kasneje odločiti za predčasne volitve," sklene Gantar.

Predsedniške volitve 2017, Cankarjev dom.
Novice Vedenje volivcev: Manj ko vemo o kandidatu, raje ga imamo
Ne spreglejte