Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
11.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve

Torek, 19. 4. 2011, 11.26

8 let, 1 mesec

Izvršni odbor za izstop DeSUS iz vladne koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izvršni odbor DeSUS je na seji sklenil svetu stranke predlagati, naj DeSUS izstopi iz vladne koalicije, je po seji povedal predsednik stranke Karl Erjavec. O sklepu bo odločal še svet stranke 6. maja.

Izvršni odbor stranke je po besedah Erjavca sklep sprejel soglasno. Kot vzroke je vnovič navedel nestrinjanje s pokojninsko reformo in odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan. Poudaril je, da se bo DeSUS kljub temu trudila konstruktivno sodelovati v državnem zboru, sicer pa se je zavzel za predčasne volitve. DeSUS odhaja iz koalicije, kjer "ni posluha za poštenje" Erjavec je poudaril, da stranka DeSUS ne more več sodelovati v koaliciji, "kjer tudi ni posluha za poštenje". Ob tem je omenil delo Trobec Bučanove, ki je po njegovih besedah skušala svoje delo opravljati pošteno. Novinarske konference so se sicer med drugim udeležili tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić, vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec in ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v odstopu Duša Trobec Bučan.

Žarnić bo po izstopu DeSUSa odstopil tudi sam Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je po seji izvršnega odbora povedal, da se s tem končuje "eno obdobje njegovega političnega udejstvovanja". Ocenjuje, da je bilo uspešno, napoveduje pa, da bo ostal v politiki. Žarnić bo, v kolikor bo izstop iz koalicije 6.maja izglasovan, odstopil s položaja ministra za okolje in prostor.

Po besedah Godca so so sklep o izstopu iz koalicije glasovali tudi vsi poslanci DeSUS. Trobec Bučanova je izrazila prepričanje, da se je z odstopom odločila prav.

Trobec Bučanova se lahko vrne nazaj na pravosodno ministrstvo Trobec Bučanova se lahko po nepreklicnem odstopu z mesta ministrice za lokalno samoupravo vrne nazaj na delovno mesto na ministrstvo za pravosodje. V kolikor vrnitev ne bi bila mogoča, pa lahko eno leto koristi ministrsko nadomestilo plače, so potrdili na omenjenem ministrstvu.

Trobec Bučanova je napovedala, da bo po prenehanju funkcije takoj začela iskati službo, saj si ne predstavlja, da bi bila dolgo brez dela. Do takrat pa bo koristila nadomestilo plače.

Erjavec: Najboljši scenarij so predčasne volitve Erjavec se sicer že ob prihodu na sejo izvršnega odbora DeSUS dejal, da bi bil v primeru izstopa stranke iz koalicije najboljši scenarij gotovo predčasne volitve. Kot je poudaril, ga premier Borut Pahor ni uspel prepričati, da bi si premislil glede izstopa iz koalicije.

"Ta vlada se je očitno izpela" Erjavec je pred sejo izvršnega odbora stranke povedal, da sta s premierom Pahorjem imela dolg pogovor, zlasti o sodelovanju DeSUS v tej koaliciji. "Povedal sem, da se je ta vlada očitno izpela, da ne verjamem, da lahko še kar koli izpelje. Vemo pa, da so potrebne določene reformne spremembe," je poudaril predsednik DeSUS.

Izstop tudi zaradi pokojninske reforme Predsedniku vlade je tudi povedal, da obžaluje, da se niso uspeli uskladiti glede pokojninske reforme, kljub temu, da so bili zelo blizu. "To je tudi eden pomembnih razlogov za to, da bom predlagal izhod iz koalicije," je pojasnil Erjavec.

"Slovenija je blokirana" Pahor je po besedah predsednika DeSUS zaskrbljen. "Vendar to zaskrbljenost delimo vsi. Vemo, da je politična situacija težka, da je Slovenija blokirana. Morda je ravno ta korak DeSUS prvi korak k deblokadi te situacije," je še poudaril.

Ne spreglejte