Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

164

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada Državni zbor

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Janša poslanki Levice: O odstopu bom razmislil, ko boste vi sposobni postaviti vprašanje brez branja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

164

Poslanci so opoldne začeli drugo redno sejo, odkar se je zamenjala vlada. Najprej so poslanska vprašanja postavili predsedniku vlade Janezu Janši. Poslanko Levice Natašo Sukič je zanimalo, kdaj bo odstopil. Janša ji je odgovoril, da bo o odstopu morda razmislil takrat, ko bo Sukičeva sposobna postaviti poslansko vprašanje, ki ga ne bo prebrala. 

Predsednik vlade Janez Janša že drugič, odkar je postal premier, odgovarja na vprašanja poslancev. 18. redna seja bo predivoma trajala do četrtka. Vprašanja so mu zastavili poslanec SD Predrag Baković, poslanka Levice Nataša Sukič, poslanka SAB Maša Kociper in poslanka SMC Janja Sluga.

Janša: Varde, tako pehotne kot kolesarske, nimajo mesta v demokratični družbi

Člana SD Predraga Bakovića je zanimalo, kakšno je premierjevo stališče do delovanja vard. Poudaril je, da predstavniki vard postajajo vse bolj predrzni, kar po njegovih besedah razburja tudi številne prebivalce obmejnih krajev, kjer se vardisti pojavljajo. Premiera je vprašal, ali trenutna zakonodaja pristojnim organom že zdaj omogoča ustrezno sankcioniranje ter katere ukrepe bodo sprejeli, da se bo delovanje vard in podobnih samooklicanih vaških straž sankcioniralo in prepovedalo.

Premier Janša mu je odgovoril, da imajo pristojni organi vsa pooblastila, da ukrepajo tako v primerih t. i. vard kot drugih podobnih primerih. "Kolikor vem, nekateri postopki tudi tečejo. Nič pa nimamo proti temu, da se zakonodaja ustrezno dopolni," je dejal Janša. Poudaril je, da sta ustava in zakon zato, da enako veljata za vse. A po njegovem mnenju v odnosu do problema nastajajo različna tolmačenja in pozivi pristojnim organom, kako naj ravnajo.

Opozoril je, da morajo organi, ki vzdržujejo javni red in mir ter varujejo državno mejo, spoštovati ustavo in zakon. "Ne glede na to, ali gre za pehotno vardo ali za kolesarsko vardo, in ne glede na to, ali je varda v maskirnih oblačilih ali v črnih oblekah in zamaskirana. Če so vsi sposobni spoštovati zakon in opravljati svoje dolžnosti, potem omenjene zadeve, vključno s poniževanjem policije, nimajo mesta v demokratični družbi," je sklenil Janša.

Janez Janša
Novice Tomićeva Janši: Kdaj boste odstopili?

Poslanko Levice zanimalo, kdaj bo odstopil

Poslanka Levice Nataša Sukič je Janši zastavila vprašanje v zvezi z napadi na svobodo in neodvisnost medijev. Očitala mu je, da je po prevzemu oblasti v vojni z vsemi; z mediji, sodstvom, intelektualci, nevladnimi organizacijami, opozicijo oziroma z vsemi, ki ne razmišljajo kot on. Dodala je, da za diskreditacije in propagando stranke SDS zlorablja tako svoj zasebni kot uradni vladni račun na Twitterju. "Znašli smo se v druščini napol diktatur, kot so Turčija, Rusija in Madžarska," je naštela. Zaradi vsega tega ga je Sukičeva vprašala, kdaj bo končno odstopil.

Poslanka Levice Nataša Sukič je predsedniku vlade Janezu Janši očitala, da je po prevzemu oblasti v vojni z vsemi; z mediji, sodstvom, intelektualci, nevladnimi organizacijami, opozicijo oziroma z vsemi, ki ne razmišljajo kot on. | Foto: STA , Poslanka Levice Nataša Sukič je predsedniku vlade Janezu Janši očitala, da je po prevzemu oblasti v vojni z vsemi; z mediji, sodstvom, intelektualci, nevladnimi organizacijami, opozicijo oziroma z vsemi, ki ne razmišljajo kot on. Foto: STA , Janša ji je odgovoril, da bo o odstopu morda razmislil takrat, ko bo Sukičeva sposobna postaviti poslansko vprašanje, ki ga ne bo prebrala. Glede njenih nasvetov, ki se postavljajo na izhodišče, da nekdo vse ve in pridiga drugim, da je zveličavno samo tisto, kar piše v medijih, ki jih le Levica podpira, pa je dejal, da smo to že videli pred 30 leti in smo preživeli. "Preživeli bomo tudi v prihodnje. To pa ne pomeni, da se bomo kadarkoli nehali zavzemati za svobodo izražanja, za temeljno ustavno pravico in svoboščino, ampak jo bomo še naprej branili in izvajali," je dejal Janša.

Na očitke o svobodi medijev je Sukičevi odvrnil, da je bila Slovenija po vseh mednarodnih merilih najvišje uvrščena prav v času njegovega prvega mandata, ko je stranka SDS sestavila mešano koalicijo. "Takrat je bila Slovenija uvrščena na visoko deveto mesto, čemur se ni približala katerakoli druga vlada," je ponazoril.

Janša 1. julija napoveduje brezplačen prevoz za upokojence

Mašo Kociper iz SAB je zanimalo, ali bo že 1. julija zagotovljen brezplačen medkrajevni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide ter registrirane športnike študente in dijake. Predlog spremembe zakona je bil sprejet v času prejšnje vlade, ko je ministrstvo za infrastrukturo vodila Alenka Bratušek.

avtobus
Novice Janša 1. julija napoveduje brezplačen prevoz za upokojence

Janša je pojasnil, da so vsi potrebni podzakonski akti, ki bodo omogočili začetek izvajanja zakona, v medresorskem usklajevanju. Priznal je, da je epidemija covid-19 "zaustavila pripravo marsičesa", tudi teh podzakonskih aktov, a zadnje tedne vlada pospešeno dela. Resorno ministrstvo po njegovih besedah tako zagotavlja, da bo vse pripravljeno pravočasno.

Vlada v drugi polovici poletja pričakuje večji obisk tujih gostov

Članico koalicijske SMC Janjo Sluga pa je zanimalo, kakšne učinke bodo imeli ukrepi, ki pomagajo turizmu. Zanimalo jo je, kakšni so predvideni multiplikativni učinki ukrepa in kako se bo vlada v prihodnosti odzivala na potrebe po pomoči slovenskemu turizmu. Ta je po njenih besedah v času epidemije novega koronavirusa doživel velik udarec, zdaj pa se počasi postavlja na noge.

Turistični boni bodo pomembno pomagali slovenskemu turizmu v času prehoda iz delne zaustavitve javnega življenja, je prepričan Janša. V drugem delu poletne turistične sezone vlada pričakuje tudi bistveno večji obisk tujih gostov, med drugim zaradi pozitivnega učinka zgodnje razglasitve konca epidemije.

"Pred nekaj dnevi je vodilni britanski časopis objavil lestvico povpraševanj po turističnih destinacijah v Evropi in Slovenija je bila na prvem mestu," je dodal razloge, zakaj si lahko slovenski turizem obeta tudi tuje goste.

Sloveniji je to uspelo, ker ji je uspelo obvladati epidemijo covid-19. Tudi v prihodnje bo po besedah Janše bistveno, da "ohranimo Slovenijo covid varno" in zajezimo posamične okužbe, ki nastajajo. "Če na tej točki pogrnemo, nam tudi boni ne bodo veliko pomagali," je izpostavil.

"Ključno je, da Slovenijo ohranimo varno, zdravo, brez izbruhov, ki jih ne bomo mogli obvladati. V tem primeru računamo, da se bo turistična panoga v celoti pobrala bistveno prej, kot so bile ocene še pred mesecem dni," je dejal Janša.

Vlada je imela dve možnosti pomoči turizmu

Glede samih turističnih bonov je Janša poudaril, da je imela vlada dve glavni možnosti oblike pomoči. Ena je bila neposredno samo za turizem podaljšati ukrepa čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa in še nekaterih drugih ukrepov do konca leta. Druga možnost pa je bila isto vsoto denarja nameniti za turistične bone. Ti bi se nato porabili za temeljno dejavnost, ki ustvarja še dodatne vrednosti. Janša je poudaril, da je zaradi odločitve za to drugo možnost prejel tudi klice zanimanja in čestitk številnih kolegov iz drugih evropskih držav.

Sluga in Janša sta se strinjala, da bo eden od pozitivnih učinkov turističnih bonov tudi spoznavanje domače države s strani Slovencev in jih bo zato morda tudi v prihodnje več dopustovalo doma. "En dan zadnjega vikenda sem bil v Bovcu in tam sem srečal kar nekaj slovenskih družin. Večina jih je priznala, da so bili na dopustih že prek oceanov, v Bovcu pa še ne," je dejal premier.

Ukrep bonov bo zato po njegovih besedah prispeval tudi k temu, da bomo bolje spoznali "lepote domovine" in da bodo tudi turistične agencije ugotovile, da je mogoče enako dobičkonosno tržiti domače destinacije kot kakšne čezmorske.

Ne spreglejte