Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
18.11

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Delo Slovenija Državni zbor vlada politika anketa

Sreda, 16. 8. 2023, 18.11

9 mesecev, 3 tedne

Anketa Dela: SDS prvič po volitvah pred Gibanjem Svoboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

SDS je po anketi, ki jo za časnik Delo opravlja Mediana, prvič od lanskih parlamentarnih volitev prehitela Gibanje Svoboda. Sodelujoči v avgustovski anketi so delu vlade in državnega zbora namenili višjo srednjo oceno kot junija in julija, najbolj priljubljena političarka pa ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Po avgustovski raziskavi bi največ poslanskih sedežev osvojila SDS, sedanja največja opozicijska parlamentarna stranka. Zanjo bi volilo 23,6 odstotka anketiranih (julija 22,3 odstotka), Gibanje Svoboda pa bi na volilnem listku obkrožilo 22 odstotkov vprašanih, kar je odstotno točko manj kot julija.

Na tretje mesto glede izrečene podpore se je tudi tokrat uvrstila SD, ki bi jo volilo 6,6 odstotka vprašanih (julija 5,6 odstotka). Na četrtem mestu pa je tokrat Levica prehitela NSi. Levico bi volilo šest odstotkov vprašanih (julija 4,4 odstotka), NSi pa 4,5 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj kot julija.

V parlamentu glede uvrščenih strank nobenih sprememb

Druge stranke glede na rezultate ankete ne bi prestopile parlamentarnega praga. Da ne vedo, katero stranko bi volili, je v anketi odgovorilo 18,5 odstotka vprašanih (julija 15,2 odstotka), 6,3 odstotka vprašanih (julija 9,3 odstotka) pa ne bi volilo nobene stranke. Nekaj več kot odstotek anketiranih ni želel odgovoriti na vprašanje, prav toliko vprašanih bi oddalo prazno glasovnico.

Poplave
Novice Minister Han: Stvar je še hujša, kot smo si predstavljali

Z vlado več zadovoljnih kot julija

V avgustovski raziskavi je delo vlade kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenilo 32,8 odstotka sodelujočih (julija 24,1 odstotka). Delež tistih, ki so srednje zadovoljni z izvršilno vejo oblasti, se je znižal za približno eno odstotno točko na 30,8 odstotka. Kot negativno ali zelo negativno pa je delo vlade ocenilo 34,7 odstotka vprašanih (julija 41,5 odstotka).

Srednja ocena dela vlade se je zvišala z 2,66 na 2,89, višja pa je tudi srednja ocena dela državnega zbora, ki je avgusta 2,84 (julija 2,68). Kot pozitivno ali zelo pozitivno delo DZ ocenjuje 27,5 odstotka vprašanih (julija 19,4 odstotka), kot negativno ali zelo negativno pa 34,8 odstotka (julija 37,7 odstotka).

V veljavo je stopil pogoj PCT pri točenju goriva. Petrol. Bencin. Bencinski servis Covid
Novice Vlada naj bi posegla v trošarine. Kaj to pomeni za cene goriv?

Največji skok uspel Šarcu

Na barometru priljubljenosti politikov prvouvrščeni predsednici republike, ki se ji je sicer ocena s 3,19 znižala na 3,06, še vedno sledi poslanec SDS Anže Logar, ki pa je tokrat zabeležil največji padec ocene uvrščenih na lestvico (s 3,11 na 2,81). Z oceno 2,80 se je s šestega na tretje mesto povzpel premier Robert Golob, na četrto mesto pa se je s 16. uvrstil minister za obrambo Marjan Šarec, ki je tako zabeležil največji skok meseca, in sicer z 2,48 na 2,74. Na petem mestu je prejšnji mesec tretjeuvrščeni minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Za časnik Delo je raziskavo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 7. in 10. avgustom na vzorcu 710 oseb.

Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Trd oreh bodo zemljišča za nadomestne gradnje #video
Ursule von der Leyen
Novice Von der Leynova v DZ: Trga se mi srce #video
Ne spreglejte