Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
22.00

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 22.00

6 let, 8 mesecev

Kako kupiti lego kocke?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Verjetno ni laika, ki ne bi poznal rdeče-belega logotipa Lega, bržkone najbolj znane tovarne igrač na svetu. "Legice" so že desetletja izredno priljubljene tudi v Kokoški, a so žal premalo zastopane.

Legokocke je med odraščanjem zagotovo zlagal vsak, ki se ne spomni finala svetovnega prvenstva v nogometu leta 1966. Njihova preprosta in privlačna zasnova, ki spodbuja kreativnost in zmore zasvojiti vsakogar, je botrovala temu, da so plastične kocke ob rojstnih dnevih in verskih praznikih našle pot v sleherne otroške roke.

Za neznanski tržni uspeh danskega igračarskega giganta so po mnenju mnogih zaslužne predvsem Legove minifigurice. To so tisti strički z rumenimi obrazi, ki so bili vse to, kar kot otroci nismo mogli postati – gusarji, vitezi, astronavti, policisti in gasilci.

Konglomerat Lego je preživel tudi preklop na digitalni način življenja, ko je mladina začela namesto na preprogi s plastiko v rokah ure "zabijati" strmeč v računalniške zaslone. Povezali so se z razvijalci računalniških iger (najprej High Voltage Software, nato Traveller's Tales) in vstopili na tržišče, ki je zadnja leta večje od filmskega.

Mama, kupi! Neuki se po kocke podajo v večja nakupovalna središča, ki jih najdemo praktično v vsakem kotičku države. Takšni nakupovalni izleti so ponavadi posledica otrokove želje po novi igrači in ne zbirateljska mrzlica starejših oboževalcev, ki se v nakupe spuščajo bolj premišljeno (ampak do tja bomo še prišli). Največjo izbiro imajo praviloma hipermarketi. Lego kocke je tam kajpak mogoče najti na oddelku z igračami, kjer si polico največkrat delijo s podobnimi izdelki, kot so kompleti Playmobil in kocke Megabloks.

Nabor "legic" je boleče standarden v vsakem od slovenskih hipermarketov – nekaj je kompletov kock za najmlajše iz družine Lego Duplo (http://duplo.lego.com/en-us/Default.aspx), daleč najbolje je zastopana serija Lego City (http://city.lego.com/en-US/Products/Default.aspx), sledijo trije ali štirje licenčni odseki – zadnje čase so najbolj popularni Lego Harry Potter (http://harrypotter.lego.com/en-us/Default.aspx), Lego Pirati s Karibov (http://www.lego.com/piratesofthecaribbean/en-us/Default.aspx) in Lego Vojna zvezd (http://starwars.lego.com/en-us/Default.aspx), nabor pa sklenejo kompleti Lego Technik (http://technic.lego.com/en-us/Default.aspx), ki so bolj zapleteni za sestavljanje in namenjeni starejšim.

Cene so v večini primerov precej zasoljene, saj vas lahko že manjši tovornjak ali gusarska barkača olajšata za dvajset evropskih, večji kompleti, kot je na primer nova policijska postaja (http://city.lego.com/en-US/Products/7498.aspx), pa veljajo več kot stotaka.

V otroške trgovine po plenice, cucelj in legokocke Z nekoliko večjo izbiro kock se lahko pohvalijo trgovine z otroško opremo, kot so Direndaj, Pikapolonica in Baby Center. Izbira je sicer podobna zgoraj omenjenemu, a pri njih vseeno najdemo kakšno škatlo več kot pri veletrgovcih. Dodaten plus je dejstvo, da imajo vse tri trgovine svoje postaje tudi na spletu. Komplete legokock si tako lahko ogledujete kar iz naslanjača, obenem pa vam kot senca ne sledi "uslužna" prodajalka in kot jastreb v savani spremlja vsak vaš gib.

Po "dobro robo" k Dörferju Vsak, ki še ni potlačil otroka v sebi, ve, da so najboljše trgovine z igračami na svetu poslovalnice ameriškega Toys R Us. V Sloveniji odprtju najbrž ne bomo prisostvovali nikoli, a nikar v jok – v dobri uri lahko s prečkanjem meje dosežemo tako Toys R Us v Celovcu kot v Gradcu. Butika sta mana z neba za vse navdušence, saj je na policah domala vse, kar je Lego v zadnjih nekaj letih poslal v prodajo, vsekakor pa lahko izbirate med vsemi aktualnimi kompleti (http://www.lego.com/en-us/products/default.aspx).

Prednost migriranja na avstrijsko Koroško je tudi v tem, da so cene kompletov kock v večini primerih nižje kot pri nas, nakupovalna izkušnja pa precej prijaznejša – prodajalci so ustrežljivi v pravem pomenu besede in ne tečnarijo, če se kupec pred nakupom odloči za preizkus igrače ( seveda ne govorimo o preizkušanju kock Lego, temveč raznih avtomobilčkov na daljinsko vodenje in podobnih kitajskih frčečih izdelkov).

Najceneje do kock prek spleta Če posedujete kreditno kartico in račun PayPal, boste ob nakupu kompleta, ki si ga želite, prihranili največ, saj so kockice, naročene iz Velike Britanije ali Nemčije od tistih na policah naših trgovin cenejše tudi do nekaj deset odstotkov. Daleč največ naročil za kocke Lego sprejmeta angleška in nemška izpostava Amazona, ki med vsemi licenciranimi spletnimi trgovci (izključujoč Legovo uradno spletno trgovino, ker izdelkov ne pošilja v Slovenijo) ponujata največjo izbiro (Lego portal angleškega Amazona v tem trenutku ponuja skoraj 1000 različnih kompletov ).).

Prava stvar za vse fanatike Lego, ki znajo zdrdrati številke vseh kompletov iz leta 1988 po vrstnem redu od tistega z najmanj kockami do tistega z največ, pa je Brick Link (http://www.bricklink.com/), popolnoma neodvisna spletna tržnica s kockami Lego, ki jo je leta 2000 ustanovil Daniel Jezek, ki je lani umrl. Gre za velikanski projekt, saj kocke prek Brick Linka prodaja in kupuje več kot sto tisoč navdušencev. Trenutno ima na spletni strani lastno trgovino skoraj 5500 uporabnikov, ki nudijo več kot pol milijona različnih kompletov, v obtoku pa je več kot 120 milijonov posameznih kock. Cene nihajo od enega centa za najosnovnejše gradnike pa tja do več tisočakov za najredkejše, najstarejše in najbolj ohranjene izdelke. Menjave blaga in sredstev potekajo izključno na podlagi dogovora med prodajalcem in kupcem, najbolj priljubljeno je plačevanje prek PayPala.

Torej? Zbiratelji in zgoraj omenjeni fanatiki napisanih vrstic tako ali tako ne bodo prebrali, ker imajo taktiko za nakup kock Lego v malem prstu. Preostali pa vedite le, da bo ne glede na to, kateri način nakupa vam je ljubši, končni izid v vsakem primeru enak – zamaknjeno boste občudovali pravkar odprto škatlo, polno kock in uživali v svežem industrijskem vonju plastike, preden se boste vrgli v besno sestavljanje.

Ne spreglejte