Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
21.30

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dohodnina

Torek, 24. 9. 2013, 21.30

7 let, 3 mesece

Konec zniževanju davka na podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Davek od dohodkov pravnih oseb se ne bo več zniževal. DZ je sprejel novelo zakona, ki preprečuje, da bi bil ta davek nižji od zdajšnjih 17 odstotkov. Poslanci so se dotaknili tudi dohodninske novele.

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji se je z davčno reformo iz leta 2006 do leta 2010 postopno znižala s 25 na 20 odstotkov. Z lansko novelo zakona, ki jo je z namenom davčne razbremenitve gospodarstva predlagala prejšnja vlada, se je znižala na 18 odstotkov v letu 2012 in na 17 odstotkov v letu 2013, po eno odstotno točko pa bi se morala znižati tudi v prihodnjih dveh letih. Leta 2015 bi morala tako znašati 15 odstotkov.

V proračunu bo zadržal 22 milijonov evrov Vlada je zaradi slabega stanja javnih financ predlagala, naj se zniževanje tega davka zaustavi ter se tudi za prihodnja leta ustali pri zdajšnjih 17 odstotkih. Zaradi tega v proračunu za prihodnje leto ne bo izpada 22 milijonov evrov, v proračunu za leto 2015 pa dodatnih 25 milijonov evrov. "Ne gre za zvišanje stopnje davka," je popoldne ob obravnavi tega predloga poudarila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Olajšave se ne spreminjajo Še naprej bo veljala olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj v višini 100 odstotkov teh vlaganj, prav tako olajšava za naložbe v opremo in neopredmetena sredstva v višini 40 odstotkov vloženega zneska.

V opoziciji so bili do predloga sicer kritični, češ da bo nenehno spreminjanje davčne zakonodaje odvrnilo tuje vlagatelje, gospodarska aktivnost se bo zmanjšala.

Dodatnih 324 evrov dohodnine za zakonca s povprečno plačo in dvema otrokoma Poslanci so na predlog opozicijske SDS obravnavali tudi novelo zakona o dohodnini , s katero se ukinja samodejno usklajevanje dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo. Na račun tega vlada načrtuje dodatnih 33 milijonov evrov več za državni proračun. Andrej Šircelj (SDS) pa opozarja na dodatno obremenitev državljanov. Izračunal je, da bosta zaradi teh rešitev zakonca s povprečno plačo in dvema otrokoma plačala 324 evrov več dohodnine.

Medtem ko so v opoziciji do predloga enotno kritični, Marko Pavlišič (DL) meni, da gre za eno od milejših oblik zagotavljanja dodatnega denarja za kritje proračunske luknje. Matevž Frangež (SD) pa predlaga, da bi bilo vnovično usklajevanje zneskov smiselno vezati na ponoven zagon gospodarske rasti. V PS novelo podpirajo, v DeSUS pa jo bodo podprli z zadržki.

Ne spreglejte