Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
15.25

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

očetovski dopust sprememba nadomestilo prispevki

Sreda, 6. 1. 2016, 15.25

3 leta, 3 mesece

Bi se kot oče odpovedali petdesetim dnem z otrokom na račun petih plačanih dni več?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Očetje imajo po novem na voljo pet dodatnih dni plačanega očetovskega dopusta, a le, če ne izkoristijo do 50 dni neplačanega dopusta, ki jim ga omogoča zakon.

1. januarja je začela veljati novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja pravico dodatnih plačanih dni očetovskega dopusta. Gre za novih pet dni dopusta, ki jih bo oče lahko porabil le, če ni izkoristil do 50 dni neplačanega dopusta. To bo lahko storil najpozneje do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

To je dlje, kot velja za 15 plačanih dni, ki jih je treba izkoristiti v pol leta, oziroma izjemoma v enem letu od rojstva otroka.

Najprej sta na vrsti materinski in starševski dopust Očetje lahko dodatnih pet dni izkoristijo tudi preden otrok konča prvi razred, vendar šele potem, ko se najprej iztečeta materinski in starševski dopust, ki skupaj trajata eno leto. Razlika je tudi v tem, da je treba teh pet dni porabiti naenkrat, medtem ko lahko že prej veljavnih 15 koledarskih dni, ki jim ustreza 11 delovnih dni, izkoristijo ločeno. Do leta 2018 očetom 30 dni plačanega dopusta Oče bo v letu 2017 upravičen do 25 dni očetovskega dopusta z nadomestilom in 25 dni očetovskega dopusta s plačilom prispevkov, leto pozneje pa do 30 dni očetovskega dopusta z nadomestilom, napoveduje ministrstvo za delo.

Za 15 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga je zadnja leta koristilo 16.500 očetov na leto, država letno namenja 13,5 milijonov evrov. V povprečju 3.400 očetov letno je koristilo tudi 75 neplačanih dni očetovskega dopusta, za kar so prispevki državo na leto stali 1,3 milijona evrov.

Za pravico do dodatnih pet dni očetovskega dopusta bo Slovenija letos po ocenah namenila tri milijone evrov.

Ne spreglejte