Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
7.27

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Natisni članek

Stranka Anže Logar

Torek, 30. 5. 2023, 7.27

1 leto

Se bo tudi Blaž Brodnjak pridružil Anžetu Logarju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82
Blaž Brodnjak, NLB. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nekdanji minister za zunanje zadeve Anže Logar v sredo začenja ustanavljanje društva Platforma sodelovanja. Kot je povedal v oddaji 24ur zvečer, je v primeru, da zanimanja za njegovo delo ne bo, verjetno pripravljen razmisliti tudi o ustanovitvi svoje stranke. Med številnimi imeni, ki naj bi se pridružila njegovemu društvu, se omenja tudi predsednik uprave NLB in predsednik Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji AmCham Slovenija Blaž Brodnjak.

Kot je poudaril, si želi z društvom "presekati koncept, ko se opredeli za tega ali onega", saj bodo skupaj s strokovnjaki odpirali ključne teme. Lotili se bodo predvsem tem, vezanih na gospodarsko okolje, umetno inteligenco, duševne stiske in vprašanja mladih ter družbeni dogovor.

Informacijo, da naj bi se Logarjevemu društvu pridružil tudi Blaž Brodnjak, smo preverili. Za Siol.net so z NLB odgovorili: 

"Blaž Brodnjak je javno večkrat izjavil, da je karierni bančnik in ne politik. V javnosti se kot predstavnik bančnega sektorja v vlogi predsednika nadzornega sveta Združenja bank in pomembnega dela slovenskega gospodarstva v vlogi predsednika sveta guvernerjev združenja AmCham in predstavnika Gospodarskega kroga občasno oglaša, ne glede na to, katere stranke v danem trenutku sestavljajo vladno koalicijo oz. opozicijo. S tem želi le iskreno domoljubno opozoriti na politične odločitve (oz. odsotnost potrebnih), ki po njegovi presoji negativno vplivajo na dolgoročno vzdržnost oz. nadgradnjo blagostanja slovenskega prebivalstva in pogoje gospodarjenja slovenskega gospodarstva. Še posebej zadnje je vpeto v svet in kot tako povsem odvisno od mednarodne konkurenčnosti. Kot predsednik uprave največje banke v Sloveniji ima odgovornost predvsem do njenih strank, med katerimi so tudi podjetniki, večina slovenskega gospodarstva in veliko slovenskih gospodinjstev, kakor tudi zaposlenih in drugih deležnikov banke. Od tega, kakšne pogoje gospodarjenja in bivanja imajo bankine stranke, so odvisni njihovo zdravje, poslovna uspešnost in posledično uspešnost poslovanja NLB. 

Skladno s tem Blaž Brodnjak pozdravlja vse civilne družbene pobude z namenom s kulturnim dialogom spodbujati povezovanje in sodelovanje preko ideoloških polov in predvsem opredeliti nekaj ključnih skupnih strateških ciljev, z zasledovanjem katerih bi se Slovenija povrnila med evropske zvezde. Generacija neodvisno razmišljujočih Slovenk in Slovencev, ki je svojo profesionalno pot pričela v samostojni Sloveniji in je danes v najboljših letih, je sita nenehnega obračunavanja na temo, kdo je bil na pravi strani pred osemdesetimi leti. Nismo levi ali desni in ne rdeči ali črno-beli. Smo le Slovenke in Slovenci z zmagovalnim karakterjem, kar naši športniki in podjetniki dokazujejo vsak dan in skrajni čas je, da ta miselnost prevlada tudi med politiki."

Gre za društvo

"Ne ustanavljam stranke, gre za društvo, ki namerava voditi štiri, pet ključnih tem čez leto, nato sektorsko razdeljevati ukrepe in ponuditi strankam, da jih udejanjijo v svojem političnem programu," je še izpostavil Anže Logar in dodal, da bo v primeru, da zanimanja za društvo ne bo, "verjetno" razmislil tudi o ustanovitvi svoje stranke.

Kot smo že poročali, se mu bodo v društvu Platforma sodelovanja sicer pridružili tudi nekdanja vodja kabineta predsednika države Alja Brglez, pravnik Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, zdravnik Rok Ravnikar, kulturnik Mitja Čander, poslanka SDS Eva Irgl in nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. Sodeloval pa naj bi tudi nekdanji minister za izobraževanje in član stranke SD Jernej Pikalo.

Nataša Pirc Musar, Anže Logar
Novice Slaba novica za Anžeta Logarja, Pirc Musarjeva je lahko zadovoljna
Volilni štab Anže Logar. Romana Jordan, Eva Irgl
Novice Logarjevemu društvu se pridružujejo tudi Pikalo, Masten in Čander
Janez Janša
Novice Janša: Logarjevo društvo je dobrodošla popestritev
Ne spreglejte