Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
14.32

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

industrijska proizvodnja Slovenija proizvodnja

Petek, 10. 5. 2024, 14.32

1 teden, 3 dni

Industrijska proizvodnja v prvem četrtletju s padcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Delavci, proizvodnja, služba | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvem četrtletju za 2,9 odstotka manjša kot v enakem obdobju lani. Pri tem je najbolj, za več kot tretjino, upadla v oskrbo z električno energijo, plinom in paro. V četrtletju je bil medletno nižji tudi prihodek od prodaje v industriji.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bila proizvodnja v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 34,5 odstotka nižja kot v lanskem prvem četrtletju. V predelovalnih dejavnostih je bila nižja za 1,8 odstotka, v rudarstvu pa višja za 10,2 odstotka.

Proizvodnja je bila nižja pri izdelkih za vmesno porabo (za 4,8 odstotka) in izdelkih za investicije (za 3,2 odstotka), višja pa pri proizvodih za široko porabo (za 0,3 odstotka).

Nominalni prihodek od prodaje v industriji je bil za 2,7 odstotka nižji kot v prvem četrtletju lani. Pri tem je bil v predelovalnih dejavnostih nižji za 3,1 odstotka, v rudarstvu pa višji za 33,7 odstotka.

proizvodnja v tovarni Adria Mobil
Novice Gospodarstvo lani tudi z realno višjim dobičkom, najbolje v gradbeništvu

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila v prvem četrtletju medletno višja za 1,6 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je bila višja za 1,3 odstotka, v rudarstvu pa za 59,3 odstotka.

Samo marca je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za 5,9 odstotka nižja kot februarja. Najbolj se je znižala v rudarstvu (-15,2 odstotka), sledile so predelovalne dejavnosti (-3,5 odstotka) ter oskrba z električno energijo, plinom in paro (-2,2 odstotka).

Vrednost proizvodnje se je na mesečni ravni znižala pri vseh treh namenskih skupinah izdelkov: pri izdelkih za investicije za 5,4 odstotka, pri izdelkih za vmesno porabo za 5,1 odstotka in pri izdelkih za široko porabo za 2,9 odstotka.

Glede na marec lani je bila vrednost industrijske proizvodnje nižja za 6,9 odstotka. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je bila nižja za 26,8 odstotka, v rudarstvu za 9,9 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 6,1 odstotka.

Station F, največji tehnološki inkubator na svetu
Novice Kitajska prevladuje v kritičnih tehnologijah: Evropska unija močno zaostaja

Prihodek od prodaje v industriji se je glede na februar zmanjšal za 5,5 odstotka. Na tujem trgu je bil nižji za 6,1 odstotka in na domačem trgu za 5,4 odstotka. Najbolj je upadel pri rudarstvu, za 5,8 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa je bil nižji za 5,6 odstotka.

Glede na lanski marec se je skupni prihodek od prodaje v industriji zmanjšal za 7,0 odstotka, pri čemer je bil na tujem trgu nižji za 7,1 odstotka in na domačem trgu za 6,8 odstotka.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila za 0,9 odstotka višja kot februarja in za 0,8 odstotka višja kot marca lani. Na mesečni ravni se je v predelovalnih dejavnostih zvišala za 1,0 odstotka, medtem ko je bila v rudarstvu nižja za 22,8 odstotka. Pri proizvodih za vmesno porabo se je zvišala za 0,9 odstotka, pri proizvodih za investicije za 0,7 odstotka in pri proizvodih za široko porabo za 0,4 odstotka.

Ne spreglejte