Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
1. 9. 2017,
3.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

Natisni članek

pilot Računsko sodišče Državni zbor vrhovno sodišče rast plače ustavno sodišče ministrstvo predsednik vojska javni uslužbenci javni sektor povprečna plača infografika

Petek, 1. 9. 2017, 3.58

6 let, 7 mesecev

rast najvišjih plač v javni upravi

Koliko so zrasle plače na najbolje plačanih delovnih mestih v javni upravi

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

Denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Maja je bila najvišja plača za delovno mesto v javni upravi izplačana v vojski, v letu 2017 pa predsedniku fiskalnega sveta. Več kot dvema tretjinama najbolje plačanih delovnih mest v javni upravi je povprečna bruto plača v prvih petih mesecih leta rasla hitreje od povprečne slovenske plače.

Povprečne bruto plače na javnih delovnih mestih zbira ministrstvo za javno upravo in jih v zbirni obliki objavlja na portalu OPS (odprti podatki Slovenije). Povprečna bruto plača vsebuje bruto plačo konkretnega meseca, izplačano za redno delo, za delo prek polnega delovnega časa in dežurno delo ter nadomestila, ki bremenijo delodajalca.

Maja najvišja plača v vojski

Majska najvišja bruto plača v javni upravi je bila izplačana na delovnem mestu višji častnik - prvi pilot. Na tem delovnem mestu sta v Sloveniji zaposleni dve osebi. Isto delovno mesto je bilo na vrhu glede na bruto plačo tudi januarja. Skupno je bilo za to delovno mesto maja izplačanih 12.659 evrov bruto (skupno za dve osebi). Glede na višino plače sledita dva predsednika sodišč, to je vrhovnega in ustavnega sodišča.

Med najbolje plačanimi delovnimi mesti maja jih je šest v plačni podskupini vojaki. V tej plačni podskupini je bila leta 2016 povprečna bruto plača vojaka s četrto stopnjo izobrazbe 1.149 evrov, podčastnika 1.624 evrov in častnika – poročnika 1.572 evrov.

 

Med najbolje plačanimi delovnimi mesti maja le eno delovno mesto iz skupine zdravnik ali zobozdravnik

Med 30 delovnimi mesti z najvišjo povprečno bruto plačo maja je največ, tj. osem delovnih mest v plačni podskupini funkcionarji v drugih državnih organih. Šest delovnih mest je v plačni podskupini vojaki. Najbolje plačana delovna mesta v vojski so višji častnik – prvi pilot, višji častnik – letalski inženir in višji vojaški uslužbenec – veterinar.

Delovna mesta v plačni podskupini funkcionarji sodne oblasti imajo med 30 najbolje plačanimi delovnimi mesti pet delovnih mest. Po enega predstavnika med najbolje plačanimi delovnimi mesti imata plačni podskupini zdravniki in zobozdravniki ter podskupina ravnatelji, direktorji in tajniki.

Letos najvišja plača predsedniku fiskalnega sveta

Najvišja plača v prvih petih mesecih leta je bila izplačana maja za delovno mesto predsednik fiskalnega sveta. Z bruto plačo le nekaj manj od osem tisoč evrov je to hkrati tudi edino delovno mesto, za katerega je bruto plača leta 2017 presegla sedem tisoč evrov. Februarja je med javnimi uslužbenci največ zaslužil predsednik ustavnega sodišča, marca pa predsednik vrhovnega sodišča.

Plača najbolj rasla na delovnem mestu vrhovni tožilec

Na letni ravni se je v prvih petih mesecih leta 2017 glede na enako obdobje v letu 2016 povprečna bruto plača v javni upravi najbolj dvignila za delovno mesto vrhovni tožilec. Vrhovnemu tožilcu je plača zrasla za slabih devet odstotkov oziroma sedem odstotnih točk hitreje od rasti povprečne slovenske bruto plače. Dobrih sedem odstotkov je na letni ravni zrasla povprečna bruto plača za delovno mesto generalni sekretar vlade in za dobrih šest odstotkov predsedniku računskega sodišča.

Ne spreglejte