Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2020,
6.17

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Natisni članek

svet stranke DeSUS Aleksandra Pivec

Torek, 25. 8. 2020, 6.17

3 leta, 9 mesecev

Svet DeSUS Pivčevi izglasoval nezaupnico #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Seja sveta Desus | Foto STA

Foto: STA

Svet DeSUS je na tajnem glasovanju s 33 glasovi za in 19 proti izglasoval nezaupnico predsednici Aleksandri Pivec. Sejo so po glasovanju prekinili in jo bodo nadaljevali 9. septembra, do takrat pa bodo poskušali razčistiti dileme glede glasovanja o njeni razrešitvi. 

Aleksandra Pivec
Novice Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video

Seja sveta DeSUS, na kateri so obravnavali predlog nezaupnice predsednici Aleksandri Pivec, se je začela v napetem vzdušju. Na srečanju so se že s prvo točko, torej z dnevnim redom, ukvarjali več kot dve uri. Svet stranke je nato sprejel razširitev dnevnega reda z glasovanjem o razrešitvi Pivčeve.

Seja sveta DeSUS:

Fotogalerija
1
 / 18
Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je že med sejo sveta stranke DeSUS na Twitterju zapisala:

Gantar: nezaupnica sporoča, da imamo težave v stranki

Zaradi nasprotujočih si razlag, ali svet stranke to sploh lahko naredi, je predsednik sveta Tomaž Gantar po glasovanju o nezaupnici predlagal prekinitev seje. Predlog so člani sveta soglasno podprli, je povedal po koncu seje. Gantar je ob tem dejal, da si želi, da ravnajo zakonito, brez kakšnih dvomov in dilem. 

Do septembrskega nadaljevanja seje sveta stranke bodo tako pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe. Ob tem je Gantar opomnil, da v primeru spora glede razlage o nejasnostih odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna.

Komentiral je glasovanje o nezaupnici Pivčevi, ki ji je podporo danes odreklo 33 članov sveta DeSUS. "To sporoča, da imamo znotraj stranke težave, ki jih moramo čim prej rešiti. Pot je kongres," je prepričan. Tudi sicer se v stranki strinjajo, da je kongres treba sklicati čim prej.

Gantar je ocenil, da bi to lahko bilo konec oktobra ali v novembru. Do nadaljevanja seje sveta bodo tudi razčistili, ali je nezaupnica sveta stranke zadostna osnova, da izvedejo volilni kongres, je pojasnil, piše STA.

Karl Erjavec
Novice Pivčeva: Dolgo nisem verjela, da je Erjavec v zakulisju teh iger #video

Nad izidi glasovanja ni presenečena

Pivčeva je po koncu zasedanja dejala, da nad izidom današnjega glasovanja ni presenečena ali razočarana. "Vesela sem, da se je spoštovalo to, da smo imeli različna pravna mnenja glede razrešitve in da je predsednik sveta sejo pred to točko dnevnega reda prekinil," je povedala.

Tudi sama se zavzema za čim prejšnji kongres, saj meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo tudi imenovali za predsednico DeSUS. Člane je ob tem pozvala, da do takrat ostanejo mirni, dostojanstveni in naj ne odhajajo iz stranke. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.

Na vprašanje, ali ni nezaupnica razlog za odstop, je Pivčeva odvrnila, da bi rada slišala glas tistih, ki so jo izvolili. Sprejela je glasovanje o nezaupnici, odhod pa ponuja s kongresom, je dejala. Kot je še povedala v izjavi za medije, pred katere sta stopila skupaj z Gantarjem, je glede na to, kaj se je dogajalo pred sejo stranke, pričakovala vse možne rezultate.

Ocenila je, da je bil velik tudi medijski pritisk, na katerega je članstvo občutljivo. Na začetku seje je bila, kot je dejala, nekoliko razočarana, saj je bila razprava "res burna", a se je sčasoma umirila. Po njeni oceni je bila seja izpeljana zelo korektno. Če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno, bo to odločitev sprejela. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je poudarila, poroča STA.

Aleksandra Pivec
Novice Kateri pokrajinski odbori DeSUS podpirajo Pivčevo

Jurša: To ni zaključek, ampak na nek način nov začetek

Dogajanje v stranki so v zadnjih tednih razburkali predvsem očitki Pivčevi glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci DeSUS so jo zato pozvali k odstopu. Tudi danes jo je vodja poslancev Franc Jurša večkrat pozval, naj temeljito premisli in odstopi, a kot je dejal novinarjem ob odhodu, ga ni poslušala.

Meni, da je to škoda tako zanjo kot za stranko. Poslanci, ki so pred sejo napovedali, da bodo šli "po svoje", če bo Pivčeva ostala predsednica, po Jurševih besedah za zdaj ostajajo poslanska skupina stranke, a da bodo "zadevo dokončali". "To ni zaključek, ampak na nek način nov začetek," je ocenil.

O aktualnem dogajanju v DeSUS so se v preteklih tednih opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Da Pivčeva nima več zaupanja, so odločili v šestih od desetih odborov, tudi v gorenjskem, od koder so odločitev sporočili v ponedeljek.

Pivčevi, ki je po šestih predsednikih prva ženska na čelu DeSUS, so delegati vodenje stranke zaupali na januarskem kongresu. Takrat je po napetem boju premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je bil na čelu upokojenske stranke 15 let, še navaja STA.

Aleksandra Pivec
Novice Kakšna bo usoda Pivčeve? "Vse je v rokah članov sveta."
Zdravstveni minister Gantar je pred današnjo sejo v intervjuju za oddajo Planet 18 povedal, da se ne vidi v stranki DeSUS, če jo bo še naprej vodila Pivčeva. "Kar pomeni, da bom naredil enako, kot so se odločili člani poslanske skupine," je dejal. Gantar je med drugim spregovoril tudi o navedbah Pivčeve, da se je sestal s prejšnjim predsednikom stranke Karlom Erjavcem. Celoten intervju si lahko pogledate v prispevku spodaj.

Tomaž Gantar
Novice Gantar se strinja s poslanci DeSUS: Poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev #video
Ne spreglejte