Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
20.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 20.51

8 let, 3 mesece

Boris Štefanec: Primer Alenke Bratušek je za KPK prednosten (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova vlada ima priložnost, da po 20 letih zatiskanja oči iz svoje sredine izloči neprimerne politike, je v poslanici ob 10. obletnici ustanovitve KPK dejal njen predsednik Boris Štefanec.

Kot pravi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Štefanec, živimo v času, ko posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Uspešno so prebrodili viharne čase V poslanici ob 10. obletnici ustanovitve KPK je Štefanec na novinarski konferenci poudaril, da je bil boj proti korupciji v minulem desetletju vse prej kot preprost, komisija in zaposleni pa da so kljub vsemu vzdržali pritiske politike in prebrodili viharne čase.

Za boj proti korupciji bo treba poiskati pravo politično voljo Kot je pristavil, bo treba poiskati pravo politično voljo za boj proti korupciji, ki bo vključevala boj tudi v lastnih vrstah, potrebna bo tudi znatno višja stopnja integritete delovanja javnega sektorja, zlasti najvišjih uradnikov in funkcionarjev.

Kadrovanje se je razširilo tudi na mednarodno raven Kot je še dejal, smo se v minulih letih ob koncu mandatov vsakokrat spopadali s kadrovanjem neprimernih kandidatov na visoke položaje v javni upravi in državnih podjetjih, v zadnjem obdobju pa se je aroganca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah. Politika, ki dopušča takšna imenovanja ali je pri tem celo aktivna, po besedah Štefaneca ravna v nasprotju z javnim interesom. Z imenovanjem "nekredibilnih, neprimernih in neizkušenih posameznikov na pomembne položaje v mednarodnih institucijah" namreč postavlja zasebni interes teh posameznikov in njihovih strank pred ugled Slovenije v tujini in pred kakovostno sodelovanje.

S temi izjavami se je Štefanec očitno navezal na trenutno najbolj aktualen primer nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. KPK namreč preiskuje postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger je pojasnil, da so Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovali v skladu z zakonom. Ker Bratuškova ni prevzela pošiljke v danem roku, so v soboto opravili izročitev v poštni nabiralnik. Od takrat teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku. Z utemeljeno prošnjo lahko Bratuškova zaprosi za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, ob čemer v senatu KPK ne želijo ugibati, kaj bi bili lahko upravičeni razlogi za to. Zavrnil je tudi kritike, da na KPK delajo prepočasi.

"Primer Alenke Bratušek je za KPK prednosten. Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov," je dodal Štefanec.

Ne spreglejte