Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
19.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 19.33

8 let, 1 mesec

Freedom House: Medijska svoboda se zmanjšuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška organizacija Freedom House v zadnjem poročilu ugotavlja, da se je medijska svoboda po svetu leta 2008 zmanjšala, prvič doslej pa v vseh svetovnih regijah.

Slovenija z 49. mestom ostaja uvrščena med države, ki uživajo medijsko svobodo. V 70 državah mediji svobodni Poročilo organizacije Freedom House, ki jo financirajo ameriška vlada in zasebni viri, zajema 195 držav. Kot ugotavlja, je med temi 70 držav oziroma 36 odstotkov uvrščenih v skupino, kjer so mediji svobodni. Lani je poročilo našlo 72 držav s svobodnimi mediji. Za uvrstitev v to skupino je potrebno zbrati manj kot 30 točk. Če ima država več, kot toliko točk, se uvrsti v preostali dve kategoriji deloma svobodnih oziroma nesvobodnih medijev.

Uvrstitev delimo s Španijo, Poljsko in Granado Slovenija je tudi letos uvrščena med države s svobodnimi mediji, in sicer na 49. mestu, ki si ga z oceno 24 deli s Španijo, Poljsko in Granado. Slovenija je bila v lanskoletnem poročilu, ki pokriva leto 2007, uvrščena na 46. mesto z oceno 23, v letu 2006 pa je bila na 39. mestu z oceno 21.

Na Hrvaškem medijska svoboda nazadovala Freedom House ugotavlja, da je medijska svoboda najbolj nazadovala v Srednji in Vzhodni Evropi. Pri tem so poleg držav, kot sta Rusija in Belorusija, omenjene tudi Hrvaška in Bolgarija, kjer so bili novinarji žrtve umorov, ter Bosna in Hercegovina, kjer so žrtve napadov. Vse države so uvrščene v kategorijo držav z delno medijsko svobodo, ki jih je bilo lani skupaj 61 oziroma 31 odstotkov.

Berlusconi se je preveč vmešaval Med temi državami se je zaradi vpletanja sodišč v svobodo medijev in tudi vmešavanja premiera Silvia Berlusconija tokrat znašla tudi Italija. Zahodna Evropa sicer na splošno uživa največ medijske svobode ena svetu, na vrhu seznama pa so Islandija, Finska in Norveška. ZDA so z oceno 18 na 24. mestu skupaj s Češko in Litvo.

V 64 državah mediji nesvobodni V zadnji skupini držav, kjer mediji niso svobodni, je 64 držav oziroma 33 odstotkov. Med njimi so Kitajska, Rusija, Vietnam, Belorusija, Kuba, Eritreja, Iran, Libija, Mjanmar, Severna Koreja, Uzbekistan, Turkmenistan in druge podobne.

"Novinarski poklic se bori za preživetje" Izvršna direktorica Freedom House Jennifer Windsor je povedala, da se novinarski poklic danes vse bolj bori za preživetje zaradi pritiskov vlad, drugih vplivnih akterjev in svetovne finančne krize. Položaj se je sicer lani nekoliko izboljšal v nekaterih državah Južne Azije in Afrike, med drugim v Bangladešu, Pakistanu, Angoli, Liberiji in Sierra Leoneju, vendar je ta uspeh zasenčilo nadaljevanje zatiranja medijske svobode v državah nekdanje Sovjetske zveze, Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

Največji zatiralec je Kitajska Največji zatiralec medijske svobode ostaja Kitajska, ki je s svojimi posegi prispevala k temu, da je Hongkong padel v kategorijo deloma svobodnih. Po drugi strani pa tudi razmere na Tajvanu niso veliko boljše, saj narašča vladni pritisk na medije. Izrael je prav tako nazadoval v kategorijo deloma svobodnih, in sicer zaradi omejevanja medijske svobode v času ofenzive na Gazo.

Najslabši pogoji za blogerje Freedom House je poročilo objavil pred nedeljskim mednarodnim dnevom svobode tiska. Odbor za zaščito novinarjev pa je danes objavil svojo lestvico desetih držav, kjer so najslabši pogoji za spletne dnevnike ali bloge. To so Mjanmar, Iran, Sirija, Kuba, Savdska Arabija, Vietnam, Tunizija, Kitajska, Turkmenistan in Egipt.

Organizacijo Freedom House jo leta 1941 ustanovila prva dama ZDA Eleanor Roosevelt.

Ne spreglejte