Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2013,
18.04

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Strabag Hilda Tovšak

Nedelja, 10. 2. 2013, 18.04

2 leti, 10 mesecev

Planet TV: Naš gradbeni trg postopoma prevzemajo tujci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naš gradbeni trg po propadu velikih gradbincev, kot sta bila SCT in Vegrad, prevzemajo tujci. Ti pa za pridobivanje poslov zaposlujejo ravno tiste, ki so na kolena spravili slovensko gradbeništvo.

Med njimi naj bi bili Hilda Tovšak in Lidija Žagar. Žagarjeva, ki je bila prva dama celjskega Gradisa, zdaj dela za avstrijski Strabag.

Strabag si od balkanskega gradbenega trga obeta veliko. Za pridobivanje poslov v Sloveniji je rekrutiral kar Lidijo Žagar, ki je pripeljala Gradis v stečaj. "Kolikor nam je znano, Žagarjeva ni bila nikoli obsojena. Zaposlili smo jo kot gradbeno strokovnjakinjo," je dejal Dietmar Cerjak iz Strabaga.

Že dalj časa pa se govori, da v Bosni in Hercegovini za Strabag lobira zloglasna Hilda Tovšak iz propadlega Vegrada - zaradi spornih gradbenih poslov nepravnomočno obsojena na leto in tri mesece zapora. Strabag to odločno zanika. "Hilda Tovšak ni nikoli delala za nas in si niti ne prizadevamo, da bi za nas delala v prihodnje," je dejal Cerjak.

Nekateri že opozarjajo, da se zaradi neurejenega gradbenega trga lahko zgodi, da tudi Strabag ne bo plačeval svojih podizvajalcev. Žagarjevi, denimo, neplačevanje namreč ni tuje.

"To je tako kot policija, ki najame koga, da jim odpre kakšen avto ali pa kakšen sef. Ker sami tega ne zmorejo, pa najamejo tistega, ki to zna," pa je povedal Oskar Komac in Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti.

Gradbinec Matjaž Pečovnik pa se boji izkoriščanja velikih. Ti od podizvajalcev že zdaj terjajo, da znižajo svoje cene, če želijo dobiti posel. "Koliko boš dal popusta, če hočeš delati? In ko si brez dela, kaj boš naredil?" Dejal je, da jih izkoriščajo na ta način, da morajo velikim dajati popuste.

Strabag vse te bojazni zanika. Pri nas želi postati vodilni gradbinec, zato bo spoštoval svoje poslovne partnerje in posloval v skladu z zakonodajo.

Ne spreglejte