Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 12.19

8 let

Jelušičeva: Dolžni smo zaščititi vojake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dolžni smo zaščititi vojake pred kriminalizacijo, ki nima podlage v sodnih postopkih, dolžni smo jih zaščititi pred neprimerno diskreditacijo, je na seji odbora DZ za obrambo dejala Ljubica Jelušič.

Člani odbora so namreč razpravljali o pismu namestnika načelnika generalštaba SV Branimirja Furlana ministrici. V razpravi je predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) izrazil prepričanje, da stranka Zares in poslanec LDS Anton Anderlič z razpravami o pismu skušata "rušiti" ministrico. Anderlič pa je ugovarjal, da želi le razčistiti, ali je to, kar v pismu piše, resnično. Zato je tudi vztrajal, da pred koncem razprave o tem vprašanju dobijo ustrezna pojasnila ministrstva.

V kontekstu razprave o pismu so poslanci odbora razpravljali zlasti o nakupu oklepnikov 8X8. Dušan Kumer (SD) je tako dejal, da v poslu ni šlo za politične, pač pa za poslovne spopade, pri čemer ga je motilo predvsem to, da so bili pri poslih navzoči posredniki. Sicer pa je ocenil, da ko se drugi vojak Slovenske vojske obrne na javnost, "potem je nekaj zelo narobe".

Jerovšek: Vpletanje vojske v politične spopade Predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) pa je menil, da gre za vpletanje vojske v politične spopade. Kot je dejal, Anton Anderlič in stranka Zares ministrico Jelušičevo s tem skušajo "rušiti". Po njegovih besedah je cilj tega škodovati Slovenski vojski, s čimer bi v javnosti lažje upravičili to, da želijo 33,5 milijona evrov sredstev obrambnega ministrstva nameniti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

Anton Anderlič (LDS) je nato predlagal, naj se še pred koncem seje s strani ministrstva pridobi ustrezna pojasnila ministrstva za obrambo o navedbah v pismu. Sicer pa ga je tudi motilo, da je javnost o vsebini pisma izvedela prek medijev in da je bila seja odbora sklicana tako pozno.

Hrovat: Čas je, da se pokažejo dokazi Kot je izpostavil Robert Hrovat (SDS), bi bil po enem letu že čas, da se pokažejo dokazi o tem, da je bilo z nakupom oklepnikov 8X8 kar koli narobe. Po njegovem prepričanju je do politizacije nakupa teh oklepnikov prišlo le zato, ker posla ni dobila Sistemska tehnika. Tudi v primeru, če bi posel dobila slednja, bi potekal prek posrednika, saj bi bila Sistemska tehnika posrednik Steyrja. Ob tem je še opomnil, da si je Sistemska tehnika leta 2004 pridobila tudi licenco za izdelovanje osemkolesnikov, da bi pridobila posel. Pred nekaj meseci pa jo je prodala zato, ker se ni mogla boriti na tujem trgu, potem ko je izgubila slovenski posel, je dejal.

Majda Potrata (SD) je pismo Furlana ocenila za "izrazito politično dejanje in za odprto pismo". Kot je pojasnila, je bilo poslano več naslovnikom - načelniku generalštaba SV Alojzu Šteinerju, vrhovnemu poveljniku obrambnih sil in predsedniku republike Danilu Türku in predsedniku odbora DZ za obrambo Jerovšku. Po njenih besedah je Furlan ministrici izrazil nezaupanje v vojaško stroko, kar je "izrazit napad na ministrico".

Jelušičeva s Furlanom začela konkreten pogovor Jelušičeva pa je pojasnila, da sta s Furlanom, potem ko je prejela njegovo pismo, začela konkreten pogovor. Dejala je, da ji je žal, da zaupanja ni čutil že prej. Sicer pa je poudarila, da vojaške strokovne presoje ni mogoče kriminalizirati ali diskreditirati, razen če se v sodnih postopkih dokaže, da je kak vojak sodeloval pri korupcijskih poslih.

Na predlog Anderliča je bilo odločanje o sklepih, povezanih s to točko dnevnega reda, prestavljeno na eno od naslednjih sej, zato so se člani odbora nato seznanili še s finančnim načrtom ministrstva za obrambo za leti 2010 in 2011.

Ne spreglejte