Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 10.45

8 let

Stanje v Fukušimi morda slabše od dosedanjih ocen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Staljeno jedrsko gorivo v prvem reaktorju poškodovane japonske nuklearke Fukušima se je morda zajedlo že dve tretjini globoko v betonski zadrževalnik.

Če ta najslabši možen scenarij drži, se je gorivo uspelo prebiti skozi notranji obod ter 65 centimetrov globoko v beton, tako da ga od jeklenega zunanjega oboda loči le še 37 centimetrov betona. Se je jedrsko gorivo popolnoma stalilo? To izhaja iz danes objavljenega poročila, ki ga je po izvedbi nove simulacije o možnih razsežnostih marčne katastrofe objavil upravitelj jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco. Sodeč po najnovejših izračunih obstaja namreč možnost, da se je jedrsko gorivo v prvem reaktorju popolnoma stalilo in se posledično zajedlo globoko v betonsko zaščitno plast.

Pri Tepcu so sicer že doslej priznavali, da se je po marčni nesreči nekaj goriva stalilo in prodrlo skozi notranjo reaktorsko tlačno posodo v zadrževalnik, vendar zaradi pomanjkanja podatkov niso povedali, za kakšno količino goriva gre in kakšne so posledice.

Taljenje gorivnih palic Po zadnjih ugotovitvah pa so sporočili, da v prvem reaktorju na "prvotnem položaju" praktično ni več jedrskega goriva več. V še dveh reaktorjih, v katerih je zaradi odpovedi hladilnih sistemov po uničujočem cunamiju prav tako prišlo do taljenja gorivnih palic, naj bi do betonske plasti prodrlo okoli 60 odstotkov goriva, tako da je škoda tam manjša.

Preiskave še potekajo Staljeno gorivo je sicer po zatrjevanju Tepca skoraj zagotovo ostalo hladno in stabilno, saj so zadrževalne posode napolnili s hladilno vodo. A kot priznavajo, številnih predelov poškodovanih reaktorjev zaradi visoke radioaktivnosti še niso uspeli preiskati, tako da se zaenkrat zanašajo predvsem na modeliranje na osnovi vzorcev.

Hladna zaustavitev Točnega položaja goriva, ki naj bi po taljenju razjedlo beton, in tega, v kolikšni meri je to sploh še izpostavljeno hladilni vodi, zato ne poznajo.

Tako Tepco kot japonska vlada sta se sicer zavezala, da bosta do konca leta v vseh reaktorjih nuklearke v Fukušimi zagotovila stanje hladne zaustavitve.

Ne spreglejte