Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
18.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 18.56

8 let, 1 mesec

Imenovanje odgovornega urednika Maga sprožilo številne odzive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorni svet Dela je na današnji seji na mesto odgovornega urednika tednika Mag imenoval novinarja Dela Veselina Stojanova.

Nadzorniki Dela so ob tem izrazili prepričanje, da bo Stojanov zagotovil takšno uredniško politiko, ki bo zavezana izključno javnosti in njenemu interesu. Na drugi strani so novinarji Maga ter Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) prepričani, da Stojanovo imenovanje pomeni ukinjanje pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. "Imenovan je bil soglasno" Kot je zapisal tiskovni predstavnik Dela Peter Penko, je nadzorni svet Stojanova za odgovornega urednika Maga imenoval soglasno. Po Penkovih navedbah naj bi nadzornike prepričale predvsem Stojanove osebne in profesionalne reference ter predloženi koncept uredniške zasnove. "V svojem uredniškem konceptu je Veso Stojanov jasno opredelil, da tednik Mag ne bo zastopal nobene politične opcije, ampak bo zavezan izključno javnosti in njenemu interesu. Po zagotovilih bo uredništvo odprto za izražanje različnih mnenj in prepričanj, avtonomnost in neodvisnost pa bosta temelj, na katerem bo zasnovano delo uredništva," je zapisal.

Pivovarna Laško je z imenovanjem zadovoljna

Imenovanje Stojanova so pozdravili tudi v večinski lastnici družbe Delo Pivovarni Laško. Kot je v izjavi za javnost zapisal direktor marketinga pivovarne Jure Struc, so v družbi prepričani, da je nadzorni svet izbral najbolj usposobljenega in kredibilnega kandidata. Pivovarna Laško ob tem pričakuje, da bo Stojanov "avtonomno in samostojno vodil tednik Mag ne glede na zunanje ali notranje politične pritiske ter da bo negativno poslovanje revije Mag končno dobilo pozitiven trend".

"Slabi nameni upravljalcev" Na drugi strani so nestrinjanje s Stojanovim imenovanjem izrazili novinarji Maga in obe novinarski društvi. Kot je v izjavi za javnost zapisalo zastopstvo novinarjev Maga, so v uredništvu razočarani, ker je nadzorni svet pri imenovanju Stojanova ignoriral njihovo mnenje. Njihovo razočaranje je toliko večje, ker je nadzorni svet obšel tudi poziv evropske novinarske zveze, ki je nadzornike posebej pozvala, naj na mesto odgovornega urednika ne imenuje kandidata, ki ne bo imel soglasja novinarjev. "Ignoriranje poziva tako pomembnega mednarodnega novinarskega združenja kaže na slabe namene upravljavcev Dela," so zapisali.

Razlogi za nepodporo

Kot glavne argumente, zakaj so razočarani nad imenovanjem Stojanova, so novinarji navedli tudi dejstvo, da je Stojanov napovedal kadrovske okrepitve z novinarji iz drugačnega vrednotnega kroga, kot so dosedanji bralci Maga. To bi namreč po prepričanju novinarjev lahko pri bralcih povzročilo precejšnjo zmedo, saj bi tednik Mag ponujal nekoliko drugačno vsebino, kot so jo bili doslej navajeni.

Ne poslujemo z izgubo V. d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla je zavrnil navedbe Jureta Struca, da Mag posluje negativno. Kot je zapisal, se je zdajšnja uredniška politika na Magu izkazala za poslovno uspešno, saj je Mag v zadnjem letu občutno povečal število prodanih izvodov. "Mag, ki je v okviru časopisne hiše Delo samostojni profitni center, je v prvih enajstih mesecih beležil boljši poslovni izid od načrtovanega. Planirano je bilo 27.139 evrov izgube, dejansko pa jo je bilo ustvarjeno 20.046 evrov. Če bi od stroškov odšteli amortizacijo (v prvih enajstih mesecih je znašala 76.095 evrov), s katero iz tekočih prihodkov pokrivamo Delov nakup blagovne znamke Mag od podjetja Salomon 2000, bi v enajstih mesecih tega leta ustvarili 56.049 evrov dobička," je zapisal Šurla.

Jančič: Gre za ukinjanje pluralnosti

Združenje novinarjev in publicistov je na novinarski konferenci odločitev nadzornega sveta označilo kot ukinjanje pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. Kot je povedal njegov predsednik Peter Jančič, bo Stojanov prvi urednik, ki je postal urednik, ne da bi ga podprl en sam novinar medija, na katerem je postal urednik.

Uniformnost medijev vpliva na pošteno izvedbo volitev Dogajanje na Magu sicer po mnenju Jančiča sodi v širši kontekst politične uniformnosti tiskanih medijev, ki jo v letu parlamentarnih volitev prinašajo spremembe v največjih časopisih. "Takšna uniformnost ne more biti jamstvo za suvereno odločanje volivcev in pošteno izvedbo volitev. Verjamem namreč, da si ljudje želijo različnih medijev, ki bodo na trgu med seboj tekmovali in zaradi te tekme ljudem ponujali več. To, kar se zdaj dogaja, ni takšna usmeritev," je dejal.

DNS: Zavračamo vsakršne posege v delo novinarjev

Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je v izjavi za javnost ocenil, da imenovanje odgovornih urednikov v nasprotju z mnenjem novinarjev praviloma vedno vodi v konfliktne in neproduktivne situacije, zato njihovo društvo "zavrača vsakršne politično ali kapitalsko motivirane posege v delo novinarjev". "Čeprav se uredništvo Maga doslej v teh situacijah praviloma ni postavilo na stran novinarske avtonomije, je dolžnost novinarske skupnosti, da tudi v njihovem primeru zagovarja enaka načela, ko gre za vprašanja novinarske avtonomije," je zapisal.

Slivnik: Sprememba uredniške politike ne bo dobra za revijo Slivnik je ocenil, da sprememba uredniške politike, ki se je zgodila, ne bo dobra za revijo, Zgaga pa je novinarje Maga podprl pri njihovem boju. Kot so sporočili z Dela, bo Stojanov svoj mandat nastopil 9. januarja, trajal pa bo pet let.

Ne spreglejte