Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar ukrepi koalicija

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 16.56

8 let

Bo Cerar sprejel radikalno odločitev ali bo še naprej vozil slalom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovensko vlado v letošnjem letu čakajo številni izzivi. Jim bodo Cerar, Mramor, Erjavec, Počivalšek, Kolar Celarčeva in preostali njihovi kolegi kos?

V ponedeljek so se člani vlade s premierjem Mirom Cerarjem sestali na delovnem posvetu, na katerem so ovrednotili svoje delo in začrtali prioritete. Pred sestankom je Cerar govoril o možnosti za rekonstrukcijo vlade, a se zanjo nato ni odločil. Bi bilo za Slovenijo dobro, da bi se?

Izpostavljamo nekaj reform in ukrepov, ki bi jih vlada morala sprejeti še letos.

Davčna reforma Čeprav je vlada lani ves čas napovedovala obsežne davčne reforme, konec leta ni imela veliko pokazati. Slovenija tako v novo leto stopa le z davčnimi blagajnami in manjšimi popravki dohodninske lestvice, medtem pa gospodarstvo vztraja pri zahtevi po celoviti davčni reformi s ciljem razbremenitve stroškov dela in zmanjšanja okoljskih dajatev (ob tem vlada načrtuje uvedbo bencinskega centa). Sprememb in rešitev še ni na vidiku, čeprav jih premier znova obljublja.

Privatizacija Slovenski državni holding (SDH) je pripravil letni načrt upravljanja kapitalskih naložb, ki vsebuje okvirni seznam naložb, za katere načrtujejo prodajne aktivnosti. Med najpomembnejšimi podjetji za prodajo so: NLB, Cimos, Geoplin, Hit, MLM, Polzela in Unior Zreče.

Adria Airways in Paloma sta prodani, Peko je končal v stečaju. Daleč največji strokovni izziv za SDH je prodaja NLB, ki mora biti izpeljana do konca leta 2017. Po nekaterih informacijah bodo že ta mesec izbirali finančnega svetovalca pri prodaji.

Gospodarske spodbude Gospodarski razvoj v zadnjem letu in pol spodbudno vpliva na okrevanje gospodarstva in izboljšanje obetov v finančnem sektorju. Gospodarska rast za lani še ni znana, je pa po ocenah znašala med 2,3 in 2,7 odstotka. Po napovedih mednarodnih in domačih institucij se bo letos nekoliko upočasnila ter dosegla med 1,8 in 2,3 odstotka. Ključni motor gospodarske rasti bo še naprej ostal izvoz, ki se v primeru svetovnega pešanja gospodarstva lahko bistveno zmanjša in tako poruši sprejeti proračun.

V EU prihaja več milijonov migrantov Ker za pomlad napovedujejo večmilijonski val migrantov in beguncev v Evropsko unijo, njeni voditelji opozarjajo, da ima EU le še do sredine marca čas, da se poenoti in najde skupno rešitev. V nasprotnem primeru bodo članice sprejemale vsaka svoje ukrepe in si pomagati po svoje.

Slovenski premier Miro Cerar je voditeljem držav članic poslal predlog, da bi za zajezitev migrantskega toka pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU pomagali Grčiji in tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije.

Reforma zdravstva V zdravstvu že dolgo grozijo s stavko, ministrica Milojka Kolar Celarc pa reform še ni predstavila. Poleg izboljšanja pogojev dela zdravstvenega osebja bo morala skrajšati čakalne vrste, uvesti zlasti jasne kriterije za izračun cene zdravstvenih storitev in spremembe v sistemu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Cerar je dejal, da rezultate reforme pričakuje že do konca leta.

Policija še vedno stavka Kljub zaostrenemu varnostnemu položaju Cerar zahtevam policistov ne popusti. Ti stavkajo že od 18. novembra lani. Zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade, med drugim povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur ter delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Padec zaupanja vladi, neenotnost v koaliciji, napoved novih strank Cerarjeve vlade ne podpirata približno dve tretjini državljanov, zlasti pri sprejemanju zakona o ravnanju z gozdovi se je pokazala neenotnost med strankami koalicije, poslanci izstopajo iz SMC, nekatere ministre je močno obremenila afera z dodatki za stalno pripravljenost.

Politični prostor bodo letos morda prevetrile tudi nove stranke: lastno stranko sta napovedala nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek in sovoditelj Koalicije Za otroke gre! Aleš Primc. Govori se tudi o nastanku liberalne stranke, ki naj bi jo snoval finančnik Blaž Vodopivec.

Ali vladni orkester to zmore? Odgovori na naštete izzive, ukrepi in reforme so za Slovenijo ključnega pomena. Vprašanje pa je, ali jih je trenutna Cerarjeva ekipa zmožna izvesti ali bi bilo bolje, da bi Cerar izvedel rekonstrukcijo vlade.

Ne spreglejte