Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
11.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

11

Natisni članek

informativni dnevi 2019 spremstvo staršev bodoči dijaki in bodoči študenti Marko Juhant

Torek, 12. 2. 2019, 11.06

5 let, 2 meseca

Marko Juhant o tem, ali naj starši otroke pospremijo na informativne dneve

"Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

11

Mama in sin | Bodoči študenti naj na informativni dan pridejo sami, svetuje specialni pedagog Marko Juhant. | Foto Getty Images

Bodoči študenti naj na informativni dan pridejo sami, svetuje specialni pedagog Marko Juhant.

Foto: Getty Images

Bodoči dijaki in bodoči študentje bodo v petek in soboto v okviru letošnjih informativnih dni obiskali srednje šole in fakultete, kjer bodo iskali informacije o nadaljnji izobraževalni poti. Poleg mladostnikov informativne dni v zadnjih letih vedno bolj obiskujejo tudi njihovi starši. Specialni pedagog Marko Juhant poudarja, da je v primeru bodočih dijakov to še razumljivo, če pa gre za bodoče študente, je to znak, da s starši nekaj ni v redu.

Specialni pedagog Marko Juhant poudarja, da je spremstvo staršev za bodoče dijake, ki gredo na informativni dan v drug kraj in ki niso vajeni samostojnega potovanja, razumljivo.

"Če pa gre za bodoče študente, potem pa s starši nekaj ni v redu. To ni problem bodočih študentov, ampak problem staršev, ki se 'bašejo' zraven, hodijo z njimi na fakulteto, kasneje pa nekateri hodijo tudi na govorilne ure k profesorjem, ker mislijo, da omenjene govorilne ure potekajo tako kot v srednji šoli," pravi Juhant.

Ali je primerno, da starši spremljajo osnovnošolce in dijake na informativni dan?

  • Da, to je povsem primerno.
    12,49 %
    173 glasov
  • Da, vendar samo osnovnošolce.
    69,10 %
    957 glasov
  • Ne, to v nobenem primeru ni prav.
    18,41 %
    255 glasov
Oddanih 1385 glasov
študent vprašanje vprašaj
Novice Kaj naj vprašam na informativnem dnevu?

"Pogosto se zgodi, da starši uresničujejo svoje sanje, ne pa otrokovih"

Kot poudarja, je problem v tem, da se premalo ukvarjamo s poklicnim usmerjanjem in da starši ne spremljajo otrokovih želja, ker imajo sami svoje ideje in pričakovanja: "Pogosto se zgodi, da starši uresničujejo svoje sanje, ne pa otrokovih. Nekateri starši do danes niso opazili, da lahko z neko izobrazbo opravljaš veliko različnih poklicev. Če si bil pred 25 leti ekonomist, si verjetno dobil delo v velikem podjetju, banki ali državni upravi, danes pa lahko s takšno izobrazbo opravljaš najmanj 25 poklicev."

"Pogosto se zgodi, da starši uresničujejo svoje sanje, ne pa otrokovih," poudarja specialni pedagog Marko Juhant. | Foto: Matej Povše "Pogosto se zgodi, da starši uresničujejo svoje sanje, ne pa otrokovih," poudarja specialni pedagog Marko Juhant. Foto: Matej Povše

Po njegovih besedah je prepričanje, da bo ekonomist celo življenje opravljal enako delo, danes zastarelo oziroma ne zdrži več. "To se ne bo zgodilo. Če izkušnje iz nekega polja prineseš v novo polje, kjer tega doslej ni bilo, je to celo prednost. V novem okolju namreč izkušnje, ki si jih z isto izobrazbo pridobil v drugem poklicu, pomenijo novost, in to je dobrodošlo," poudarja Juhant.

Marko Juhant
Trendi Marko Juhant: Ne pospravite igrač in ne pripravljajte otroka na šolo! #intervju

"Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Na vprašanje, kako naj starši pomagajo oziroma dobronamerno svetujejo otroku pri izbiri nadaljnje izobraževalne poti, specialni pedagog odgovarja, da ni dovolj, da imajo starši otroka radi, ampak ga morajo spoštovati ter upoštevati njegove želje in cilje.

"Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost. Nihče od nas ne more zanesljivo reči, ali bo arheologija čez deset let področje, v katerem se bo dalo zelo dobro zaslužiti. Starši so dolžni prisluhniti željam svojih otrok, problem pa je, ker jih ne poznajo, saj ves čas v ospredje postavljajo svoje želje," ocenjuje Juhant.

"Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost," razlaga specialni pedagog Marko Juhant. | Foto: Pixabay "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost," razlaga specialni pedagog Marko Juhant. Foto: Pixabay

Kot primer navaja nekatere odličnjake, ki na vprašanje o tem, kje bodo nadaljevali šolanje, ponudijo odgovor v smislu, da ne vedo, kam bi se vpisali. "To pomeni, da nočejo povedati, kaj bi radi vpisali, ker nočejo prizadeti svojih staršev," pripoveduje Juhant.

Video: Planet TV

Juhant: Starši morajo otroka kdaj postaviti tudi na realna tla

Bodoči dijaki in študentje naj po njegovih besedah pri izbiri upoštevajo trenutne želje. Ker je v šolstvu veliko možnih prehodov, pa se lahko kasneje še vedno preusmerijo: "Še posebej tisti otroci, ki so vztrajni, bodo tako ali tako veliko dosegli. Na starših pa je, da od malega slišijo, o čem se želi otrok pogovarjati, kaj hoče, kaj ga zanima, kaj je tisto, kar ga vznemiri in kar mu povzroči veselje."

"Starši so dolžni prisluhniti željam svojih otrok, problem pa je, ker jih ne poznajo, saj ves čas v ospredje postavljajo svoje želje," pojasnjuje Marko Juhant. | Foto: "Starši so dolžni prisluhniti željam svojih otrok, problem pa je, ker jih ne poznajo, saj ves čas v ospredje postavljajo svoje želje," pojasnjuje Marko Juhant.

Pri tem sicer ni nič narobe, če starši otroka kdaj postavijo tudi na realna tla. "Poznam primer dekleta, ki je reklo mami, da želi postati frizerka, ob tem pa je dejala, da se ne more dotikati ljudi. Mama je kljub temu ni usmerjala v drugo smer, doma so računali, da bodo dogradili hišo, da bo dekle imelo salon. To je čisto nerealno," poudarja Juhant.

otroci šola
Novice Juhant: Starši, razjahajte svoje otroke #video

"Če bi mama prišla v srednjo šolo na prvi šolski dan, bi bila to zanje velika sramota"

Dodaja, da ima vsak poklic svoje prednosti in slabosti ter da univerzalen nasvet ne obstaja, ker ni univerzalnega otroka. "Če je otrok prepoznan kot tak, da je sposoben za vse, to pomeni, da je bil vključen v preveč različnih dejavnosti in da njegova nadarjenost še ni prišla na plan v tolikšni sili, da bi otrok vedel, kaj ga zares žene," pojasnjuje specialni pedagog. 

Kot še poudarja, naj bodoči študenti na informativne dneve na fakultete pridejo sami, medtem ko nekateri pri informativnih dnevih na srednjih šolah še potrebujejo nekaj pomoči. "Na prvi šolski dan v srednjo šolo nato sicer vsi pridejo sami. Če bi v srednjo šolo na prvi šolski dan prišla mama, bi bila to zanje velika sramota, tako da si starši takšnih obiskov ne morejo privoščiti," še dodaja Juhant.

Ne spreglejte